#Foodporn #Vegan

‘Je bent veganist! Waarom eet je dan wel vleesvervangers?’

Sinds ik plant based eet krijg ik steeds vaker vragen over wat ik van vleesvervangers vind. Van nieuwsgierige omnivoren, maar zeker ook van andere veganisten. Sommigen vinden het zelfs vreemd dat ik als vegan toch iets wil eten ‘dat op vlees lijkt’. Mijn antwoord is heel simpel: Ja, Tom en ik eten graag vleesvervangers, zeker zo’n 4 keer per week. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Als je doorscrollt naar dat heerlijke hamburgerrecept hieronder, heb je al een deel van het antwoord te pakken! Dus, heel kort door de bocht: vleesvervangers zijn (vaak) lekker en voedzaam zónder dat daar dierenleed aan kleeft. Waarom zou ik het dan niet eten?

Structuur

Toch is dat niet de enige reden. Ik hou persoonlijk ook van een diverse maaltijd met veel verschillende structuren. Als ik een gepureerde soep eet, wil ik daar ook altijd nog wat groenten in om op te kauwen. Als ik sojayoghurt eet, voeg ik wat granola toe en als ik een stamppotje maak, ja, vind ik dat een lekkere seitan steak daar prima bij smaakt. Bij mij is het ook geen kwestie van vlees ‘vervangen’ aangezien ik al meer dan 21 jaar geen vlees gegeten heb en dus ook geen idee meer heb hoe het smaakt. Ik hou simpelweg van uiteenlopende structuren en smaken in mijn maaltijd.

goodbite-vleesvervanger-hamburger-vegan

Voedingsstoffen

Daarnaast is het zo dat in vleesvervangers ook goede voedingsstoffen zitten. Ze zijn een bron van eiwitten, en er is vaak vitamine B12 en ijzer aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat mensen die minder of geen vlees meer willen eten, en nog niet weten hoe ze het aan moeten pakken, een goede ‘houvast’ hebben aan een lekkere vega schnitzel of bitterbal. Ze hoeven er niet teveel over na te denken en het staat snel op tafel. Zeker als mensen eenmaal weten dat ze de voedingsstoffen in vlees niet hoeven te missen en dat er lekkere gerechten mee te fabriceren zijn, zetten ze sneller de stap naar een dagje of zelfs helemaal vleesloos.

Ik zie een vleesvervanger ook niet als iets ‘dat op vlees lijkt’. Voor mij is het een heel eigen product op zich, toevallig weleens met kruiden gemaakt die ook voor vlees worden gebruikt. Dat er vervolgens namen aan gegeven worden als ‘kipstuckjes’, ‘hamburger’ of ‘schnitzel’ interesseert me geen zier; het gaat mij erom dat het niet van een dier is gemaakt. Over de naam slavink hoor je ook niemand, toch? Terwijl het allesbehalve een vogel is met een blaadje sla eromheen 🙂

Dus?

Samengevat eet ik zelf dus heel graag vegan burgers, worstjes, wokblokjes en gehakt omdat ik het simpelweg lekker vind om goed én diervriendelijk eten. Daarnaast hou ik van structuur in mijn voeding en vind ik ze handig als ik even snel-snel iets asociaal lekkers op tafel wil toveren, zoals deze heerlijke linzen- en bonenburgers van GoodBite, bijvoorbeeld!

goodbite-vleesvervangers-burgers-vegan

Recept: easy burgers van GoodBite!

Ik at al producten van GoodBite toen ik nog vegetariër was, maar ben er sinds kort achter gekomen dat ze ook vegan producten in het assortiment hebben. Dus wat hebben wij in het weekend gedaan? Juist! Heerlijke, easy hamburgers gemaakt. Door de gebakken uienringen, mosterd en augurkjes smaakt het geheel lekker fris-zuur. Ik at de linzenburger met een crunchy jasje en Tom was benieuwd naar de bonenburger, zonder jasje. En het meest awesome is: in 15 minuten klaar! #weekendfood

Nodig: voor 2 personen

 • 1 pakje linzenburgers of bonenburgers (of allebei :)) van GoodBite (o.a. bij Jumbo)
 • 2 meergranenbollen
 • 1 rode ui, in ringen gesneden
 • Eivrije mayo (Ekoplaza)
 • Currysaus (Ekoplaza)
 • Dyon mosterd
 • Augurk blokjes
 • Gegrilde paprika, in reepjes (Albert Heijn, koelvak)
 • Optioneel: plakje Wilmersburger vegan kaas (Jumbo)

Aan de slag!

