#Foodporn

Kerstrecept: Epische bonenburger op zoete pompoen met matcha-wasabi saus

Afgelopen week verzorgden Tom en ik samen een Kerst Kookworkshop voor Pink! – de jongerenbeweging van Partij voor de Dieren. We maakten een feestelijk, maar toch voedzaam en makkelijk te maken recept. Ideaal voor de feestdagen!

Uiteraard hebben we niet zomaar wat bij de Pink!-gasten op tafel gekwakt. Bij het ontwikkelen van het recept hielden we rekening met gezondheid (uiteraard!), duurzaamheid en smaak, maar zeker ook met gemak. Zo’n fluitje-van-een-cent gerecht dat je redelijk snel in elkaar flanst, en er ook nog eens über sexy uitziet. Kortom: een recept om op te vreten 🙂

Whole food plant based

Voor het recept van de burger werd ik geïnspireerd door het nieuwe How Not To Die Cookbook van Dr. Michael Greger van Nutritionfacts.org. Natuurlijk heb ik er wel mijn eigen draai aan gegeven en nog mee gegoocheld. Fijne bijkomstigheid: het hele gerecht is whole food plant based. Dat betekent dus de maximale hoeveelheid voedingsstoffen, geen geraffineerde olie, suiker en andere zooi.

Lekker veel eten

In de zoete pompoenpuree zit kaneel, chili, cashews, rozijnen en kerrie. Deze zoet-hartige combi is verrassend en heerlijk anders-dan-anders. Het grootste voordeel van pompoen is dat er in 100 gram slechts 20 kcal zitten! Dat betekent dat je er lekker veel van kunt eten (iets wat vrij veel gebeurt tijdens Kerst…) en je geen zorgen hoeft te maken over onverhoopte extra feestkilo’s.

Daarnaast is pompoen rijk aan vitamine A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten.

Met andere woorden: een epische, gezonde, duurzame, plant based kerst met een smaakexplosie van heb ik jou daar. Enjoy!

ZWARTE BONENBURGERTJES

Ingredienten (voor ong. 6 stuks):

  • 80 gr havermout
  • 50 gr walnoten
  •  ¼ tl kurkuma
  • 1 klein rood uitje, gesneden
  • 50 gr champignons, gesneden
  • 1 blik zwarte bonen
  • 2 tl tahini of amandelpasta
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el edelgist
  • 1 el vers gesneden peterselie
  • 2 el witte miso pasta
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl gerookte paprika
  • 1 tl ‘Savory Spice’ kruidenmix (2 el edelgist, 1 el uienpoeder, 1 el gedroogde peterselie, 1 el basilicum, 2 tl gedroogde tijm, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl mosterdpoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl kurkumapoeder, 1 tl selderijblad in een keukenmachine doen en even blenden… tadaaaaa!)

Hoe maak je ze?

  1. Blend de havermout, walnoten en kurkuma in een kleine hakmachine tot
    een fijne massa.
  2. Doe deze mix, samen met de ui, champignons, bonen, tahini en lijnzaad, in een beslagkom en blend met een krachtige staafmixer alles tot een stevige massa.
  3. Voeg tot slot de overige ingrediënten toe en blend nogmaals. Als het geheel klaar is neem een klein beetje tussen de vingers of de mix goed aan elkaar plakt. Is het te nat, voeg nog wat havermout toe, is het te droog voeg nog wat water toe (en mix weer tot het een geheel is.)
  4. Plaats de mix op je snijplank en verdeel het in 6 gelijke stukken. Vorm ze nu tot burgertjes en leg op een bord. Leg ongeveer 30 min in de koelkast.
  5. Haal na 30 minuten uit de koelkast en bak de burgers in een GOEDE anti-aanbak pan met een scheutje water. Je kunt ze ook 35 minuten in de oven bakken (200 Cº). Halverwege de tijd even omkeren.
  6. Dek de burgers af met folie om ze warm te houden.

Foto: Tom Zwarts – VeganAnimal.nl

ZOETE POMPOEN PUREE MET ROZIJNEN EN NOTEN

Ingredienten (voor ongeveer 4 personen):

  • 400 gr pompoen
  • 40 gr rozijnen
  • 30 gr cashews
  • Klein scheutje sojamelk
  • 1 tl kerriepoeder
  • Groentebouillon (om de pompoen in te koken)
  • Snufje kaneel
  • Snufje chili

Hoe maak je het?

  1. Doe de pompoen in een pan en vul met water tot het net onder staat.
  2. Schep er een eetlepel groentebouillon bij en breng aan de kook.
  3. Als de pompoen na ongeveer 12 min gaar is (prik met een vork om te checken), giet dan af en zet even opzij met het deksel op de pan.
  4. Stamp nu de pompoen, samen met een klein scheutje sojamelk, tot een romige puree. Voeg vervolgens de rozijnen en de noten toe en roer door met een spatel.
  5. Strooi tot slot de kaneel, chili en kerriepoeder erdoor en roer nogmaals door. Houd de puree warm met het deksel op de pan.

TOPPING: GEFERMENTEERDE RODE KOOL MET AUGURK EN WASABI-MATCHA SAUS

Ingredienten (voor ongeveer 4 personen):

Saus

  • ½ theelepel wasabi
  • 1 theelepel matcha
  • 2,5 tot 3 el Alpro ongezoet yoghurt
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 el rijstazijn
  • Snufje peper

Topping per burgertje

  • 2 tl augurkblokjes
  • Plukje rode kool

Hoe maak je het?

Doe de wasabi, matcha, yoghurt, knoflook, azijn en peper in een kommetje en roer tot een gladde saus. Proef goed of je tevreden bent! Te pittig? Doe er dan nog wat yoghurt bij. Niet pittig genoeg? Vlammen maar met die extra wasabi!

En dan nu: het gerecht bouwen!

  1. Doe een flinke lepel pompoenpuree op je bord als bedje voor de burger.
  2. Leg daar vervolgens een burgertje op.
  3. Top je burger eerst af met een plukje rode kool en wat augurkblokjes.
  4. Drizzle tot slot de matcha-wasabi saus over je gerecht en… keihard genieten!

Fijne Kerstdagen!

 

Ga jij dit gerecht maken? Laat me dan zeker weten wat je ervan vindt via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Suus
    27 december 2017 at 22:43

    In een vlaag van after-kerst-dip heb ik de burgers vandaag gemaakt. Volgens mij zei Tom al, aan bonenburgers kan ongeveer niks fout gaan, dat is vandaag maar weer bewezen (volgens mij ben ik meerdere ingrediënten vergeten of zijn ze verkeerd gedoseerd, de staafmixer had er niet al teveel zin in… ghehehe)
    Maar het is heerlijk geworden! We aten het wel wat rozenval aardappeltjes en bij gebrek aan wasabi heb ik iets yoghurt-achtigs geklust met tijm en knoflook. Mjam!

    • Reply
      Cilla
      27 december 2017 at 22:48

      Whoa! Klinkt ook heerlijk 🙂
      En je hebt gelijk hoor, met een beetje creatief denken en slim vervangen van ingredienten worden ze ook helemaal prima.

      Liefs, Cilla

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: