#Vegan

Hoe zet je die laatste stap van omnivoor naar vega?

blogger squatcilla met baby geitje

‘Pffff, weet je Cil, ik wíl wel vega(n) gaan, maar het lúkt me gewoon niet. Elke keer verlang ik zo naar vlees (of kaas, vis, ei, melk, kwark, etc.) dat ik weer terugval in mijn oude patroon. Heb jij dat nooit?’ Heel eerlijk? Nee. Of nou ja, nauwelijks. Toen ik vegan ging heb ik voor mezelf de keuze gemaakt het gewoon te doén. Punt. Ik zie het ook niet als een concessie, maar als een verrijking van mijn leven. Maar dat betekent niet dat ik geen inlevingsvermogen heb, of geen begrip kan opbrengen voor bepaalde gewoontes. Dus, ik ga je helpen met die laatste stap: van omnivoor naar vega(n).

Denk je eraan om te stoppen met vlees eten, of wellicht van vega naar vegan te gaan, maar weet je niet zeker of je die dierlijke producten kunt laten staan? Vast wel! Met deze 7 tips kun jij voor eeuwig afscheid nemen van die vlees- zuivel- of kaas cravings!

1. Bedenk waarom je het doet

Doe je het voor de dieren? Dan word je waarschijnlijk heel blij van vleesvervangers met een stevige bite, zoals seitan, om toch dat hamburgergevoel te beleven. Doe je het om gezondheidsredenen? Dan ligt je interesse waarschijnlijk meer bij het positieve effect op je lijf, dan bij vleesvervangers.

Zelf was ik bijvoorbeeld heel lang vegetariër, omdat ik dacht dat melk en kaas ‘geen kwaad’ konden voor het dier. De koe ging er immers niet aan dood, right? Pas op het moment dat ik documentaires zag zoals Food Inc. en Cowspiracy gingen mijn ogen open. Vervolgens heb ik even een zwembad vol gejankt, en besloot ik de volgende dag de Vegan Challenge te doen (om vervolgens nooit meer anders te willen). Als je weet waarom je het doet, dan sta je ook steviger achter hetgeen wát je doet.

2. Wees voorbereid

En dat bedoel ik echt in de breedste zin van het woord! Dus als je graag (meer) plant based zou willen eten, lees je dan goed in. Dat hoeft geen jaren te duren, maar zorg dat je de wetenschappelijke basisinfo over B12, ijzer, magnesium, plantaardige eiwitten en de voor- en nadelen van soja gewoon paraat hebt. Scheelt weer een hoop getwijfel als die ene betweterige carnivoor-collega je onder de tafel probeert te lullen.

Daarnaast betekent vooruit denken ook dat je rekening moet houden met het feit dat ons land ingesteld is op vleeseters. En dat is prima, zolang je wel goed voor jezelf zorgt.

Mijn favoriete ‘onderwegsnacks’ zijn bijvoorbeeld eiwitshakes en -repen van Orangefit, blikjes kikkererwten en fruitsalades. Als je altijd wat gezonds en lekkers in je tas hebt, voorkom je dat je onderweg onverhoopt een McDrive in sukkelt.

3. Zorg voor een kruidenfeestje

Op de één of andere manier hebben veel mensen alleen peper, zout en, als ze heel wild zijn, misschien wat knoflookpoeder in de kast staan. Maar vul voor de verandering je kruidenrekje eens aan. Niet alleen de smaak van je voedsel wordt beter; sommige varianten zijn ook nog eens heel gezond (zoals kaneel, kurkuma en gember).

