#Foodporn

Recept: Frisse gazpacho met cannelini bonen en watermeloen

Yes, er is weer mooi weer op komst, dus dat betekent voor mij gazpacho tijd! Zoals jullie weten ben ik een echte soup lover, en eet het zowel in de winter als in de zomer heel graag. Dat deze soep koud is en binnen no-time op tafel staat, is natuurlijk een mooie plus voor het voorjaar. Dat betekent namelijk dat jij meer tijd hebt om leuke dingen te doen!

Gazpacho is niet alleen heel makkelijk en lekker, maar het is ook ontzettend gezond (zeker als je het zelf maakt). Omdat het eigenlijk een grote berg gemixte rauwe groente is, zit het boordevol vitaminen, mineralen, en antioxidanten. Kortom: een lekker slank soepje, dat wel alle goede voedingsstoffen bevat. De extra eiwitten en vezels van de cannelini bonen zorgen er bovendien voor dat je lang een verzadigd gevoel hebt.

Geen olie nodig

In traditionele gazpacho recepten wordt vaak olijfolie gebruikt, maar dit is voor de smaak eigenlijk helemaal niet nodig. Daarnaast is de soep veel frisser en lichter zonder olie, en bevat het nagenoeg geen vet. Voor een eigenzinnige en zomerse twist voegde ik tot slot ook watermeloen toe. Gewoon, omdat het kan.

Je kunt de soep na het maken direct opeten, maar om alle smaken goed tot z’n recht te laten komen zou je de gazpacho een aantal uur in de koelkast kunnen zetten. Ook een avond van tevoren maken en de volgende dag lekker meenemen is een uitstekende optie. Eet smakelijk!

 Ingrediënten (voor 4 á 5 porties):

  • 5 Roma tomaten, gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij, in partjes
  • 1 knoflookteentje, in plakjes
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 100 gram watermeloen, in blokjes
  • 80 ml. ongezoete passata saus
  • 3 el. rijst-, of appelciderazijn
  • 2 el. vegan worcestershire sauce
  • 1 el. tomatenpuree
  • 1 blik cannelini bonen
  • 1 rode paprika, gehalveerd en ontpit
  • 1 bosui, in ringetjes
  • 350 ml. water
  • 10 gram verse basilicum
  • 10 gram verse peterselie, fijngesneden
  • 1 tl. kurkuma poeder
  • 1,5 tl. gerookte paprikapoeder
  • 1 tl. chili (hou je van pittig? Dan wat meer!)
  • 1 schijfje citroen van 1,5 cm, zonder schil en ontpit
  • zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: vers volkoren brood

Toppings:

  • 1 tl. pijnboompitten
  • Wat blaadjes peterselie
  • Blokjes avocado

Foto: Tom Zwarts

Zo maak je het:

  1. Doe de tomaten, paprika, selderij, knoflook, rode ui, watermeloen, passata, azijn, bosui en water in een krachtige blender en pureer dit tot een glad geheel.
  2. Zet de blender uit, en voeg vervolgens de tomatenpuree, blaadjes basilicum, worcester, kurkuma, gerookte paprika, citroen, zwarte peper en chili toe en blend nogmaals.
  3. Schep de cannelini bonen in een blender of foodprocessor en blend een paar seconden. Let op: de boontjes moeten alleen iets fijner worden, dus geen puree.
  4. Giet de gazpacho in een kom en voeg de gesneden peterselie en cannelini boontjes toe. Roer dit goed door elkaar, proef, en voeg eventueel nog wat extra kruiden toe naar eigen smaak.
  5. Dek de kom af en zet in de koelkast om af te koelen en de smaak verder te laten ontwikkelen.
  6. Besprenkel voor het opdienen nog wat citroensap over de soep en garneer met blaadjes peterselie, 1 tl. pijnboompitten, zwarte peper en eventueel blokjes avocado.
  7. Extra lekker: serveer met vers, knapperig volkoren brood.

Tip: Gazpacho wordt normaal gesproken koud gegeten, maar deze variant smaakt warm ook heerlijk!


Ga jij deze frisse gazpacho maken? Laat het mij dan zeker even weten! #vindikleuk 🙂 Laat een berichtje achter in de comments of tag me op Facebook of Instagram.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Suus
    6 mei 2018 at 21:19

    Die ga ik denk ik woensdag maken, ik krijg bezoek! ^_^
    Vraagje, klopt het dat je dus 1 schijfje citroen mee blendert? Lijkt zo weinig! (Maar goed het kan snel teveel zijn haha)

    • Reply
      Cilla
      7 mei 2018 at 14:43

      Ja, klopt. Anders probeer je het eerst met 1 schijfje? Vind je dat er nog wel wat bij kan, dan doe je dat toch.
      Zeker maken zoals jij het ’t lekkerst vindt. Ik ben heel benieuwd, dus laat het me zeker even weten!

      Liefs!

      • Reply
        Suus
        9 mei 2018 at 06:59

        Al enkele conclusies getrokken:
        – Deze hoeveelheid is exact wat er in een Ikea sapkan past
        – De Ikea sapkan past niet in mijn koelkast
        – De Ikea sapkan en één van mijn ronde tupperware bakjes hebben dezelfde inhoud

        Vanavond eten! ^_^

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: