Drankjes

Lekkere comfy recepten: 8 heerlijke vegan drankjes voor de koude maanden

Hoewel de winter nog niet officieel is begonnen worden de dagen wél korter, vallen de blaadjes van de bomen en wordt de wind toch wel wat frisser. Hoewel het seizoen misschien verandert, blijft één ding hetzelfde: we hebben onze vegan drankjes nodig – en in dit seizoen natuurlijk het liefst verwarmende drankjes!

Deze 8 overheerlijke plant based drankjes zijn mijn favorieten! En ik weet zeker dat jij er ook blij van wordt. Vul een flinke mok om je koude handen omheen te wikkelen en geniet tot je een ons weegt. Laat het koude seizoen maar komen! Alle recepten in dit artikel zijn voor 1 persoon.

1. Gezonde warme chocolademelk

Dé favoriet van velen! Wie kijkt er niet uit naar een mok warme chocolademelk? Maar, vaak zijn deze uit pak niet zo gezond. Met dit bazenrecept kun je losgaan én je tegelijkertijd gezond voelen. Ikzelf houdt van pure smaken en meestal maak ik het zonder de dadel. It’s up to you!

Nodig:
– 250 ml plantaardige melk naar keuze
– 1 medjool dadel
– 1 eetlepel rauwe, ongezoete cacaopoeder

Optioneel: 1/8 theelepel pepermuntextract en/of cacaonibs

Mix de plantaardige melk met de dadel fijn met een staafmixer/blender tot een gladde substantie. Verwarm in een pannetje. Voeg de cacaopoeder beetje bij beetje toe en roer ondertussen goed door totdat alle klontjes opgelost zijn. Giet in een mok en serveer met pepermuntextract voor een ‘After Eight’ gevoel (je weet wel, die chocolaatjes die je oma altijd precies op het juiste moment tevoorschijn tovert, maar helaas niet vegan) en/of cacaonibs.

2. Pompoen spice latte

Dit is wel dé hit van de herfst. Bij Starbucks inmiddels ook vegan te verkrijgen, maar thuis een stukkie gezonder (en lekkerder) te maken. Romig, zoet en spicy. That’s how we like it!

Nodig voor de pompoen spice mix:
– 3 eetlepels gemalen kaneel
– 3 theelepels gemalen nootmuskaat
– 2 theelepels gemalen gember
– 1 theelepel gemalen piment
– 1 theelepel gemalen kruidnagel

Doe alle ingrediënten in een glazen pot. Hussel goed door elkaar, zodat alle specerijen goed zijn vermengd. Gebruik je hele kruiden en specerijen? Vermaal deze eerst in een (elektrische) koffiemolen. Deze pompoen spice mix blijft een paar maanden goed bij koel en donker bewaren in een goed afgesloten glazen pot.

Nodig voor de pompoen spice latte:
– 250 ml plantaardige melk naar keuze
– 2 eetlepels pompoenpuree
– 1 medjool dadel
– ½ theelepel pompoen spice mix

Mix alle ingrediënten tot een gladde substantie en verwarm in een pannetje.

3. Matcha latte

Matcha is een ultra healthy Japanse groene poederthee en heeft een unieke smaak die valt onder umami, een hartige volle smaak. Cilla is verslaafd en schreef er eerder al dit artikel over. De kunst van het zetten van een goede matcha latte is eerst de thee te zetten.

Nodig:

– 1 theelepel kwalitatief goede matcha (bijv. van Hug The Tea, bij Ekoplaza)
– 50 ml heet water (niet gekookt, maar rond de 80 graden)
– 1 theelepel vanillepoeder/extract
– 300 ml plantaardige melk naar keuze

Optioneel:
– 1 medjool dadel
– cacaopoeder

Doe de matcha in een grote kop (of een speciale matcha kom). Voeg het hete water toe en roer tegelijkertijd de matcha goed door tot een gladde substantie (het liefst gebruik je daar een speciale matcha klopper voor). Voeg de vanille toe. Mix de plantaardige melk met de dadel tot een gladde substantie en verwarm in een pannetje. Houdt een beetje apart en klop dit op. Als je geen dadel gebruikt, klop dan de plantaardige melk gewoon op. Voeg de verwarmde plantaardige melk toe aan de matcha en lepel de opgeklopte plantaardige melk er bovenop. Decoreer met cacaopoeder.

4. Chai latte

Chai betekent ‘thee’ in het Indiaas. Het verwijst naar een aromatische Indiase kruidenthee (masala chai) van verwarmende specerijen, waaronder kaneel, gember, kruidnagel, kardemom en vanille.

Nodig voor de chai mix:
– 2,5 theelepel gemalen kaneel
– 2,5 theelepel gemalen gember
– 2 theelepels gemalen kardemom
– 1,5 theelepel gemalen kruidnagel
– 1,5 theelepel gemalen korianderzaad
– 1 theelepel gemalen steranijs (1 hele steranijs)
– ½ theelepel gemalen nootmuskaat
– ½ theelepel gemalen witte peper

Doe alle ingrediënten in een glazen pot. Hussel goed door elkaar, zodat alle specerijen goed zijn vermengd. Gebruik je hele kruiden en specerijen? Vermaal deze eerst in een (elektrische) koffiemolen. Deze chaimix blijft een paar maanden goed bij koel en donker bewaren. Voeg ¼ theelepel (of meer voor een sterkere thee) chai mix toe aan een kop heet water.

Nodig voor chai latte:
– 250 ml plantaardige melk naar keuze
– ¼ theelepel chai mix

Verwarm in een pannetje.

Voor extra romige chai latte:
– 250 ml plantaardige melk naar keuze
– 1 banaan
– 1 medjool dadel
– ½ theelepel chiazaad
– ¼ theelepel chai
– 1/8 theelepel vanillepoeder
– 1 snufje himalayazout

Mix alle ingrediënten met een staafmixer/blender tot een gladde substantie. Verwarm in een pannetje.

5. Kurkuma Latte

Ook wel ‘Golden Milk’ genoemd. De naam alleen al klinkt magisch. Dit vloeibare goud dankt zijn naam aan het hoofdingrediënt kurkuma.

Nodig:
– 250 ml ongezoete plantaardige melk naar keuze
– 2,5 cm verse kurkuma of 1 theelepel gemalen kurkuma
– 1 theelepel vers geraspte gember
– 1 theelepel gemalen kaneel
– ½ theelepel zwarte peper

Optioneel: 1 medjool dadel en/of ¼ kop goji bessen

Mix alle ingrediënten met een staafmixer/blender tot een gladde substantie en verwarm in een pannetje.

6. Kamille-Lavendel latte

Elke avond drink ik een kop kamille en lavendelthee. De bloemige smaken en de ontspannende eigenschappen zorgen bij mij voor een goede nachtrust. Het is heerlijk op zichzelf door 1 theelepel van elk kruid in een mok/glas te doen, maar ook heerlijk in onderstaand recept in combinatie met plantaardige melk en kaneel voor een echt warm en knus sleepy gevoel.

Nodig:
– 100 ml water
– ½ – 1 theelepel gedroogde kamille
– ½ – 1 theelepel gedroogde lavendel
– 250 ml plantaardige melk naar keuze
– ¼ theelepel kaneel

Optioneel: snufje himalayazout

Verwarm het water en voeg de kamille en lavendel toe. Laat even trekken voor ongeveer 5 – 7 minuten. Zeef de thee in een mok. Verwarm de plantaardige melk en voeg de kaneel en optioneel het zout toe. Voeg toe bij de thee.

7. Gember-koriander koffie

Voor de koffieliefhebbers, maar dan zonder de nadelige effecten van cafeïne. Vanuit mijn yoga opleiding heb ik dit leren drinken en het geeft echt een (verwarmende) boost voor de dag. In India voegen zij er Jaggery aan toe, een ongeraffineerde suiker gemaakt van verschillende palmen. Ikzelf houdt van de kruidige smaak, vandaar een versie zonder Jaggery. Eventueel kun je er een goed fijngemalen dadel doorheen doen of een scheutje plantaardige melk voor het zoetje.

Nodig:

– 1-2 cm verse gember, licht geplet en grof gehakt
– 1 theelepel hele korianderzaad

Optioneel: 1 dadel (goed fijngemalen) en een scheutje plantaardige melk

Breng 1 kop water aan de kook en voeg de gember en korianderzaad toe. Zet het vuur laag en laat voor 3-4 minuten sudderen. Haal van het vuur en zeef in een mok. Eventueel kun je de koffie nu blenden met de dadel. Voeg eventueel de plantaardige melk toe.

8. Gember-citroen thee

Een heerlijke thee die je voedt en verwarmd. Ik zet deze thee vaak zelf in als powerboost zodra ik voel dat ik verkouden wordt, een zere keel krijg of een beetje grieperig ben.

Nodig:
– 250 ml gekookt water
– 2-3 cm verse gember
– 1 eetlepel verse citroensap

Optioneel: ¼ theelepel kaneel, kurkuma, nootmuskaat of kardemom

Breng het water aan de kook in een steelpannetje. Rasp de gember en voeg toe. Voeg optioneel andere kruiden en specerijen toe. Laat 3 minuten intrekken. Doe ondertussen het citroensap in een mok. Zeef de gemberthee over de mok. Roer en voeg naar smaak meer citroensap toe.

Hola! Mijn naam is Bianca, 31 lentes jong en woonachtig in het prachtige Zutphen met vriend-, hond- en katlief. Ik werk als (plant)aardige diëtist, Hatha yoga docent en zo nu en dan als schoonheidsspecialist. Tussen de bedrijven door sta ik graag zelf op de yogamat, ben ik in de natuur te vinden voor wandelingen met de hond, duik ik in boeken, sta ik in de keuken vegan lekkers in elkaar te knutselen of ga ik op pad voor vegan hotspots.

 

 

 

 

 

 

Hoe houden jullie jezelf warm gedurende het herfst- en winterseizoen? Deel vooral jullie hartverwarmende tips en recepten! Laat het Bianca en mij weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mariëlle
    15 november 2018 at 07:39

    Vooral de laatste is bij mij favoriet, lekker simpel, super gezond en lekker 🙂

  • Leave a Reply