#Fitness

Eiwitshakes voor vegans: zijn ze nodig of niet?

Het wordt mij (zéker sinds ik vegan ben) zo ontzettend vaak gevraagd: ‘Neem jij een eiwitshake na je training?’ of ‘Je kan je eiwitten toch ook gewoon uit je voeding halen?’. Op beide vragen is het antwoord ‘ja’. Maar zijn ze nou echt nodig of niet? Eiwitpoeder is absoluut geen must. Ik drink het zelf graag, maar het is niet nódig in de zin dat je jouw doelen niet bereikt als je ze niét neemt. Het is geen wondermiddel om af te vallen of gespierder te worden en het is zeker géén maaltijdvervanger. Waarom maak ik dan wel bijna elke avond een shake?

Ja, uit gemakzucht en omdat ik het lekker vind. Simpel. Daarnaast is het voor mij vooral een snelle, vetvrije bron van eiwitten, die ik als vegan eerlijk gezegd wat moeilijker kan vinden dan toen ik nog vegetariër was. Niet meer en niet minder. Ik krijg soms ook een beetje het idee dat de eiwitshakes nu te pas en te onpas om je oren vliegen en dat mensen eigenlijk niet eens meer echt weten wat eiwitten nu eigenlijk zijn.
 Kort door de bocht zijn eiwitten(=proteïnen) bouwstoffen die bestaan uit moleculen; ketens van aminozuren. Deze zijn er in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentieel houdt in dat het lichaam ze niet zelf aanmaakt en het dus uit de voeding moet worden gehaald.

“Uit welke voeding haal je die als vegan?”

Nou, gewoon. Uit groenten. Veel mensen denken nog steeds dat vis, zuivel en vlees het summum zijn om aan proteïnen te komen, maar dit verhaal is zó uitgekauwd. Sterker nog, talloze onderzoeken tonen aan dat het gewoon niet slim is om jezelf eindeloos vol te proppen met dierlijke eiwitbronnen. Hoe dan ook: ik ben niet voor niets vegan. Naast dat het beter is voor mijn eigen gezondheid, vind ik het niet meer dan normaal om ook rekening te houden met dierenwelzijn. Punt.

Right, maar welke groenten zijn dan eiwitrijk? Voornamelijk peulvruchten en bonen, zoals gefermenteerde soja (tempé), linzen, kikkererwten, kapucijners, pinda’s en noten. Maar ook artisjokken, paddenstoelen, kiemgroenten, broccoli en granen zoals quinoa, freekeh en boekweit zijn prima om je eiwitten binnen te krijgen!

8424630783_4e9142f9c4_k

Noten en zaden; een goede bron van eiwitten!

“En hoeveel eiwitten heb ik dan nodig?”

Eigenlijk is het allemaal niet zo schokkend en zelfs makkelijk haalbaar.

Per kilo lichaamsgewicht heb je ongeveer 0,8 tot 1,5 gram eiwit nodig. Dus bij 62 kilo is 60 gram eiwitten per dag gewoon prima. Als je heel intensief traint (en dan bedoel ik echt topsport!), kun je dit opvoeren naar max. 2 gram per kilo, maar overdrijf het niet. Niet alleen voor jezelf (teveel eiwitten maakt ook gewoon dik…) maar ook voor je portemonnee.

“Welke soort eiwitpoeder moet ik nemen?”

Er zijn verschillende soorten plantaardige eiwitpoeders, met allemaal een andere werking en van verschillende grondstoffen gemaakt. Probeer gewoon zelf uit wat het beste bij jouw lichaam past. Het is in ieder geval slim om altijd even op het etiket te kijken of er overbodige suikers, kunstmatige kleur- en smaakstoffen, e.d. zijn toegevoegd. Er zijn namelijk zat merken die kwalitatief wél goed zijn…

Zelf gebruik ik graag Orangefit (erwtenproteine), maar er zijn ook plantaardige eiwitten op basis van hennep, amandel, bruine rijst, soja, zonnebloempitten of een combinatie van het één en ander. Test wat voor jou het beste werkt, waar je lijf goed op reageert en wat jij het lekkerst vindt.

Verse frambozenshake met plantaardige eiwitpoeder

Verse frambozenshake met Orangefit vanille

“Oke. En wat is dan het beste moment om een shake te nemen?”

Zelf vind ik het fijn om een shake te nemen na mijn workout, zeker na een krachttraining, in combinatie met lekker veel fruit. Door het combineren van koolhydraten en eiwitten (en wat vetten) bevorder ik mijn spierherstel optimaal. Voordat je gaat slapen is ook een goed moment! Aangezien je spieren ’s nachts gewoon doorgaan met werken en opbouwen, is een voorraadje wel lekker.

“Dus ondanks de eiwitpoederhype is het niet ‘hoe meer eiwitten, hoe beter?”

Nee. Integendeel. Bij teveel eiwitten per dag krijg je op langere termijn zelfs problemen. Naar de WC gaan wordt steeds minder feestelijk, je kunt ontstekingen krijgen aan je dikke darm, en ook hart- en vaatziekten en nierproblemen kunnen de kop opsteken. Daarnaast kun je gigantisch uit je waffel gaan meuren als je te weinig carbs en teveel eiwitten eet. Ik dacht: ik zeg het even. #zobenik

 

Neem jij plantaardige eiwitsupplementen? Zo nee, waarom niet? En zo ja, welke? Laat het me weten via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla 🙂

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Iris
  22 augustus 2016 at 19:12

  Wat een verademing om dit te lezen! Helaas zijn er zóóveel artikelen geschreven met onjuiste info van mensen die zich niet goed hebben ingelezen. Thanks Cilla for spreading the word! Heel fijn! Liefs

 • Reply
  Claire
  23 augustus 2016 at 13:30

  Wat een fijn artikel! Toen ik nog omni was werkte ik echt bakken met kwark en alles naar binnen vanwege die hele eiwithype. Nu ik voor 90% plantaardig eet voel ik me stukken beter. Ik ga dit artikeltje ff opslaan, heel handig! 🙂

 • Reply
  Nog een keer: 5x mijn favo vegan blogs - Aandachtige Blog
  5 september 2016 at 07:02

  […] Op haar blog worden heerlijke recepten afgewisseld met informatieve artikelen over bijvoorbeeld eiwitshakes en toffe hotspots. Door Cilla ontdekte ik ook vegan pulled pork, wat écht een aanrader […]

 • Reply
  Theresa
  18 oktober 2017 at 14:56

  Zo, eindelijk een artikel waar ik wat aan heb. Dankje…X

  • Reply
   Cilla
   18 oktober 2017 at 15:18

   Graag gedaan 🙂

  Leave a Reply