#Foodporn #Vegan

17x lekker én gezond vegan broodbeleg

De mensen die mij volgen op Insta weten dat ik vaak via Stories deel wat ik eet. Dat doe ik heus niet omdat ik vind dat mijn voer er zo epic uitziet (oké, grapje. Ook best wel eigenlijk :)), maar vooral om anderen te inspireren met wat ze allemaal op hun brood kunnen doen. Ik krijg namelijk geregeld de vraag wat ik doe tegen de ‘hummus verveling’. Veel (beginnende) vegans eten vaak – uit gemak, maar ook voor de zekerheid – hummus op brood. En op een gegeven moment komt dat inderdaad je neus uit, dat snap ik. Hoe lekker hummus ook is, verandering van spijs doet eten. 

En daarom dacht ik: tijd voor een blog over wat je als vegan nu allemaal op brood kunt kwakken. En dat is véél, lieve mensen. Keuzestress, alles. Van plantaardige salami, kruidenkaas en brie tot chocolade vlokken, kokosbrood en speculoos pasta; bijna alles is tegenwoordig verkrijgbaar in een vegan variant. Maar aangezien ik het op zich ook best prettig vind om in mijn broeken te blijven passen, heb ik voor dit artikel gekozen om de gezondere opties te highlighten. Want die zijn namelijk óók heel lekker 🙂 Beloofd!

Met deze 17 inspi receptjes voor op brood, kun jij hoe dan ook weer even vooruit.

1. Avocadeau – avocado, grove mosterd, reepjes verse mango en wat gecrushte cashewnoten. Oh, en 1 snufje chili voor extra pit!

2. Red ‘n black – begin met (zongedroogde) tomatenpuree en beleg met plakjes cherrytomaat, zwarte olijf, zeezout en peper. Top af met een eetlepel soja kwark en kiemgroenten naar keuze. Zo simpel, maar zó YUM!

3. Sexy komkommer – besmeer je brood eerst met (homemade) cashewpasta en leg er vervolgens dunne plakjes komkommer op. Top af met een snufje roze himalayazout. Chique AF.

4. Falafel in je waffel – halveer de falafelballetjes en verwarm kort in de grill of pan, zonder olie. Besmeer een boterham met tomatenpuree en top af met fijngesneden bosui, peper, knoflookpoeder en suikervrije ketchup, curry of chilisaus. Life’s good.

5. Nutellaaaaaaa – mijn homemade vegan nutella met plakjes banaan of aardbeien. Top af met kaneelpoeder en een theelepel cacao nibs. Einde bericht. #joe

6. PBJ – weinig anders aan toe te voegen dan f*ing perfect. De 100% suiker- en toegevoegde olievrije pindakaas met stukjes noot van de Appie is mijn favoriet. Mijn lievelingsjam is van FiordiFrutta, vijg of abrikoos. Te koop bij o.a. Ekoplaza. Oh, en pindakaas met plakjes verse aardbeien is trouwens ook baas. Even wennen, maar echt puik. Probeer maar!

7. Pizza op brood – begin met tomatenpuree en leg er vervolgens reepjes kort gebakken rode paprika, dunne uienringen, olijven, zongedroogde tomaatjes en vers basilicum op. Top af met oregano en… Toms delish homemade vegan parmezaan >> (1 tl knoflook, snufje zout, 3 el edelgist, 100 gram cashewnoten en mengen maar in een hakmolentje). Deze combi is ook lekker met twee boterhammen op elkaar, als tosti.

8. Tropische verrassing– besmeer je brood met 1 el kokosjoghurt en leg hier klein gesneden blokjes ananas op. Top af met vanillepoeder. BAM!

9. Waar rook(tofu) is…  – zo idioot dat ik dit fijne product pas onlangs heb ontdekt. Rooktofu smaakt heerlijk gegrild en hartig, ideaaaal voor de afwisseling. Gebruik 1 tl tomatenpuree en mosterd als basis en leg hier dunne plakjes rooktofu op, te koop bij COOP van Vivera of bij Gimsel. Top af met blokjes augurk, gedroogde peterselie, bieslook en zwarte peper.

10. Heil Seitan – I loooove seitan. Het is nagenoeg vetvrij, lekker eiwitrijk en het heeft een stevige bite. Je kan het zowel koud als warm eten, dus makkelijk om mee te nemen. Besmeer je brood met suikervrije BBQ saus en leg hier de seitanstukjes op. Awesome combi met wat blokjes rode paprika en avocado. Top af met peper, uienpoeder en bieslook.

