#Foodporn #Vegan

Dit zijn ze: 7x de nieuwste, healthy foodtrends voor 2017

Waar het in 2016 vooral draaide om boerenkool, slowjuicers en Stevia, is het nu tijd om vooruit te kijken naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (vegan) voer. Wat zijn de foodtrends voor 2017?

Dit jaar zijn we nog steeds op de health toer, maar we zien wel een verschuiving van het begrip ‘gezond’. Bizarre diëten? Die zullen er altijd zijn. Maar het is wel duidelijk dat het steeds meer draait om gevarieerd, puur, en vooral lekker eten. En oh ja, goed nieuws voor de carb lovers! Het is inmiddels kraakhelder geworden dat koolhydraten prima passen in een verantwoord voedingspatroon. Ein-de-lijk!

1. Groen, groener, groenst

In 2016 zagen we deze trend al binnenstormen in de top 5, en ook in 2017 zet hij lekker door: groenten krijgen een dikke, welverdiende glansrol. En dan heb ik het natuurlijk niet over een uitgedroogd, slaapverwekkend blaadje ijsbergsla en een verdwaald komkommerschijfje, maar lekker veel, kleurrijk en gevarieerd. De zogenaamde ‘vergeten groenten’ zijn weer terug van weggeweest en ook in restaurants staan er steeds meer veggies op de kaart. Ik zeg hoera!

2. Matcha

Nu we het toch over groen hebben: mensen die mij kennen weten dat ik al langer fan ben en het elke ochtend drink, maar matcha heeft nu ook z’n plek veroverd in de rest van Nederland. In Japan gooien ze het overal doorheen en ik begrijp dat helemaal: matcha is ontzettend gezond én heel lekker. Het is een groene thee vermalen tot poeder, waardoor alle antioxidanten er nog in zitten. Je kunt het puur drinken, maar het is ook heerlijk als latte met haver-, soya, of amandelmelk (let wel op als je dit buiten de deur drinkt; dan is het vaak heftig gezoet en dus niét meer zo gezond). En wat dacht je van deze matcha havermout? De smaak is awesome en serieus met niets anders te vergelijken. Gewoon proberen, dus! You’ll love it! 

3. Zeewier 

I loooove weed! Of nou ja, seaweed dan. Het wordt in Amerika al ‘the new kale’ genoemd, omdat ze daar in 2017 net zo’n run op zeewier verwachten als op boerenkool in 2016. Het gezonde, eiwitrijke aspect van zeewier in combinatie met de heerlijke zilte umami smaak heeft daar zeker mee te maken, maar ook epic foods zoals kombu (=Japanse noedelsoep op basis van zeewierbouillon) en de inmiddels bekende Dutch Weed Burger maken zeewier tot een big issue voor nu, maar ook zeker in de toekomst.

Dutch weed burger bij Beter&Leuk

4. Plant based

Plantaardig eten is hipperdepip. Waar in 2016 deze trend al opkwam in de vorm van ‘flexitariërs’, zullen in 2017 steeds meer mensen plant based gaan eten. Denk aan geweldige initiatieven als Go With The Glow, vegan hotspots, heerlijke kookboeken en meer plantaardige alternatieven voor kaas, vis en burgers. Vlees gaat het dit jaar wederom verliezen van de plant en ik ga absoluut niet onder stoelen of banken steken hoe vrolijk ik daarvan word.

5. Lucuma

Lucuma is een natuurlijke zoetstof uit Zuid-Amerika, gemaakt van lucuma fruit. Momenteel wordt het vooral veel in Peru gebruikt, maar ik denk zomaar dat dit dé vervanger gaat worden van Stevia (want vies). Je kunt het als zoetstof gooien in cakes, taarten, smoothies, toetjes, havermout of whatever you like. Het is nu vooral te vinden bij biowinkels, maar ik zag het ook liggen bij De Tuinen. Ik heb het overigens nog niet geprobeerd, dus ik ben heel benieuwd.

6. Bijzondere pasta

In 2016 hadden we de courgetti trend (nog steeds erg lekker!), en daar gaan we in 2017 op een andere manier mee verder; pasta gemaakt van bijzondere meel. Ik heb al verschillende varianten gesignaleerd én geprobeerd, waaronder kikkererwten-, linzen-, groene erwten-, boekweit-, en rijstpasta. En het fijnste is: je zit eigenlijk een bord groenten te eten, maar het smaakt gewoon naar pasta. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit recept?

7. Meer genieten, minder tellen

Een trend naar mijn hart, die ik vorig jaar ook al voorzichtig zag groeien: in 2017 eten we nog steeds gezond, maar er wordt minder obsessief calorieën geteld. Het zal weer meer dan ooit gaan over écht voer en de hysterische superfood-eiwitten- selfmade-dieetgoeroe-hype lijkt eindelijk voorbij. At last… We gaan weer ongegeneerd genieten van lekker eten, en dan de volgende dag een beetje opletten. Of een extra workout pakken, dat kan natuurlijk ook 🙂

 

Merken jullie wat van deze nieuwe foodtrends? Laat me me weten in de comments, of via Facebook en Instagram.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  17 februari 2017 at 19:58

  Ik ben natuurlijk niet helemaal op de hoogte, maar er zijn zeker dingen die ik inderdaad terug zie komen 🙂

 • Reply
  Monique
  18 februari 2017 at 08:29

  Als newbie veganist én crossfitter word ik zó blij van jouw blog!! ??

  • Reply
   Cilla
   20 februari 2017 at 11:53

   Wat super leuk om te horen, dank je wel! Als je vragen hebt omtrent voeding e.d. weet je me te vinden 🙂
   Succes!

  • Reply
   Monique
   4 maart 2017 at 20:56

   Heel m’n leven (meer dan halve eeuw ?) “carnivoor”, sinds een maand cold turkey vegan en ik ben helemaal om! Eet heerlijk, voel me fit en progressie met trainen dus goeie beslissing. Vorige week een heel weekend workshop raw vegan, waanzinnig lekker gegeten! Nogmaals thanx, jouw blog/info was zetje in de goede richting! O ja en succes met je nieuwe job!

 • Reply
  Sjoerd
  18 februari 2017 at 14:22

  Ik word blij van deze trends. Mag ik een suggestie doen voor nr 8? Jack fruit. Nu nog vrij lastig te vinden, maar ik zag dat jij er al een lekker recept mee hebt. Ik denk echt dat jack fruit dit jaar de wereld gaat veroveren! 🙂

  • Reply
   Cilla
   20 februari 2017 at 11:52

   Jahaaa, Jackfruit is sowieso echt awesome. Ik ben alleen bang dat het pas in 2018 een trend gaat worden, omdat het zo slecht verkrijgbaar is en mensen daar echt nog aan moeten wennen. Tenzij winkels er heel snel op inspelen en meer gaan verkopen… dan zou het weleens kunnen exploderen ja 🙂
   Hope so!

  Leave a Reply