#Fitness

5x ‘gezonde’ producten, die stiekem helemaal niet zo gezond zijn!

Zo. De feestmaand is weer voorbij en de goede voornemens worden weer uit de kast getrokken. Naast stoppen met roken en meer bewegen, willen veel mensen ook die gezellige kerstvetjes weer kwijt of gewoon simpelweg gezonder eten. Helemaal goed natuurlijk, maar wist je dat veel voedingsmiddelen die gezond lijken, dat stiekem soms helemaal niet zijn?

Je dénkt dus dat je lekker bezig bent, maar je lijf protesteert door nauwelijks of geen kilo’s af te staan, wat weer resulteert in huilen op de weegschaal plús het welbekende opgeven na een week of drie. Om deze cirkel nou eens te doorbreken, heb ik een top 5 voor je gemaakt met producten die zich vermommen als healthy, maar die je misschien toch beter kunt skippen als je bewuster wilt eten en drinken.

1. Muesli

Veel mensen gaan van de suikerrijke cruesli vaak over op muesli als ze gezonder willen eten. En logisch ook, muesli wordt overdreven geëtaleerd als gezond. De meeste muesli die in de schappen ligt is echter vaak geen betere optie door de suikers en (gesuikerd) gedroogd fruit die worden toegevoegd om de kartonsmaak een beetje te verzachten. Hierdoor krijg je al gauw, incluis je sojayoghurt, een flinke hoeveelheid calorieën per portie binnen terwijl het niet eens zo je-van-het vult. Als je écht van muesli houdt, zoals ik, dan kun je het beter zelf maken! Koop rauwe, gemengde noten, havervlokken, zonnebloempitten, lijnzaad, gedroogd (suikervrij!) fruit, rozijnen en kokosreepjes. Meng dit door elkaar en voila; je eigen, troepvrije muesli! Als je het een beetje wilt zoeten, kun je eventueel nog wat dadelsiroop erdoorheen roeren.

herstel-voeding-training-vegan

2. Restaurant salades

“Huh? Maar wat kan er nou mis zijn aan een lekker slaatje?” Uiteraard is een salade gezond, maar het beste is toch om deze zelf klaar te maken, zodat je weet wat erin zit. De meeste populaire salades in restaurants worden namelijk vaak volgepropt met extra vetten, veel zout en overig ongezond vulsel om het geheel meer smaak te geven. Vaak is dit in de vorm van een kledder vegan mayo, een overdosis dressing met suiker of whatsoever. Dan had je achteraf toch beter die goddelijke vegaburger met patat kunnen nemen… Dus; als je het écht zeker wilt weten bouw je zelf een salade óf je vraagt de kok naar de opties voor een gezondere, lichtere versie van je favo slaatje. Laat bijvoorbeeld de dressing in een apart bakje erbij serveren, zodat het zelf kan doseren.

3. Meergranen producten

Volgraan producten zijn heel goed voor je omdat de kiem er nog niet uitgehaald is; volkoren producten, havermout, bruine rijst en quinoa bijvoorbeeld bevatten vezels, vitamines en mineralen. Maar de term meergranen, 7-granen of multigranen, zoals je dat vaak ziet bij bijvoorbeeld brood, zijn eigenlijk gewoon slimme marketingnamen voor gebakken lucht. Ze zijn dusdanig bewerkt voor een fijnere structuur en houdbaarheid, dat het hele gezonde aspect verdwenen is. Bestempeld als healthy, maar eigenlijk onzin.

brood-gezond-volkoren-meergranen

4. Smoothies

Huisgemaakte smoothies zijn awesome! Je hebt zelf de regie en weet dus precies wat erin zit. Maar ook hier geldt weer hetzelfde als bij de salades; soms wordt er naast het fruit, dat al fruitsuikers bevat, extra suiker aan kant-en-klaar smoothies toegevoegd waardoor je dus net zo goed die 6 liter beker cola kon bestellen. Je krijgt namelijk niet alleen een shitload aan calorieën binnen, maar ‘vloeibare’ calorieën worden ook nog eens niet op dezelfde manier opgenomen als ‘vaste’.

Hetzelfde geldt voor een glas sinaasappelsap. Als je bijvoorbeeld 2 sinaasappels eet, zit je voorlopig vol. Maar het sap van de 6 sinaasappels die in een doorsnee afhaal-smoothie gaan, stillen natuurlijk je honger niet. Vervolg? Snack attacks! Dus; lekker doen die smoothies, maar beter gewoon homemade. Of echt vers-vers, zodat je weet dat erin zit. En liever niet het sap, maar de hele vrucht.

5. Water uit PET flesjes

We weten hoe belangrijk het is om water te drinken, dus heb jij braaf elke dag een plastic flesje bij je. Het is echter wel slim om te weten of je flesje geen BPA bevat. Bisphenol A, of BPA dus, kan namelijk een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid en werd door een Harvard study uit 2011 ook in verband gebracht met ADHD, hartafwijkingen, kanker en obesitas. Check dus niet alleen goed uit welk flesje jij je dagelijkse vocht aanvult, want het geldt ook voor plastic koffiebekertjes, saladebakjes, babyflesjes en wegwerpbestek.

‘Jeutje, maar wat kan ik dan nog wél eten, Cilla?’

Het valt allemaal wel mee, echt. En als je het eenmaal weet, dan weet je het. Simple as that. Probeer gewoon zoveel mogelijk zelf te koken met verse ingredienten (bonen, salades, tempé, smoothies, bananenbrood, pannenkoeken, pasta, groenten, fruit, etc.) en zo min mogelijk af te halen of uit pakjes-en-zakjes te koken. Vaak kom je dan al een heel eind. En nee, je gaat er uiteraard ook niet dood van als je een keer een meergranenbol eet of uit een PET flesje drinkt. Het gaat erom dat je je bewust bent van de dingen die je doet. En als je je best doet, ben je al een goed voornemen an sich 🙂

 

Hebben jullie nog toffe doelen op het gebied van voeding, bewegen of iets anders? Of misschien wel helemaal niets? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Mariska
  7 januari 2016 at 20:15

  Producten zijn ook zo ongelooflijk misleidend verpakt en geëtaleerd tegenwoordig, absurd eigenlijk. Ik wil dit jaar meer water gaan drinken en meer groente eten. Fruit vind ik heel lekker, dus dat doe ik al, maar groente ben ik wat lastiger mee.

  • Reply
   Cilla
   7 januari 2016 at 20:59

   I knowww, het is echt bizar. Goed van je dat je meer water gaat drinken en groenten gaat eten. Met groenten is het vaak ook even ontdekken hoe je ze naar jouw smaak klaar maakt 🙂 Succes!

 • Reply
  Catherine
  7 januari 2016 at 21:29

  Goed artikel! Ik vind het zo lastig om écht gezond te eten, bijna alles wat te koop is in de supermarkt of kantine is gewoon prut. Je moet alles dan zelf klaarmaken en daar heb ik toch wel moeite mee. Toch fijn dat je stukje me weer een beetje scherp houdt wanneer ik eten ga kopen!

 • Reply
  Lindsey Beljaars
  8 januari 2016 at 11:21

  Zo jammer dat alles wat in de supermarkt ligt, zo ongelofelijk misleidend is. Ik maak mijn Muesli en Smoothies altijd zelf, dus dat scheelt. En ik drink uit een Bobble en niet uit de plastic flesjes die uit de supermarkt komen! 🙂

 • Reply
  Vivienne
  8 januari 2016 at 11:40

  Leuk artikel! Ik denk dat heel veel mensen zich niet bewust zijn van de puntjes die jij om schrijf en denken gezond bezig te zijn, maar dat dus eigenlijk helemaal niet zijn. Zo zonde! Ik eet (bijna) alleen nog maar volkorenbrood om er zeker van te zijn dat ik goed brood eet, omdat volkoren een ‘beschermde’ term is en er dus niets anders dan volkoren in mag zitten. Bij meergraden/meerzaden etc -brood is het sowieso verraderlijk omdat ze vaak ook nog eens extra donkerbruin gemaakt worden zodat het nog meer de schijn heeft van ‘gezond’.

 • Reply
  Mandy
  8 januari 2016 at 15:53

  Super goede post. Bij veel dingen sta je niet stil. Van veel dingen was ik wel op de hoogte maar het flesjes water en BPA had ik ook net pas gehoord. Goed dat je mensen zo bewust maakt!

 • Reply
  Karlien
  13 januari 2016 at 08:48

  Vanwege veel allergieën ben ik mij er goed van bewust waar veel suiker in zit. Het is wel schokkend hoeveel mensen wel denken dat ze gezond bezig zijn als ze eigenlijk ongezonde dingen eten.

 • Reply
  Dilini
  13 januari 2016 at 13:00

  Wauw. Dit is handig om te weten. Vooral het stukje over de tonijn sushi zet me wel even aan het denken.

 • Reply
  Iep
  9 januari 2017 at 14:23

  Ooooh, alles is tegenwoordig té misleidend gewoon. Top artikel dit! Denk je gezond te eten, valt het toch weer even tegen…
  Liefs Iep

 • Reply
  Jolanda
  9 januari 2017 at 18:14

  Sinds een maand probeer ik gezonder te eten. Een belangrijke les die ik heb geleerd is om havermout te doseren (2 eetlepeld staat gelijk aan een boterham), dus 4 zijn voldoende voor het ontbijt. De rest vul ik nu aan met vers fruit en lijnzaad. Hetzelfde trucje kun je toepassen met olijfolie of kokosolie. Vaak is 1 eetlepel genoeg om je eten goed en zonder aanbakken te bereiden.

 • Leave a Reply