#Fitness #Foodporn

Chufa’s: hét ideale oerknolletje voor vegans (+ recept voor chufacake!)

zakken chufa en chufameel en olie

Tijdens VeggieWorld Utrecht heb ik ontzettend veel nieuw eten en drinken gezien én geproefd. Een van de opvallendste dingen is voor mij de chufa of tijgernoot. Ik had er echt nog nooit van gehoord en vond de bolletjes er eigenlijk een beetje vreemd en grillig uitzien. Na wat kletsen met de standhouder en (uiteraard) proeven, werd ik wél enthousiast. Chufa’s zijn namelijk al eeuwen oud en gaan qua voedingsstoffen terug naar de oorspong; veel vezels, eiwitten, glutenvrij én van nature zoet. Maar wat kun je er allemaal mee?

Nou, heel veel, dus! Naast dat je de bolletjes gepeld én ongepeld zo als snackje kunt eten, kun je van chufa’s ook plantaardige melk maken (horchata), een cake bakken, je eigen cruesli fabriceren of door de sojajoghurt roeren. Ik maakte er een superlekkere, luchtige cake mee waarvan je het recept straks kunt lezen. Ik ga je eerst even wat meer vertellen over waarom die chufa zo überhealthy is! Want ik vermoed dat ik niet de enige ben die er nog niets over wist.

Wat is een chufa?

Chufa is de Spaanse benaming voor tijgernoot, aardamandel of knolcyperus. Ondanks dat de bolletjes nootachtig smaken, zijn het géén noten. Chufa’s zijn knolletjes, die aan de onderkant van een grassoort groeien. Onderzoekers ontdekten dat onze verre voorouders in Afrika leefden op een dieet van fruit, groenten, wat insecten en chufa’s! Het is dus een zogenaamde oervoeding en het bestaat al 2 miljoen jaar. In de 8e eeuw brachten de Arabieren ze mee naar Spanje, waar ze tot op de dag van vandaag geteeld worden in Valencia. Ze groeien van april tot september, waarna de planten worden gedroogd in oktober en in geoogst in december. Daarna worden de knolletjes gewassen en 3 maanden zorgvuldig gedroogd.

hartvomige bakjes met chufa en chufameel

Links: ongepeld, midden: chufameel, rechts: gepeld

Waarom zijn chufa’s zo gezond?

In de eerste plaats bevatten de tijgernoten ontzettend veel vezels! We weten dat vezels ervoor zorgen dat je vrolijk op het toilet zit, maar het zorgt ook voor een verzadigd gevoel en minder snack attacks. Veel van de vezels in chufa’s zijn onoplosbaar (resistent zetmeel) en werken zo als een probiotica, een voedingsbodem in je darmen voor goede bacteriën.

Chufa’s zijn ook rijk aan eiwitten, ze zijn glutenvrij en het meel bevat veel omega 9. Hierdoor kun je er dus goed koekjes of cakes mee bakken. Ook bevatten ze veel magnesium, kalium en vitamine E, die in combinatie met het aanwezige oliezuur een positieve invloed kan hebben op hart- en vaatziektes. Daarnaast zijn de chufa’s raw (behalve de gepelde) en kun je er een heerlijke, voedzame chufamelk (horchata) van maken. Deze melk bevat veel calcium, vitamine C en E. Do I need to say more?

Waar te koop?

Bij Chufa Nederland kun je een uitgebreid assortiment biologische chufa’s vinden, van gepelde tot ongepelde chufa’s en van chufameel tot chufaolie. Met de meel kun je dus zo’n heerlijke cake bakken zoals hieronder staat en de olie kun je uiteraard gebruiken om in te bakken, maar ook als huidolie! Daarnaast hebben ze ook een easypeasy chufamix om snel melk mee te maken, maar dit lukt ook met de ongepelde chufa’s (alleen moeten ze dan wel 24 uur worden geweekt).

Ik begrijp dat jij nu net zo bij wordt van chufa’s als ik en dat je aan de slag wilt met die healthy cake. So there you go!

cake van chufameel op houten plank

Cake met chufameel

Recept: Tijgernotencake met banaan en sesam

Ik koos ervoor om er rozijnen en sesam op te doen, maar je kunt er ook stukjes fruit, noten, cacaonibs en/of zaden doorheen doen. Lekker variëren!

Nodig:

  • 100 gram chufameel
  • 60 gram volkoren speltmeel
  • 40 gram amandelmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 1 el agavesiroop
  • 2 el. appelmoes
  • 1 el. No Egg
  • 2 tl. vers citroensap
  • 2 tl. vanille essence
  • 1 tl. baking soda
  • 1 el. arrowroot (dit maakt je cake fluffy)
  • 150 ml. amandel, kokos of rijstmelk
  • 1 el. kokosolie

Optioneel:

  • handje rozijnen, sesamzaad, amandelschaafsel, cacaonibs, fruit e.d.

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng alles door elkaar in een kom met een staafmixer, behalve de rozijnen en sesam.
  3. Als je klaar bent met mixen kun je de rozijnen, fruit, cacaonibs e.d. door het beslag roeren.
  4. Stort het geheel in een ingevette cakevorm.
  5. Doe wat sesam of amandelschaafsel erop voordat je het in de oven zet.
  6. Bak voor ongeveer 50 minuten en prik even met een satéprikker in je cake om te checken of hij klaar is.
cake

Ontbijtje van vandaag: plakjes chufacake met amandelboter- hennepzaad en appelstroop.

Enjoy!

Kende jij chufa’s al en zo ja, wanneer heb jij ze voor het eerst gegeten?

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Sanne
    18 maart 2016 at 11:16

    Super interessant! Ik vind het altijd zo leuk om te lezen of te horen over iets dat ik nog niet ken maar wel heel leuk klinkt, zoals deze chufa’s. Echt grappig, en wat leuk dat je er wat over hebt geschreven.
    Liefs

    • Reply
      Sanne
      25 april 2016 at 19:20

      Wat grappig, ik eet nu chocolade en toen ik de ingrediënten bekeek, bleek dat er gemalen chufa in zit!
      Mocht je benieuwd zijn, het is een reep van iChoc en ik kocht ‘m laatst bij de Ekoplaza, daar wassie nieuw in het assortiment (en ik was zo blij, want vegan!) en heet ‘Milkless’. Super lekker!
      Liefs

      • Reply
        Cilla
        26 april 2016 at 20:56

        Oooohhh, nu moet ik dat ook hebben! Morgen gelijk even langs de Eko 🙂 Thanks voor de tip!

  • Reply
    tessa
    5 mei 2016 at 20:38

    ik ben er dol op! Ik maakte er dit recept mee: moniquevandervloed.nl/bananen-bollen-vegan met chufameel ipv kokosmeel, zonder stevia, maar met wat dadels en extra kaneel. Fantastisch!

  • Reply
    Lekkerste vegan chocolade #5 – omdat ik dat wil
    6 mei 2016 at 06:40

    […] zoals bij de choco cookie reep zit er hazelnootpasta in. Ook zit er gemalen chufa in, waar ik bij Cilla laatst over las. Leuk! Heerlijk reepje, lekker romig en zoet en ook op basis van rijstmelk. • […]

  • Leave a Reply