Van drooggekookte groenten met een kwak zout en een klont margarine wordt niemand vrolijk, en een vega(n) al helemaal niet. Dus: maak er een specerijenfeestje van! Smeer je groenten in met plantaardige olie en kruiden en roerbak ze, zodat de bite en vitaminen niet verloren gaan. Als je van een gerookte smaak houdt kun je amandelen toevoegen, de grillstand van je oven eens proberen of gewoon vegan liquid smoke kopen voor een BBQ-smaak.
 Wedden dat jouw seitanburger lekkerder is dan die vette, zompige zemenlapjes die je bij de snackbar gewend was.

vegan Ubud Clubkoffie amsterdam vegan

ClubKoffie Amsterdam heeft bijvoorbeeld deze heerlijke tempé bacon-avocado sandwiches! Hmmmm…

4. Find a place to eat!

Het wordt best een issue als je in je oude hamburgertent opeens een salade met tempé wilt bestellen… Ga in de buurt dus eens op jacht naar leuke, vega(n) friendly hotspots. Het is zo heerlijk om ergens binnen te vallen waar je niet bang hoeft te zijn dat ze geen plantaardig voedsel op de kaart hebben! Apps zoals Happy Cow zijn daar uitermate geschikt voor.

En natuurlijk kan een béétje redelijk restaurant altijd een salade voor je maken, maar eerlijk is eerlijk, die ijsbergslaatjes met een verdwaalde tomaat komen op een gegeven moment ook weleens je neus uit. Zorg dat je weet waar je terecht kunt en neem gezellig wat vleeschvrienden mee om te laten proeven hoe heeeeerlijk plant based eten is.

5. Stop geleidelijk

Nee, maar echt! Hoewel cold turkey (HA!) vega(n) worden voor sommigen best kan werken, kunnen de meeste mensen zulke grote veranderingen niet in één keer behappen. De beste manier is dus om het langzaam uit je voedingspatroon te schrappen.

Begin bijvoorbeeld één of twee keer per dag vlees te vervangen door seitan, tempé of falafel, en bouw dat vervolgens op als het goed gaat. Voordat je in de gaten hebt, is je lijf gewend aan de plantaardige eiwitbronnen zonder dat het lijkt alsof je enorm in moet leveren op smaak en structuur.

6. Grijp niet alleen naar brood met kaas
 of jam

Veel mensen die geen vlees meer op brood willen gaan over op kaas of jam. Toch is dat niet verstandig; voor je het weet zit er 5 kilo extra aan je dijen. Wees liever een crea Bea en voeg bijvoorbeeld meer gegrilde groente, tempé en hummus toe aan je lunch. Pindakaas kan ook (lekker met banaan, whoehooo), maar kies dan voor een variant zonder toegevoegde suiker. Hetzelfde geldt voor jam, trouwens. Daarnaast zijn er allerlei simpele groentespreads die je zelf kan maken en oh ja, appelstroop is je beste vriend (ijzerrrr).

Sommige mensen zeggen niet te kunnen stoppen met vlees omdat ze het zo lekker vinden. Maar hey, back to reality, vlees an sich smaakt nergens naar. Het is een dood dier, dus als dat niet goed gekruid wordt smaakt het daar ook naar! Dus óf je vindt de vleeskruiden lekker, óf je zoekt een bite, óf je lichaam vraagt om bepaalde voedingsstoffen in vlees, zoals ijzer. Simple as that.

Not why but why not vegan mastino pizza

7. Gewoon volhouden 

Het goede nieuws is: smaakbeleving en -voorkeuren veranderen met de tijd, dus waarschijnlijk heb jij na een periode met alleen maar healthy, vegan voeding alleen nog een crave naar veggienuggets in plaats van KFC. Je lichaam past zich namelijk heel snel aan!

En weet je? Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd, maar uiteindelijk zul je toch altijd zelf achter je eigen keuzes moeten staan. Bedenk dus voor jezelf waaróm je er in de eerste plaats voor koos om vega(n) te worden. Onderzoek na onderzoek toont aan dat vlees en zuivelproducten bad news zijn voor je lijf, dus waarom niet kiezen wat het beste is voor de dieren, de wereld én voor jezelf? Precies!


