#Vegan

8x de beste vegan food hacks die jij in je leven wilt!

‘Cillaaaaaa, kun je niet eens een artikel maken over hoe ik voer kan ‘veganizen’? Hoe maak ik zonder ei pannenkoeken, bijvoorbeeld? En wat nou als ik trek heb in slagroom? Of kaassaus over mijn bloemkool? Of een ei nodig heb voor cakebeslag?’ Chill, het kan allemaal. Je moet alleen even weten hoe!

Deze 8 beste vegan food hacks wil jij (zéker als vegan newbie) in je leven. Wedden?

1. Vegan karnemelk

Karnemelk is heerlijk in recepten die lekker fluffy mogen zijn, zoals deze American pancakes, muffins en koekjes. Gelukkig is dit ook heel makkelijk vegan te maken. Simple AF.

Nodig:

  • 1 maatkommetje (met ‘cups’ erop)
  • 1 tl citroensap, limoensap of appelcider azijn
  • Plantaardige melk naar keuze

Doe de sap of cider in het maatkommetje en schenk de plantaardige melk erbij tot 1 cup vol. Roer even door en laat dit 15 min staan. Et voila… je heerlijke, homemade vegan karnemelk. Persoonlijk vind ik het ook lekker om zo te drinken, maar het is dus voornamelijk ideaal als je gaan bakken.

2. Melk vervangen is easy!

Ja, echt waar! Als je koemelk in een recept aantreft, kun je dezelfde proporties aanhouden als in het recept staan, maar dan met:

  • Amandelmelk: heeft een wat dikkere testuur, dus ideaal voor ontbijt, koffie en om zelf warme chocolademelk mee te maken. Diverse merken te koop bij AH, Jumbo, Lidl en Aldi.
  • Hazelnootmelk: sterke smaak en aroma. Iets dunnere textuur dan amandelmelk. Ook lekker in de koffie (het schuimt!). Vooral te koop bij Eko en bio winkels.
  • Havermelk: mijn favoriet voor heerlijke cappuccino is Oatly Barista, gewoon te koop bij Appie. De smaak is lekker neutraal, dus ook ideaal om te gebruiken in baksels.
  • Hennepmelk: Hoog in omega vetzuren en calcium! Dikke, romige structuur. Heerlijk voor in deze kersen- cacao herstel smoothie na het trainen. Vooral te koop bij Eko en bio winkels.
  • Rijstmelk: Zachtzoete tot neutrale smaak met een waterige structuur. Prima te gebruiken in smoothies en havermoutontbijtjes, maar iets minder als je echt iets romigs wilt maken. Diverse merken te koop bij AH, Jumbo, Lidl en Aldi.
  • Sojamelk: Voedzaam, hoog in eiwitten en gezonde vetten, met een zeer romige structuur. Ideaal om mee te bakken, als basis voor sausjes, cakes, muffins en pannenkoeken. Diverse merken te koop bij AH, Jumbo, Lidl en Aldi.
  • Kokosmelk: Dikke, romige structuur die ideaal is in cakes, koekjes, en om zelf ijs mee te maken. Persoonlijk zou ik deze optie niet té vaak nemen in verband met de hoeveelheid verzadigde vetten. Diverse merken te koop bij AH en Jumbo.

Rest mij voor de zekerheid nog te zeggen dat het wel de bedoeling is om bij alle varianten te gaan voor de ongezoete versie. Maar als jullie mij een beetje kennen, was dat hoogstwaarschijnlijk wel helder 🙂

3. Ei vervangen? Eitje!

Als je een ei tegenkomt in een recept, vervang dit dan door van deze ingrediënten een eivervanger te maken. Super simpel, en ja, het werkt echt!

