Food info

Fermenteren: waarom ik zo van verrot eten en drinken hou!

wortels ingemaakt en gefermenteerd in pot

Ok, de titel van dit artikel klinkt misschien een tikje akelig, maar het is allemaal niet wat het lijkt. Of nou ja, een beetje. Wat ik eigenlijk bedoel met ‘verrot’ is ‘gefermenteerd’, of met andere woorden, het bewust en functioneel je voedsel laat rotten. Het klinkt wellicht als een hipsterhobby (en misschien is het dat ook), maar dat zijn dan wel übergeniale hipsters! Fermenteren is namelijk al eeuwen oud en past perfect in een healthy, duurzame lifestyle. Maar wat is er zo gezond aan?

Je denkt nu misschien: ‘oh, bah, waar heeft zij het in hemelsnaam over’, maar ik bedoel niét die appels die je te lang op de fruitschaal hebt laten liggen en waar nu een vachtje op groeit. Ik heb het over producten die juist heel veel mensen lekker vinden, zoals koffie, wijn, zuurdesembrood, peper en tempé, bijvoorbeeld. Yup, allemaal gefermenteerd.

Wat is fermenteren?

Mensen fermenteren al sinds ze voor het eerst probeerden eten te bewaren. Door toeval ontdekten onze nieuwsgierige voorouders dat producten langer houdbaar bleven door ze te laten verzuren, te bewaren in zout of af te sluiten in tonnen. Ze wisten toen alleen nog niet dat de aanwezige micro-organismen het werk deden, maar whatever. Het werkte gewoon! Hebben wij even geluk dat ze de kunst van het fermenteren voor ons hebben meegenomen de culinaire wereld in.

Bij fermentatie worden micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en gisten bewust blootgesteld aan warmte waardoor ze gaan groeien. Tijdens dit proces maken ze micro-enzymen aan die bepaalde voedingsstoffen afbreken, zoals koolhydraten en eiwitten, wat zorgt voor de verandering van geur, kleur, structuur, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product. Vaak worden er aan producten micro-organismen toegevoegd om de fermentatie in werking te zetten, zoals bij kefir, kimchi en zuurkool.

kimchi gefermenteerde kool vegan met tofu

Kimchi met tofu

Waarom is het zo gezond?

Het is geen nieuwe zweeftevenhype: er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar gefermenteerd eten en drinken en de gezondheidsvoordelen zijn veelvoudig bewezen. Zo kan het helpen om bepaalde ziekten en aandoeningen te voorkomen en hebben gefermenteerde groenten bacterieremmende eigenschappen.

Maar het meest opvallende is toch wel dat ze je darmflora in balans houden. Je darmen zijn een belangrijke spil als het gaat om balans of disbalans van je lichaam; je hormoonhuishouding, je afweersysteem, het wel of niet kunnen afvallen en de conditie van je huid hebben daar bijvoorbeeld allemaal mee te maken. Als je darmflora en spijsvertering in orde zijn, is het voor je lijf dus makkelijker om goed te functioneren en op een natuurlijke manier ziektekiemen op afstand te houden.

Verder produceert gefermenteerd eten en drinken vitamine C, bevordert het de opname van calcium en andere mineralen, werkt het cholesterolverlagend en helpt het urineweginfecties te voorkomen.

Zelf fermenteren

Zelf groenten fermenteren is echt supersimpel en goedkoop; het enige wat je nodig hebt is geduld (en schone weckpotten!). Op internet staan echt eindeloos veel recepten om thuis aan de slag te gaan. Ik moet stiekem bekennen dat ik niet het meest geduldige type ben en dus nog vaak mijn favoriete producten, zoals kimchi en tempé, in de winkel koop.

Wat ik wél zelf maak is waterkefir; het supergezonde vegan probiotica drankje dat je keer op keer weer kunt maken. Het is dus niet alleen healthy, maar ook heel duurzaam. Met waterkefirkorrels (onder andere te koop bij Vegabond Amsterdam), citroenen, vijgen, kokosbloesemsuiker/maple syrup, water en een luchtdichte pot maak jij jouw eigen kefirbrouwsel. De smaak is misschien in het begin een beetje wennen, maar dat gebeurt al snel. Het is licht fris, van nature iets bruisend en je kan lekker afwisselen met diverse fruitsoorten en bijvoorbeeld kokoswater.

