#Foodporn

5x Foodtrends voor 2016: hapklaar geserveerd

Healthy snacks in vitrine met kokos

‘Je bent wat je eet’ is nooit eerder zo toepasselijk geweest als nu. Food is hot. Food is hip. Food is een way of life. Naast het feit dat voeding iets zegt over jou als persoon, is het natuurlijk nog steeds gewoon gezellig én erg lekker! Maar food is ook onderhevig aan trends. Sinds ik intensief bezig ben met food- en healthbloggen merk ik dit pas écht. Op het Foodfestival Amsterdam, in bladen en via gossips gluurde ik alvast naar de nieuwe foodtrends van 2016. De 5 leukste heb ik voor je verzameld (én hapklaar geserveerd uiteraard)!

 1. Flexitariers als standaard

De vegan trend die in Berlijn al langer heerst, zal zich in 2016 ook doorzetten in Nederland. De talloze berichten over de slechte vleeskwaliteit, het dierenleed en de milieuschade zorgen ervoor dat de vegetarische en veganistische restaurants, blogs, kookboeken en producten als paddenstoeltjes uit de grond schieten. Vlees zal door de meesten niet volledig worden geschrapt uit het voedingspatroon, maar er wordt in ieder geval bewuster over nagedacht en, ook fijn, plantaardige alternatieven worden in meer varianten aangeboden dan alleen die eeuwige smakeloze, kartonnen groenteburgers. Vlees gaat het volgend jaar hoe dan ook verliezen van de plant en ik ga absoluut niet onder stoelen of banken steken hoe blij ik daarmee ben!

Auberginelasagne met gegrilde aubergine

 1. Thuis uit eten

In 2015 gingen we al vaker en vooral ook gezonder thuis koken. Het wordt ook steeds makkelijker met alle lekkere, healthy recepten op het internet, met soms maar 5 ingrediënten en binnen 20 minuten op tafel. Wat mij de laatste tijd steeds meer en meer opvalt zijn de hippe bezorgfietsjes van onder andere Foodora, DoorMeal en Deliveroo. Zij spelen in op de ‘healthy’ foodtrend en zijn een soort Thuisbezorgd 3.0; geen vette, ongezonde, smerige, ouwe vieze hap meer, maar supervers, exclusief en persoonlijk. Ook de ik-wil-zelf-geen-boodschappen-doen-maar-wel-gezond-koken types kunnen hun hart ophalen met de foodboxen van bijvoorbeeld Marley Spoon en HelloFresh. Gezond thuis uit eten wordt zo een fluitje van een cent.

 1. Verrot gezond!

Natuurlijk en bewust laten rotten van voedsel, oftewel fermenteren, was al upcoming in 2015. Zo is kimchi (gefermenteerde kool), gerijpt rundvlees en zuurdesem inmiddels bij de meeste mensen al bekend. Voor degenen die nog niet zo vertrouwd zijn met gefermenteerd voedsel klinkt het woord ‘verrot’ waarschijnlijk een beetje smerig, maar het is niet voor niets zo geliefd! Het proces zorgt voor rijkere smaken aan je eten en hogere voedingswaarden. De fermentatietrend gaat dus nog vrolijk door mét een nieuw zusje; kiemen. Net als gefermenteerd voedsel zijn kiemen über voor de spijsvertering en geven ze een pittige smaaksensatie aan je gerecht. Enige nadeel is dat je er een beetje geduld voor moet hebben… de kiemen moeten eerst uit komen. Ongeduldig? Bij de supermarkt liggen steeds vaker kant-en-klare kiemen voor je, lekker door bijvoorbeeld een salade!

Kiemen van verschillende groenten

 1. Berkenwater

Kokoswater, meloenwater en een dikke boycottrend op suikerhoudende drankjes was de trend in 2015. Maar de laatste tijd zie ik steeds meer berkenwater in de winkels liggen. Berkensap of berkenwater is al eeuwen een soort natuurlijk wondermiddel met veel mineralen en spoorelementen. Vroeger werd het vooral gebruikt om de haargroei te stimuleren, maar het zou ook helpen bij kwalen zoals jicht, reuma en hooikoorts. In 2016 zullen we steeds vaker flesjes berkenwater zien, maar let wel weer op onnodige toegevoegde suikers uiteraard. Naast berkenwater zal ook berkensuiker (xylitol) een flinke trend zetten. Het bevat 40% minder calorieën dan suiker, het laat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen én het is goed voor je gebit!

 1. ‘Doe maar normaal…’

De gezond eten hype is gelukkig nog lang niet voorbij. En ik ben zelf eigenlijk ontzettend goed gemutst over het feit dat mensen steeds bewuster over hun eten gaan nadenken, maar het mocht van mij af en toe wel iets gewoner ofzo. Het chorellapoeder, chiazaad en de superfoods waren niet aan te slepen en het leek wel of iedereen leefde op goji bessen. In 2016 wordt dit weer wat meer back to basic met normaal en gezond eten. Bloemkool, boerenkool, bonen, avocado en granen zien we steeds vaker, net als spelt, boekweit, amandelmeel en kokos. We houden het lekker, licht en voedzaam en gaan wat minder ‘verbannen’. Love it.

Vegetarisch restaurant in berlijn rijst met gevuld bananenblad

Maar de mooiste trend die mij de afgelopen tijd opviel is toch wel dat we met zijn allen minder verspillen en weer willen weten waar ons voedsel vandaan komt. De eerste verpakkingsvrije supermarkt werd dit jaar in Utrecht een feit en ook de urban farming trend, daken en lege ruimten benutten, zet stevig door. Duurzaam is het nieuwe heerlijk. Uiteraard is hierin nog een lange weg te gaan, maar we zijn ons in ieder geval meer bewust van wat we doen en dat is een trend die wat mij betreft nooit out of fashion raakt.

En jullie? Doen jullie mee met Foodtrends? En hebben jullie al nieuwe trends gesignaleerd?

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Mariska
  18 januari 2016 at 17:35

  Interessant! Dat Berkenwater had ik nog niet van gehoord. Kiemen had ik al wel een beetje door dat dat in opkomst is. Ik zal niet snel stoppen met vlees eten, maar gewoon minder kan makkelijk, dus die trend vind ik ook best oké!

 • Reply
  Houda Noussi
  20 januari 2016 at 17:26

  Thanks voor deze blogpost! Leest heerlijk weg en ik ben ontzettend benieuwd naar berkenwater. Ga ik snel eens proberen!

  Xoxo,

  Houda

 • Reply
  Inge
  7 juli 2016 at 02:19

  Ik werd eigenlijk getrokken naar deze post door de 1e foto. Heb je die zelf gemaakt? Ik zou graag willen weten waar dit is, ik ben heel benieuwd.

 • Reply
  Inge
  7 juli 2016 at 02:59

  Ik zie het al! Goodies. Kom ineens precies hetzelfde kaartje ‘ingredienten’ tegen op lisegoesvegan, haha 😉

 • Leave a Reply