Hoe hebben jullie de stap ervaren van vega naar vegan? Waar hadden jullie moeite mee en wat ging juist heel easy? Laat het me weten via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Marieke
  27 mei 2016 at 05:47

  Handige tips! Ik ben dus van carnivoor over aan het stappen naar vegan, ik doe dat in etappes. Ik eet nog wel af en toe een ei bijvoorbeeld en buiten de deur vegan eten vind ik nog wel lastig. Maar goed, Rome is ook niet in een dag gebouwd zullen we maar zeggen, dus ik geef mezelf de tijd. Ik voel me wel een stuk happier door en zie het dan ook als verrijking. Fijne post!

  • Reply
   Cilla
   30 mei 2016 at 09:00

   Oh, ben je aan het overstappen? Ik dacht dat jij al vega(n) was joh Marieke 🙂 Ik snap dat buiten de deur eten niet altijd even makkelijk is. Ik merk zelf ook dat het lastig is om dierloos eten te vinden als ik eens niét voorbereid ben. Dus geef jezelf inderdaad lekker de tijd en als je het stap voor stap doet is het ook prima 🙂
   Je bent lekker bezig!

 • Reply
  Hailey
  27 mei 2016 at 08:43

  Super handige tips! Ik ben steeds meer vegan aan het eten en dat bevalt heel erg goed! Ik wou dat ik dit eerder was gaan doen! Mijn doel is wel om op een dag 100% vegan te eten, maar ik heb gemerkt dat ik toch wat tussenstappen nodig heb. Dus ik eet gemiddeld 5 dagen in de week vegan en twee dagen vega. Ik ben blij dat ik je blog heb gevonden trouwens, want je hebt echt super nuttige tips! Veel dank hiervoor!

  • Reply
   Cilla
   30 mei 2016 at 08:57

   Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent Hailey 🙂 En dat je wat tussenstappen nodig hebt geeft helemaal niets. Je bent ermee bezig en dat is al helemaal top.
   Succes 🙂

 • Reply
  Anne
  6 juni 2016 at 09:01

  Wat een interessant en inspirerend artikel! Vandaag is mijn derde week als vegetariër en het bevalt me heel goed. Ik had eigenlijk verwacht dat het in het begin heel zwaar zou zijn, maar dit valt echt heel erg mee! Alleen de reactie van mensen zijn soms irritant, nog tips om hier op een leuke manier mee om te gaan? Mensen gaan zich op eens zorgen om je maken, terwijl ze dat normaal niet zouden doen ! haha. Bedankt voor je tips !

  • Reply
   Cilla
   6 juni 2016 at 22:04

   Hi Anne, wat goed van je dat je vega bent gegaan!
   Je zult inderdaad merken dat je in het begin even moet ‘omschakelen’ maar dat het steeds makkelijker wordt.

   De reacties van mensen zijn vaak vooral gebaseerd op hun eigen onzekerheden en ‘tekortkomingen’. Vaak weten ze namelijk wel dat vlees echt niet zo gezond is, of slecht voor het milieu en de dieren, maar kunnen ze het zelf niet opbrengen om te minderen of te stoppen (wat resulteert in domme/flauwe grapjes maken naar mensen die het wél kunnen). Probeer dit dus niet te persoonlijk op te vatten, maar wel eerlijk te zeggen als het écht kwetsend of vervelend wordt. Jij zeurt immers ook niet de hele dag aan hun hoofd dat hun aderen dicht slibben of dat ze meehelpen aan het in stand houden van de bio-industrie toch ;)? Doe lekker wat voor jou goed voelt en wees trots op jezelf: alle kleine stapjes helpen. Niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor het dierenwelzijn.

   Daarnaast is het verstandig om goed te weten waar je mee bezig bent en dat je zelf heel goed weet/onderzoekt op welke manieren je je koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnen krijgt, zodat niemand zich daar verder mee hoeft te bemoeien, hoe ‘goed’ dat ook bedoeld is 🙂

   Succes!

  Leave a Reply