11. Mozza feestje – je kunt vegan mozzarella makkelijk zelf maken (kijk online. Er zijn zoveel recepten te vinden!) maar als je makkelijk wilt, en je woont toevallig in Rotterdam – kan dat ook. Het merk Veganella heeft namelijk een olievrije variant in hun assortiment (de naturel). Ik koop het zelf bij Gimsel in De Groene Passage, maar je kunt het ook online kopen bij VeganMission.

12. Kippies zonder flippies – de kipstukcjes van Vivera zijn nog steeds mijn favo omdat er geen olie aan toegevoegd is. Doe de stukjes even in de grill en besmeer ondertussen je brood met een dun laagje homemade hummus. Schep de stukjes erop en top af met stukjes tomaat, komkommer, gegrilde paprikapoeder en peper.

13. Biet it – de heerlijke bietenburger van AH is ook olievrije en smaakt prima op een boterham. Bak of grill de burger kort en besmeer je brood alvast met geprakte avocado. Doe de burger erop en top af met suikervrije ketchup, wat mosterd, augurkblokjes en geraspte wortel.

14. Grill them veggiez – grill in de oven flink wat dunne plakjes aubergine, courgette en reepjes rode paprika (zodat je genoeg hebt voor een paar dagen). Bestrooi voor ze de oven in gaan met peper, een snufje zout, knoflookpoeder, uienpoeder en paprikapoeder. Laat afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare box in de koeling. Beleg je boterham hiermee, op een bodem van tomatenpuree of homemade hummus.

15. Eitje? Eitje! – ik maak het zelf eigenlijk te weinig, maar het is zoooooo heerlijk als je een kwartiertje of wat de tijd hebt om dit te fabriceren. Moeilijk is het in ieder geval niet. Tofu staat onterecht nog vaak te boek als suf en saai, maar met de juiste kruiden is het super lekker. Zwart zout (Kala Namak, te koop bij bio-winkels) geeft een echte ‘ei-smaak’ en mag eigenlijk niet ontbreken aan dit gerecht. Een fijn, olievrij recept voor scrambled tofu vind je in dit artikel. Gebruik als basis brood met fijngeprakte avocado, leg de scrambled tofu erop en top af met verse cherry tomaatjes.

16. Sweet, sweet potato – lekker anders-dan-anders; geroosterde zoete aardappel op brood is the shit. Snijd kleine blokjes en rooster in de oven op dezelfde manier als de gegrilde groenten op nr. 14 hierboven. Gebruik als basis tomatenpuree of hummus en beleg met blaadjes verse spinazie, de zoete aardappelblokjes, schijfjes zwarte olijf en walnoten. Besprenkel met wat citroensap.

17. Appel-peer cadeautje – Ik ben zelf niet zo’n mega zoetekauw, maar brood met pure appelstroop, schijfjes peer, een plukje alfalfa en stukjes walnoot word ik toch wel heel vrolijk van.

 

Wat voor lekkere dingen doe jij allemaal op je vegan bammetjes? Ik ben heel benieuwd! En oh jaaaaaa, de crowdfunding voor de Plantastic! Health Hub staat op 107%. Iedereen SUPER bedankt! We willen nog door naar de 130%, zodat we een mooi terras kunnen maken en meer ruimte hebben om toffe workshops in te plannen! Help jij ons mee? Ga snel naar www.crowdaboutnow.nl/plantastic voor meer info!

 

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Annemiek
    4 juli 2018 at 17:05

    Pindakaas met komkommer of banaan!

    • Reply
      Cilla
      5 juli 2018 at 09:15

      Jaaaa, dat is ook super lekker inderdaad 🙂

  • Reply
    Mariëlle
    4 juli 2018 at 19:29

    Woaaah super goede ideeën! Ik ga dit zeker onthouden 🙂

    • Reply
      Cilla
      5 juli 2018 at 09:16

      Yeah! Wat eet jij allemaal graag op brood? Nog tips?

  • Reply
    Marianne - Groene stapjes
    4 juli 2018 at 20:32

    Oh wauw, wat creatief! Bedankt voor de inspiratie 🙂

    • Reply
      Cilla
      5 juli 2018 at 09:16

      Heel graag gedaan 🙂

  • Reply
    Petra | So Bananas
    10 juli 2018 at 14:14

    Dank voor de inspiratie!! Was inderdaad ook al een beetje hummus moe aan het worden haha! Nummer 4, 7 en 9 gaan mijn favorieten worden, heb ik zo het idee 😉

  • Leave a Reply