#Fitness

Gastblog 2: #FFFF; “Word ik als vrouw een ‘kerel’ van krachttraining?”

gesprierde vrouwen bij een bodybuildwedstrijd

In de vorige #FFFF hebben jullie kennis gemaakt met mijn personal trainer Fabian. Vandaag gaat hij in op het feit dat veel vrouwen nog steeds bang zijn om aan de gewichten te hangen. Niet alleen omdat dames zich soms niet comfy voelen tussen de kreunende mannen, maar ook omdat ze zelf bang zijn om eruit te gaan zien als ‘een vent’. Vaak krijg ik van ‘team cardio’ dan ook een verbaasde blik als ik zeg dat ik eigenlijk nooit op de loopband of crosstrainer sta, maar wél afval en mét behoud van cupmaat en overige vrouwelijke vormen. Met krachttraining, ja.  

Feit of Fabel?

Stelling: “Vrouwen worden van krachttraining net zo gespierd als een kerel”.
Fabian: “Fabel”!

Je kent dat moment misschien wel: je staat in de sportschool op de loopband of crosstrainer te zweten en je ziet één vrouw tussen al die mannen staan in het krachthonk. Losse schijven, barbells en kettingen rinkelen en een muffe zweetlucht waait langzaam jouw kant op. Hell no dat jij daar ook tussen zou gaan staan! Maar waarom eigenlijk niet?

Vrouwen zijn vaak verbaasd als ik ze na 10 minuten opwarmen op de loopband aan een fitnessapparaat zet. “Zeg ehhh, Fabian, ik wil wel een vrouw blijven, hé”, heb ik zo vaak gehoord. Ja! Je blijft een vrouw. Je zal zelfs een sterkere, meer gevormde vrouw worden! En nee, je wordt absoluut NIET zomaar breed. Zelfs een mannelijke bodybuilder moet ontzettend veel moeite doen om zo’n lijf te krijgen. Waarom denkt dan nog zeker 60% van de vrouwen die ik train dat ze te gespierd zullen worden? No idea.

Optrekken

Testosteron

Vrouwen hebben een lager testosteronniveau dan mannen. Dat is voor dames enerzijds een voordeel, omdat dit hormoon bijdraagt aan een grotere spieropbouw, en anderzijds een nadeel, omdat het hormoon de vetverbranding verbetert en de vorming van cellulite remt. Testosteron zorgt er daarnaast voor dat je beter met stress kunt omgaan. Met dit in achterhoofd weet je nu dus dat het onwaarschijnlijk is om als vrouw zonder ‘hulpmiddelen’ in het type kledingkast te veranderen. Wel is het met het vrouwelijk testosteronniveau mogelijk op een gezonde, natuurlijke manier spiermassa op te bouwen en het lichaam te shapen (wat met alleen cardio absoluut niet lukt!).

Meer verbranden

Ik raad dus absoluut elke vrouw aan om aan krachttraining te doen, en ja, gewoon lekker zwaar ook. Niet alleen omdat je er sterker en strakker van wordt, maar ook omdat de vetverbranding veel langer doorgaat na de training! Mensen denken vaak dat cardio de holy grail is om af te vallen, maar het omslagpunt tussen vet- en koolhydraatverbranding verschilt heel erg tussen mensen. Daarnaast is gebleken dat wanneer je regelmatig zeer intensief traint, je ook meer vet verbrandt als je een keer minder traint. Voor krachttraining geldt dat het de vetverbranding na de training een boost geeft, die wel tot twee dagen(!) aan kan houden. Op langere termijn neemt ook de hoeveelheid spiermassa toe en meer spieren verbranden weer meer calorieën!

IMG_1063

Goddess

Extra spiermassa stimuleert dus je stofwisseling en dat betekent dus een slanker, fitter lichaam. Wissel vijf kilo vetmassa in voor vijf kilo spiermassa en je verbrandt 25 tot 50 calorieën per dag extra. Dus hop, richting dat zweterige krachthonk, dames! En oh ja, als ik je nu enthousiast heb gemaakt, tot slot nog even één ding: een kilo spiermassa neemt minder plaats in dan een kilo vet. Het kan daarom zijn dat je geen verschil ziet op de weegschaal, maar wel aan je kleding merkt dat je bent afgevallen! Dus als je denkt: “hey, mijn lichaam ziet er wel goddelijk uit, maar ik weeg nog ongeveer hetzelfde (of meer!) dan voorheen, geen paniek. Let niet zo krampachtig meer op wat er op je weegschaal staat, maar kijk naar de persoon in de spiegel of laat om de zoveel tijd je vetpercentage opmeten om je vooruitgangen in cijfers te zien.

Fabian Olfers is 26 jaar en al ruim 5 jaar personal trainer. Om de zoveel tijd wisselt hij fitnessweetjes, feiten, fabels en tips met ons uit. Meer informatie? Kijk op www.olfers-pt.com.

Fabian_BW

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply