#recepten

5x de meest awesome en healthy hummus recepten

Yup, ik hou echt HEEL erg van hummus. Niet alleen omdat ik vegan ben en eigenlijk best wel een soort van leef op hummus, maar vooral ook omdat het zo barstensvol goede voedingsstoffen zit. Echter, de ene variant is de andere niet en ik merkte ook dat ik me steeds meer begon te storen aan de bakjes Maza, Sabra en alle andere merken die olie gebruiken in hun recepten…

Dit hoéft namelijk totaal niet! Sterker nog, het is veel gezonder als je die hummus met extra olie, suiker, overbodige e-nummers en conserveringsmiddelen gewoon lekker achterwege laat en zelf even de staafmixer aan zet om een bakje hummus te fabriceren. In 5 minuten staat jouw eigen, awesome, healthy, zooivrije variant voor je neus! Wat ik tegen pure vetten, zoals olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie, koolzaadolie enzovoorts heb, bewaar ik even voor een volgend artikel. #cliffhangerqueen

Omdat afwisseling van spijs nu eenmaal doet eten, heb ik mijn 5 meest favo hummus recepten even voor je op een rijtje gezet. Zo ben ik.

1. Vezelrijke hummus met artisjokharten

Deze variant heb ik gisteren voor het eerst gemaakt en hij is echt fokking amazing! Kikkererwten bevatten natuurlijk al veel eiwitten en vezels, maar met die artisjokhartjes erbij wordt het helemaal een vezelfeestje. De nasmaak is lekker fris-zurig, waardoor het heerlijk is op je cracker of door een salade.

Ingrediënten:

  • 2 blikjes uitgelekte kikkererwten (400gr.)
  • 60 ml. warme groentebouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el peterselie
  • 1 blikje uitgelekte artisjokharten (op water)
  • 2 el. tahin
  • 2 tl. komijnpoeder

Hoe maak je het?

Alles in een kom doen en met de staafmixer pureren tot een gladde hummus.

2. Jeremy’s power hummus met rode bieten

Dit recept is zó super lekker! Ik heb het een tijdje geleden gepikt van vegan CrossFitter Jeremy Reijnders, gooide er mijn eigen ‘sausje’ over en ben sindsdien hooked. De rode bieten geven een extra vitaminen en mineralen boost aan je hummus. En die kleur… LOVE IT!

Ingrediënten:

  • 2 blikjes uitgelekte kikkererwten (400gr.)
  • 1 rode ui
  • 1 el. tahin (sesampasta) of 3 el. sesam
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gekookte rode biet
  • Sap van 1 citroen
  • 60 ml. warme groentebouillon
  • Wat peper, snufje paprikapoeder

Hoe maak je het?

Alles in een kom doen en met de staafmixer pureren tot een gladde hummus.

3. Out-of-the-box: peanutbutter hummus

Whooohooo, pindakaas + hummus = mega epic! Huge eiwittenbom die heerlijk smaakt op een dikke volkoren boterham (of twee). Heel anders dan anders en zeker een aanrader voor mensen die om wat afwisseling verlegen zitten.

Ingrediënten:

  • 1 blik uitgelekte kikkererwten (400gr.)
  • 80 ml. warm water
  • 4 el. pindakaas (ik gebruik de 100% pindakaas van AH, zonder toevoegingen dus)
  • 4 el. citroensap
  • 1 teen knoflook
  • Snufje peper, paprikapoeder en eventueel chilipoeder

Hoe maak je het?

Alles in een kom doen en met de staafmixer pureren tot een gladde hummus. Iets te dik? Doe er dan een beetje warm water bij.

4. Zongedroogde tomaat-basilicum hummus

Deze zongedroogde tomaat-basilicum hummus is een traktatie op de bodem van je zelfgemaakte pizza, een geroosterde boterham of op een toastje. Kruidig, hartig, beetje zoetig… allemaal tegelijk. YUM!

Ingrediënten:

  • 2 blikjes uitgelekte kikkererwten (400gr.)
  • 3 teentjes knoflook
  • 60 ml. warme groentebouillon
  • 6 el. semi-zongedroogde tomaatjes
  • 2 el. vers basilicum
  • 3 el. citroensap
  • 1 el. tahin
  • Wat peper, paprikapoeder en gedroogde peterselie

 Hoe maak je het?

Alles in een kom doen en met de staafmixer pureren tot een gladde hummus.

5. Hulk hummus met spinazie

Ik hoef niet meer uit te leggen wat er zo gezond is aan spinazie, denk ik. Groene bladgroenten zijn de shit en kun je niet vaak genoeg eten. Deze knalgroene hulk-hummus is dan ook heerlijk bij een verse salade of op een paar dikke bruine-rijst wafels.

Ingrediënten:

  • 2 blikjes uitgelekte kikkererwten (400gr.)
  • 2 handjes verse biologische spinazie
  • 60 ml. warme groentebouillon
  • 2 el. tahin
  • 2 tl. komijnpoeder
  • 4 el. citroensap
  • 2 knoflookteentjes
  • Wat peper en paprikapoeder

Hoe maak je het?

Alles in een kom doen en met de staafmixer pureren tot een gladde hummus.

 

Heb jij nog een lekker recept voor hummus of heb je een van deze gemaakt? Laat me weten in de comments, of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube. We hebben net een nieuwe video online over kant-en-klaar maaltijden en e-nummers 🙂 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Naomi Wolters
    19 april 2017 at 08:00

    Wow super lekkere hummus recepten, zelf maak ik het vaak met kerriepoeder of die met bietjes. Zo heerlijk! Ik vroeg me af of je hummus ook in kan vriezen? Ik maak altijd te veel en na een paar dagen wordt het toch minder lekker 🙁
    Ik vind je blog echt super tof, je schrijft heel leuk en over interessante onderwerpen!

    • Reply
      Cilla
      19 april 2017 at 08:06

      Dank je wel Naomi, leuk om te horen 🙂
      Als je het teveel hummus vindt, kun je de ingredienten gewoon halveren, of zelfs kwarten.
      Dan heb je er minder van. Invriezen zou ik niet weten eerlijke gezegd… nog nooit geprobeerd.

      Liefs!

  • Reply
    Sim Suki
    19 april 2017 at 12:50

    Ik heb de Hulk iets te serieus genomen. Spinazie vergeten te wassen.. Hummus met zand, dikke aanrader! 😉

    • Reply
      Cilla
      19 april 2017 at 12:54

      Hahahaha ow ja, dat is niet de bedoeling. 😉

  • Reply
    Ilse Hendriks
    21 april 2017 at 13:07

    Heb de variant met pindakaas en artisjokken gemaakt, erg lekker!

    Ik was (onder het mom van eens wat anders) benieuwd naar een zoete hummus variant 🤔! Heb even gebrutseld en dit is eruit gekomen:
    – 2 bananen
    – 1 blik kikkererwten (uitgelekt)
    – 3 eetlepels tahin
    – 10 dadels
    – 1 tl kaneel
    – 2 el cacao
    – snufje zout
    – snufje cayennepeper

    Het is een soort choco-banaan pasta geworden met een goede bite. Ik vind hem lekker! Goed voor op de boterham, maar ook om met stukjes appel te dippen.

    • Reply
      Cilla
      21 april 2017 at 16:27

      Oooohhh, wat klinkt dit goed 🙂 Ik ga ‘m zeker proberen!! Dank je wel voor de inspiratie.

    Leave a Reply