#Vegan

Dag 10 van de Vegan Challenge: de laatste dag… of toch niet?

chocoladetaart met bloem en chocoladeblokjes

Die 10 dagen Vegan Challenge zijn echt voorbij gevlogen! En wat heb ik veel ontdekt, geprobeerd, geëxperimenteerd en vooral… genoten. Zoals ik afgelopen week al vertelde in mijn blogs voelt het niet ‘nodig hebben’ van dierlijke producten echt ontzettend goed en ik ben er dus meer en meer over gaan lezen en uitpluizen…

Door de hoeveelheid (social) media aandacht is het momenteel ‘hip’ om vegan te zijn. Dat is aan de ene kant natuurlijk vreemd, (waar komt dit opeens vandaan?) maar aan de andere kant dus ook handig, want het bood mij de afgelopen 10 dagen niet alleen eindeloos veel inspiratie voor recepten, maar ook de nodige informatie over het al dan niet aanvullen van vitamine B, ijzer, magnesium en ‘hoe dat zit met eiwitten’. Alle info waar ik naar zocht heb ik gevonden en ik heb zelfs wat wetenschappelijke artikelen erover geraadpleegd (jaja, zo ben ik dan weer).

Dierloos voedsel

Als ik de challenge moet indelen in moeilijk/makkelijk, dan zeg ik absoluut: het is te doen! Het is écht goed haalbaar om vegan te eten, zéker als je vaak of regelmatig zelf kookt en je eten van tevoren voorbereidt. Wat wel lastiger is, is dat het onderweg vaak wel een issue is. Als je onverhoopt de deur uit rent zonder eten, dan merk je inderdaad dat het een gedoe is om volledig ‘dierloos’ voedsel te vinden. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Berlijn, loopt Nederland wat dat betreft nog een beetje achter. Ik hoop dat we in die zin een beetje een voorbeeld gaan nemen aan de Duitsers.

Groene wraps met groenten en tomaat vegan

Zoektocht

En ja, sommige dingen zijn gewoon ook niet te eten, dus ik vind ook niet álle vegan opties lekker. Maar is dat niet gewoon een beetje logisch? Een mens vindt toch nooit ALLES lekker? Wat dat betreft is het dus gewoon een beetje zoeken, proberen, aftasten, ontdekken en wellicht wat meer moeite doen. Maar weet je? Het is het waard. Het is het waard om rekening te houden met dieren; levende wezens met gevoel. Het is het waard om rekening te houden met het milieu. Het is het waard om, met oog op de toekomst, niét alleen maar keuzes te maken waarin je er alleen zelf toe doet. Je hebt als mens geen dierlijke ingrediënten nodig om te overleven en alles is een keuze. Punt.

There we go…

En ja, waarschijnlijk hadden jullie het al wel verwacht (of niet?) maar ik heb dus naar aanleiding van deze challenge besloten om door te gaan met mijn vegan lifestyle. Stapje voor stapje zal ik daar, naast mijn voeding, ook de rest van mijn leven op aan gaan passen. Lederen kleding en schoenen droeg ik al niet als vegetariër zijnde, maar ook mijn (weinige) wollen truien zal ik afdragen en niet meer opnieuw kopen. Mijn cosmetica, shampoo en douchegels zal ik gaan checken op bijenwas en wolvet en mijn zoektocht naar een vegan kapper is al gestart. Ik heb er superveel zin in!

roze met zwart biggetje

Ik vond de steun, support en lieve reacties van jullie de afgelopen 10 dagen echt ontzettend lief! Dank jullie wel. Ik doe ook maar gewoon wat mijn hart me ingeeft en waar ik gelukkig van word, net zoals iedereen dat probeert. En ik zal ongetwijfeld nog flink veel vieze, smakeloze en gore mislukkingen in elkaar flansen. Maar ja, dat was vast ook wel gebeurd als ik GEEN vegan was geworden. Het belangrijkste is dat ik doe wat mij gelukkig maakt, en dat is in harmonie leven met dieren (én erover schrijven).

Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van hoe het verder gaat en zal ik lekkere recepten met jullie delen. Gaan jullie ook een vegan challenge gaan proberen? Let me know! Ik vind het zo leuk als ik kan helpen/inspireren!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Mariska
  3 februari 2016 at 21:53

  Ik vond veel van het eten er lekker uitzien! Zo’n vegan challenge zou mij persoonlijk wel echt heul moeilijk lijken, met mijn eetpatroon. Het verbaast me niet dat je hiermee doorgaat! Ben benieuwd naar de komende recepten 😀

  • Reply
   Cilla
   4 februari 2016 at 09:51

   Nee Mariska, jij kent mij nu al een beetje dus ik snap dat jij verwachtte dat ik door zou gaan 🙂 Lekkere recepten komen er zeker aan! Ik maakte gister weer een rauwe cacao ‘cheesecake’ whoop!

 • Reply
  Djuli
  3 februari 2016 at 22:46

  Jaaa! Supergoed van je! Het is inderdaad helemaal niet moeilijk. In het begin moet je veel uitzoeken, maar ik ben nu 9 maanden vegan en het is voor mij zo normaal geworden. Ben je al lid van vegan groepen op Facebook? Je wordt daar heel goed geholpen met al je vragen. Gewoonvegan.nl is ook een hele handige site over vegan producten uit de supermarkt enzo.

  • Reply
   Cilla
   4 februari 2016 at 09:52

   Ja heb inderdaad wat FB groepen gevonden en inspirerende Insta accounts. Heel leuk! Wat neem jij erbij qua supplementen enzo?

   • Reply
    Djuli
    5 februari 2016 at 00:05

    Alleen B12. Vitamine D is ook wel aan te raden in de winter. Die wil ik ook gaan slikken, maar ik heb nog geen goede gevonden.

    • Reply
     Desi
     23 februari 2016 at 15:29

     Die van vitashine is heel fijn en nog redelijk goedkoop. Zit in zo’n handig sprayflesje!

 • Reply
  Sabine
  4 februari 2016 at 09:18

  Het verbaast me inderdaad niet! Wat fijn dat je je er zo goed bij voelt en je hart hierin volgt. Veel recepten zagen er heerlijk uit. Al mag ik zelf momenteel niet alles hebben ivm ziekte.. Bedankt voor het delen van je ervaringen! En veel vegan fun!

 • Reply
  Catherine
  4 februari 2016 at 09:45

  Vind ik heel erg knap van je! De meeste mensen zijn blij dat de challenge over is, maar jij gaat gewoon door! Ik ben nu ook al vaker gerechten aan het maken zonder vlees en ik koop alleen nog maar plantaardige “melk” producten. Mensen zoals jij inspireren me echt haha!

  • Reply
   Cilla
   4 februari 2016 at 11:04

   Wat leuk dat ik je inspireer 🙂 Ik word ook weer geïnspireerd door anderen, dus zo houden we elkaar scherp haha. Goed van je dat je al bewust bezig bent met wat je eet. Welke plantaardige melk drink je het liefst?

 • Reply
  Desi
  23 februari 2016 at 15:30

  Wat een goede keuze! Heel veel succes ermee 🙂 Ik ben al bijna 1,5 jaar veganist en het is echt de beste keuze die ik ooit heb gemaakt!

 • Leave a Reply