Waterkefir probiotica vegan

Andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel:

 • Zuurkool (gefermenteerde witte kool)
 • Tabasco (pikante saus gemaakt van gefermenteerde chilipepers)
 • Kimchi (Koreaanse gefermenteerde en gekruide groenten)
 • Miso (Japans kruidenmengsel van gefermenteerde sojabonen en de basis voor misosoep)
 • Tempé (kennen we allemaal; gefermenteerde sojabonen)
 • Kombucha (gefermenteerde thee)
 • Tamari (gefermenteerde sojasaus)
 • Tafelzuren zoals augurken, atjar en kleine uitjes

 

Eet of drink jij al gefermenteerde producten? En zo ja, wat precies? Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram 🙂 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Marin
  23 mei 2016 at 12:41

  Jaa fermenteren!
  Bij sommige dingen vergeet ik vaak dat ze zijn gefermenteerd. (bijvoorbeeld sojasaus)
  Ik ben nu bezig met zuurdesem brood maken, kimchi heb ik laatst gemaakt. Elke maand heb ik samen met een vriendin een fermenteer date, gaan we een middagje fermenteren haha

  • Reply
   Cilla
   30 mei 2016 at 09:04

   Oh, fermented dates! hahaha wat leuk, die zou ik ook wel willen inlassen. Sowieso lijkt het me tof om zelf kimchi te maken… moet nog even uitvogelen hoe dat werkt.

   • Reply
    Maaike
    23 september 2016 at 08:12

    oooo ik maak geregeld zelf kimchi!!! zoooo makkelijk en superlekker!!! Maar hou er rekening mee dat kimchi uit de winkel niet altijd vegan is! Er wordt een vis-ingredient gebruikt (vissaus of ansjovis..kweet niet precies).
    Zelf kimchi maken is niet moeilijk en binnen drie dagen al klaar! Mijn favoriete recept kan je hier vinden, superlekker en vegan!!! http://jennymustard.com/how-to-homemade-vegan-kimchi/

 • Reply
  Eveline
  23 mei 2016 at 13:23

  Op de een of andere manier vind ik het heel ‘spannend’ om gefermenteerd eten te maken. Ik ben bang dat ik het verkeerd doe en dan ziek wordt. Maar als ik dingen in de winkel koop ben ik er altijd heel tevreden over 🙂

 • Reply
  Marloes
  23 mei 2016 at 13:55

  Wij eten thuis ook heel vaak gefermenteerde dingen (zoals zuurkool) en mijn moeder heeft laatst ook kefir gemaakt. Ik wist niet dat dat zo lekker was! Ik vind het raar dat dit nog niet zo bekend is, aangezien het zó gezond is.

  • Reply
   Cilla
   30 mei 2016 at 09:05

   Ja, klopt. De smaak is vaak even wennen, maar ik merkte dat mijn lichaam er steeds meer om ging ‘vragen’. Ik kreeg echt letterlijk trek in gefermenteerde producten!
   Heb jij dat ook?

 • Reply
  Desi
  24 mei 2016 at 08:28

  Ik wil heel graag een keer kimchi proberen! De andere producten eet ik allemaal wel regelmatig (met veel plezier!), dus kimchi vind ik vast ook heel lekker.

  • Reply
   Cilla
   30 mei 2016 at 09:02

   Ik weet wel zeker dat jij kimchi lekker vindt Desi 🙂
   Inmiddels eet ik het bijna bij elk gerecht haha… het is echt super!

 • Reply
  Marieke
  24 mei 2016 at 13:16

  Ja, ik hou hier van! Waterkefir heb ik nog nooit geproefd, maar ik moet het gewoon eens gaan proberen en zelf maken.

  • Reply
   maaike
   23 september 2016 at 08:14

   superleuk om jou hier tegen tek omen Marieke!!! 🙂

  • Reply
   maaike
   23 september 2016 at 08:15

   superleuk om jou hier tegen te komen Marieke! 🙂 (oud klasgenootje!)

   • Reply
    Marieke
    23 september 2016 at 09:44

    Hey! Nou ja, wat ontzettend leuk en toevallig zeg! 🙂

 • Reply
  maaike
  23 september 2016 at 20:24

  ja maf he!! ik herkende je naam en foto en heb jouw site ook gelijk even bekijken.. mooi!!! En goed!!
  perfect voor een healthfreak als ik 😉

 • Leave a Reply