 • Doe wat olie in een koekenpan en bak de uienringen tot ze een beetje bruin zijn. Leg vervolgens even apart op een bordje aan de kant.
 • Bak in dezelfde pan de burgers, keer een paar keer tot ze goudbruin zijn.
 • Zet het vuur even heel laag om de burgers warm te houden en snijd ondertussen de meergranenbollen open, besmeer de onderkant met een beetje mayo en leg daar een plakje Wilmersburger op.
 • Leg de warme burger hierop, doe er mayo en curry overheen en vervolgens de uienringen, reepjes gegrilde paprika, een theelepel augurkjes en een theelepel mosterd.
 • Doe het ‘deksel’ van het broodje op je burger et voila: aanvallen!! Lekker met een verse salade, patatjes of gewokte spruitjes met nootmuskaat.

goodbite-burger-vegan-vleesvervanger

Kende jij de vegan producten van GoodBite al? En zo ja, welke vind jij het lekkerst? Laat het me weten via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Herman Gallé
  14 november 2016 at 13:36

  Prima verwoord. Ik heb die vraag ook vaak gehad. Simpel gezegd: Ik heb meer dan zestig jaar vlees gegeten en ik vond het heerlijk Ik kon me geen maaltijd voorstellen zonder vlees. Zo’n acht jaar geleden gong de knop om. Ik was er van overtuigd dat de mens geen vlees en zuivel nodig heeft om gezond en lekker te kunnen eten. Dus geen vlees en minimaal zuivel. Moeilijk? Viel me ontzettend mee. Want er waren vleesvervangers en die worden steeds beter. Ik was erg gesteld op de traditionele ‘Hollandse pot’. Dus aardappelen, groente, jus en een stukje vlees. Dat vlees gaat het nooit meer worden, maar door de vleesvervangers eet ik nog steeds mijn favoriete complete maaltijden. Dat sommigen dat vreemd vinden mag zo zijn. Ik weet dat voor mijn stukje ‘vlees’ geen dier heeft hoeven lijden en sterven, dat het gezond is en dat het milieu er beter van wordt. Dus iedereen blij.

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  14 november 2016 at 22:41

  Ik begrijp oprecht niet dat mensen deze vraag stellen. Ik ben vegetariër en eet geen vlees/vis omdat ik dat dierenleed niet wil. Ik eet het niet omdat ik het niet lekker vind. Als er dan een product bestaat dat vrij is van dierenleed, lekker is, een fijne structuur heeft en toevallig vleesvervanger genoemd wordt, dan is het toch logisch dat ik dat eet. Ik vind het echt een vreemde vraag..

 • Reply
  EmilyLotus
  18 november 2016 at 18:10

  Ik krijg die vraag inderdaad ook wel eens. Mijn antwoord is ook altijd: ‘omdat ik het lekker vind.’
  Soms is er dan zo’n grapjas die zegt: ‘waarom eet je dan geen gewone schnitzel?’
  Omdat ik geen dieren wil eten, duh. Jeez. 😀

 • Reply
  Irene
  4 januari 2017 at 06:21

  Lekker hoor!
  Zelf heb ik die vraag ook nooit begrepen. Laatst kreeg ik het ook.
  Mijn antwoord: ik ben niet gestopt met vleeseten omdat ik vlees niet lekker zou vinden. In tegendeel, ik vind de smaak en structuur juist heerlijk. Ik wil alleen niet bijdragen aan de heftige milieubelasting die de veehouderij met zich mee brengt.
  Vandaar soms de vleesvervangers. 😉

 • Leave a Reply