  • Chia / lijnzaad
    • 1 eetlepel gebroken lijnzaad of chiazaad+ 3 eetlepels water 15 min laten staan tot dikke, ei-achtige structuur.
  • 2 eetlepels arrow root en 3 el water
    •  mengen en meteen gebruiken
  • 3 el pindakaas = 1 ei
  • ½ gepureerde banaan = 1 ei
  • 1 el soja proteine poeder + 3 el water
    • mengen en direct gebruiken
  • 2 el maizena _ 3 el water
    • mengen en direct gebruiken
  • 3 el kikkererwtenmeel + 3 el water
    • mengen en direct gebruiken
  • 60 gram silken tofu = 1 ei
  • 60 gram appelmoes = 1 ei

Daarnaast kun je ook heerlijke ‘scrambled egg’ maken van tofu of van deze kant-en-klare omelet mix. Eerlijk is eerlijk, ik was zelf ook sceptisch, maar het is allebei serieus super lekker (en véél gezonder dan ei).

4. Craving voor boter?

Uiteraard kun je margarine gewoon vervangen voor margarine van Alpro, op basis van soja. Maar wat veel lekkerder is (en beter voor je lichaam), is de boter skippen en in plaats daarvan een dun laagje avocado gebruiken. Het vetgehalte en de textuur zorgen ervoor dat dit ook een prima alternatief is in baksels waarvoor je boter moet gebruiken.

5. Trek in slagroom?

Hear, hear! Ook slagroom kan hartstikke vegan. Van Alpro bijvoorbeeld, om zelf op te kloppen, onder andere te scoren bij AH. Maar ook, jaja, lekker in zo’n cliché spuitbus (Google is je beste vriend!).

Daarnaast kun je ook makkelijk zelf slagroom maken door een blik kokosmelk in een bakje te doen, een nacht te laten staan in de vriezer en de volgende dag op te kloppen. Niet bijster #healthy ofzo, maar hey… dat is slagroom überhaupt niet. Dus als je dan toch je boekje te buiten gaat, dan liever plant based 🙂

6. Vegan kaassaus? Yes, please!

Edelgist is wat mij betreft een van de allerbeste vegan uitvindingen die er bestaan. In dit artikel kon je al lezen waarom ik zo lyrisch hierover ben. Het smaakt lekker hartig over je gerechten als een soort parmezaan-achtig idee, maar het is ook een awesome ingrediënt voor romige, dikke kaassaus. Oh, yes my dear. 

Nodig:

  • 240 ml. ongezoete amandelmelk
  • 40 gram edelgist vlokken
  • 2 el tahini
  • 3 el maizena of arrow root
  • 1 el citroensap
  • ½ el zeezout
  • ½ el knoflookpoeder
  • ½ el uienpoeder
  • ½ el mosterdpoeder (of mosterd als je dit niet hebt)
  • ½ el gerookte paprikapoeder
  • ½ el kurkuma poeder
  • snufje cayennepeper
  • Zwarte peper naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Doe alle ingredienten in een (kleine) foodprocessor en mix tot een glad geheel. Het kan natuurlijk ook in een beslagkom en met een staafmixer 🙂
  2. Doe de mix in een steelpannetje en zet op mediumhoog vuur, terwijl je blijft roeren. Als het dikker wordt, haal dan van het vuur en roer nog even door (het wordt namelijk van het vuur af nog iets voller!). Check of je het dik genoeg vindt. Zo niet, zet dan nog heel even op het vuur. Als het te dun blijft, doe er dan nog wat extra edelgist in. Let goed op dat je blijft roeren, en dat het mengsel niet aan de bodem van je pannetje gaat plakken.
  3. Klaar? Gebruik dan meteen over je pasta, pizza, lasagne, bonenwraps of tortilla chips. Uitraard kun je het ook een aantal dagen bewaren, maar laat het afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

7. Want some honey, honey?

In dit artikel kon je al lezen waarom je de honing beter achterwege kunt laten. Maar wat nu als je vreselijke zoetekauw bent en wel af en toe trek hebt in iets waar honing in zit?

No prob! Er zijn inmiddels heerlijke plantaardige honings te koop, en je kunt prima zoeten met agave, maple syrup of rijststroop. Het nadeel daarvan is dat het een bewerkt product is. De suikers zijn eruit ‘getrokken’ en alle gezonde stoffen in het product zoals de vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn foetsie.

Veel leuker, gezonder en lekkerder is het om zelf je eigen dadelstroop te maken van hele dadels. Omdat je de volledige dadel gebruikt in dit recept zitten alle voedingsstoffen er nog in. Hierdoor wordt het beter door je lichaam opgenomen en verwerkt. De dadelstroop smaakt heerlijk over pannekoeken, op geroosterd brood met banaan en kaneel, of in de thee. En… het is super makkelijk om te maken!

Nodig:

  • 150 gram ontpitte medjool dadels
  • 180 ml gekookt water
  • 1 theelepel in kleine stukjes gesneden citroen

Hoe maak je het?

  1. Doe de ontpitte dadels in een beslagkom en zet ze onder met het gekookte water. Zorg dat alle dadels goed onder water staan. Dek de kom af en laat de dadels minimaal 1 uur zacht worden.
  2. Giet vervolgens alles (dus ook het water) in een foodprocessor en meng tot een gladde stroop.
  3. Bewaar in een afsluitbaar potje in de koelkast voor maximaal 2-3 weken.

8. Cashewnoten zijn het antwoord op alles!

En last but not least: cashewnoten! Deze vegan lifesavers zijn het antwoord op alles, zeker als het op romigheid aankomt. Je kunt taarten, romige melk, topping cream, notenpasta, toetjes en zelfs je eigen kaasjes maken met geblende cashews. Geen leven zonder cashewnoten zeg ik je!

Voor basis cashew room: Doe de cashews in water en zet een nacht in de koelkast. Laat de volgende dag uitlekken, stop ze in een krachtige foodprocessor en blend tot een dikke, romige massa. Cashew cream for the win.

En verder…

Als je dit allemaal geprobeerd hebt, kun je ook nog plakjes tofu kruiden, in een panini grill leggen en door de salade flikkeren. Of je eigen gezonde, troepvrije amandelmelk maken van 2 el amandelpasta en 500 ml water in de blender. En wat dacht je van deze asociaal lekkere ‘pulled-pork’ en draadjesvlees van jackfruit?
Je eigen creamy ijs maak je door plakjes banaan in te vriezen en de volgende dag te blenden met een klein scheutje sojamelk, dadels en cacaopoeder. En ook romige chocoladepudding is zo gepiept: blend simpelweg avocado, banaan, rauwe cacaopoeder, vanillepoeder en dadelstroop en zet een nacht in de koelkast. Feestje!

Het is even een kwestie van weten aan welke knoppen je moet draaien en waar je precies terecht kunt voor welke ingrediënten. Maar als je dat eenmaal op orde hebt, dan is vegan voer maken net zo doodsimpel als ademen. Pinky promise 🙂

 

Ken(de) jij deze vegan hacks al? Maak je er weleens gebruik van of, leuker nog, heb je zelf toffe hacks? Laat het me dan zeker weten in de comments, of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Suus
    22 januari 2018 at 13:38

    Cillaaaa je moet er wel even bij zeggen dat soja- en amandelmelk (en de rest misschien ook) altijd een beetje speciaal zijn omdat ‘naturel’ eigenlijk ‘gezoet’ betekent! Als je de ongezoete er niet naast ziet staan kan dat verwarrend zijn (en dan krijg je een lekker zoete kaassaus, nom… Not :’) )

    En ik mis trouwens aquafaba (kikkererwtenvocht) echt wel in het lijstje met eivervangers. Vind het zo’n tof product! Het is ook wel een beetje tricky want het werkt niet altijd zoals je zou willen maar tot nu toe heb ik het perfect toe kunnen passen in mijn oude niet-vegan bakboek (gewoon toevoegen tot je beslag ongeveer de juiste consistentie heeft).

    Misschien is het trouwens ook wel relevant om te vermelden dat banaan een erg overheersende smaak kan hebben, dus dat het niet zo geschikt is voor hartige gerechten. Al heeft mijn schoonvader er ooit wel een keer een lekker notenbrood mee gemaakt, ik had pas door dat het naar banaan smaakte toen hij het zei :’D

    Anyway, goed verhaal weer hoor Cilla, thanks enzo, ik ga m effe delen!

    • Reply
      Cilla
      22 januari 2018 at 15:22

      Suuuuuussss, je hebt gelijk. Voor mij is het inmiddels zo logisch om de ongezoete variant te nemen, dat ik het als vanzelfsprekend zie. Meteen erbij gezet, want als mensen dat niet weten is het inderdaad niet zo healthy meer 😉

      Daarnaast heb je qua aquafaba ook een punt. Ik heb er zelf nog niet zo heel veel mee geëxperimenteerd, maar wil dat zeker wel gaan doen. Volgens mij zijn er ook een aantal aquafaba boekjes, dus ik kan lekker aan de slag.

      Thanks voor het meedenken en liefs!

      • Reply
        Suus
        23 januari 2018 at 20:03

        Yeeees no problemo. Ik snap dat het voor zich spreekt 😉 Moet zeggen dat ik wel blij ben met de ‘wel gezoete’ varianten, zeker in het begin vond ik de ongezoete best heftig smaken. Maar nu ben ik er helemaal aan gewend 😀
        Still, wie er ooit bedacht heeft dat ‘naturel’ eigenlijk ‘gezoet’ betekent en ‘ongezoet’ ‘ niet naturel’ is ofzo… Schiet mij maar lek hahah

  • Reply
    Marianne - Groene stapjes
    22 januari 2018 at 15:15

    Handig, zo alles in 1 lijstje! Oh, maar voor je chocoladepudding zou ik wel ook cacao toevoegen, anders is het gewoon pudding 😉

    • Reply
      Cilla
      22 januari 2018 at 15:16

      Hahaha, in mijn brein zat het erin 😉 Meteen toegevoegd. Thanks!

  • Reply
    Mariëlle
    22 januari 2018 at 19:33

    Woehoe topper!!! Geweldig artikel 🙂

  • Reply
    Lazy Bird
    23 januari 2018 at 09:51

    Wat een geweldige samenvatting van alles wat een beginner moet weten, top!!!

    X Lazy Bird

  • Reply
    ien
    23 januari 2018 at 16:13

    Wat een fijne lijstjes! Thankss

  • Reply
    Yolanda
    28 januari 2018 at 11:22

    Dank! Meteen de dadelstroop gemaakt! Beetje dom dat ik daar zelf ook niet aan had gedacht, want gebruik het al als zoetmiddel door de ontbijtkoek die ik maak sinds ik vrij van toegevoegde suikers eet.

    • Reply
      Cilla
      30 januari 2018 at 14:46

      Oh, wat leuk dat je meteen aan de slag bent gegaan met de dadelstroop! Bevalt het tot nu toe?
      En wat lekker dat jij zelf je ontbijtkoek maakt 🙂

  • Reply
    Yolanda
    1 februari 2018 at 13:18

    Het bevalt hartstikke goed! Gebruik het nu als vervanging van de ahornsiroop waar ik bv de dressing voor salade nog weleens mee maakte.
    Ja die ontbijtkoek is vegan natuurlijk maar bevatte oorspronkelijk 150 gram suiker!!! Nu doe ik er 12 dadels door en prima!!!

  • Reply
    annemieke
    12 februari 2018 at 17:51

    heel tof! Dank voor alle tips.
    Ik heb alleen niet zo’n goed gevoel over cashew noten. Voor deze noten wordt zeer veel CO2 uitgestoten en er komt heel wat kinderarbeid en moderne slavernij aan te pas. Dus ga voor de Max Havelaar noten zou ik zeggen!
    https://www.vlees.nl/themas/milieu-techniek/footprint-co2/
    https://mvonederland.nl/system/files/media/factsheet_mensenrechten_en_noten.pdf

  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: