#Vegan

Vegan Facts: ‘Maar wat is er dan mis met eieren?’

Van: ‘Het dier gaat er toch niet dood aan?’, ‘En als ik nou kippen in mijn tuin heb en er absurd lief voor ben?’ tot ‘Maar ik heb eieren nodig voor mijn eiwitten.’ Ik krijg wekelijks veel vragen uit mijn omgeving van mensen die niet snappen wat er nu precies mis is met ei. To be honest, ik heb ook jarenlang gedacht dat het allemaal wel meeviel en dat kippen nu eenmaal eieren leggen. Beter opeten dan weggooien, toch? Nope. Ik kom even heel drastisch door je waanbeeld heen stampen, want het tegendeel is namelijk waar.

Laten we ons eerst eens verdiepen in de feiten. Zoals jullie eerder al konden lezen (en ook hebben kunnen zien in de YouTube filmpjes van Tom en mij), ben ik niet alleen vegan voor de dieren, maar ook voor het milieu en mijn eigen gezondheid. Laten we eens beginnen bij dat laatste.

Gezond?

Wij mensen zijn een soort voedingsvezel beesten; we hebben vezels hard nodig voor een goede en gezonde spijsvertering. Ze zorgen voor dat heerlijke verzadigde gevoel na het eten en een prettig toiletbezoek. Per dag wordt geadviseerd minimaal 30 tot 40 gram vezels te eten. Eieren dragen hier letterlijk NIETS aan bij, aangezien ze precies 0% vezels bevatten. ‘Oké, wat dan wel?’ Jammer joh, het zijn voornamelijk vetbommetjes. Naast een beetje eiwitten dat je ook uit andere bronnen kunt halen, bestaat een ei per 100 gram uit 11 gram vet, (waarvan een groot gedeelte verzadigd) en cholesterol. Het menselijk lichaam maakt zelf al genoeg cholesterol aan, dus je begrijpt vast dat dit absoluut niet nog extra bijgeladen hoeft te worden.

‘Ha! Maar ik eet alleen het wit, hoor. Dus ik zit safe.’

Bummer. Want ook het wit is ongezond. Why? Om het doodsimpele feit dat dierlijk eiwit voor een mens überhaupt crap is. Een ei is, net zoals melk voor een kalfje eigenlijk, bedoeld om een kuikentje in groot te brengen. Om die reden is het gemaakt van allerlei complexe stoffen om een snaveltje, pootjes, veertjes en, nou ja, een levend wezentje te creëren. Omdat wij door de hysterische eiwithype in deze consumptiemaatschappij al veel teveel (dierlijke) eiwitten binnenkrijgen, is het allesbehalve gezond om ook nog eens een geconcentreerde bron van eiwitten, zoals het wit van ei, toe te voegen aan je eetpatroon.

En dan heb ik het nog niet eens over alle onderzoeken die uitwijzen dat het eten van eieren zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziektes, kanker en diabetes. Dus, eieren eten doet van alles met je gestel, maar bevordert in ieder geval niét je gezondheid. Integendeel.

kippen-eieren-industrie-ongezond-dierenwelzijn

Milieu

Ondanks dat de eierindustrie de ‘minst slechte’ is voor het milieu, is het gewoon nog steeds drama. Laten we er geen doekjes om winden. Sterker nog, de legbatterij (die nu uit veel supermarkten verdwenen is) was volgens onderzoeken ironisch genoeg zelfs minder schadelijk voor het milieu dan de biologische kippeneieren die veel mensen nu kopen. Hoe akelig ook; het voer van bio-kipjes moet vaak uit het buitenland komen, wat dus voor meer uitstoot zorgt.

Deze industrie is ook verantwoordelijk voor ammoniak-broeikasgassen, door de extreme hoeveelheid mest die de miljarden kippen logischerwijs uitscheiden. Nog maar te zwijgen over de grote hoeveelheden voer en water dat nodig is om al die kippen te onderhouden. Met andere woorden: niet alleen kut voor je gezondheid, maar ook voor de aarde.

Dieren

Flashback. Toen ik 12 jaar was, hielp ik tijdens de schoolvakanties weleens mee op een kinderboerderij. Op een dag liep ik de koeienstal in en zag een bijna levenloos kuikentje op de vloer liggen, naast zijn eierschaal. Geen idee hoe dat ei daar terecht kwam en waar moederkip uithing, maar het beestje was al behoorlijk koud. ‘Laat maar liggen, joh’, zei de boer. ‘Als de koeien straks weer binnen komen trappen ze hem dood en weet hij van niks.’ Wait, whut?!

Zoals ik al eerder zei dacht ook ik dat er voor eieren geen dieren dood hoefden. Totdat ik me erin ging verdiepen…

Als we alleen al kijken naar het feit dat kippen van nature hooguit tussen de 15 en 20 eieren per jaar legden, en dat dit nu zo’n 200 tot 300 eieren per jaar zijn. Dan kun je ongeveer wel inschatten dat deze overproductie pijn, stress en ziekte veroorzaakt. Maar dat kippen zijn doorgefokt tot broedmachines betekent niet dat het geen pijn meer doet om een eitje te leggen.

Daarnaast worden er wereldwijd, elke dag, miljoenen haantjes in de shredder gegooid omdat ze niets ‘waard’ zijn voor de industrie; ze leggen immers geen eieren en zijn ook niet allemaal ‘productief’ genoeg voor de slacht. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 30 miljoen mannelijke kuikentjes puur en alleen worden geboren om dood te gaan; ze worden vergast, verzopen of vermorzeld.

‘Maar ik koop echt alleen maar vrije uitloop. Met allemaal blije kipjes op het doosje, enzo’.

Dat blije-ei-doosje is gemaakt om jou een goed gevoel te geven. Scharreleieren zijn qua ruimte letterlijk gewoon de legbatterij 2.0, maar ook de termen ‘vrije uitloop’ en ‘vrolijke kip eieren’ kun je met een korrel zout nemen. Daarnaast worden ook de snaveltjes afgeknipt , –gesneden of -gebrand, voordat het beestje 10 dagen oud is. Deze handeling is traumatisch en ontzettend pijnlijk voor ze, omdat het puntje van de snavel super gevoelig is.

baby-kip-kuikentje-eieren

Het kuikentje dat ik als kind in de koeienstal opraapte overleefde het en is door mijn moeder en mij grootgebracht. Het werd een prachtige, maar vooral lieve haan die luisterde naar zijn naam en ’s avonds bij ons kwam liggen als we TV keken. Toen hij eenmaal groot en sterk genoeg was om op eigen pootjes te staan, hebben we hem aan een kennis gegeven met een grote tuin, waar hij mocht kukelen tot hij erbij neerviel.

Ik merk dat, mede door de massale industrie, mensen een soort van vergeten zijn wat een kip eigenlijk echt is. Het zijn geen producten. Of nuggets. Of een dom hoopje veren. En ook al zien ze er misschien minder fluffy en cute uit dan het gemiddelde huisdier; ze zijn minstens zo gevoelig, sociaal en slim als een kat, hond of konijn. Misschien toch nog iets om aan te denken, voordat je volgende keer dat doosje eieren in je mandje legt?

 

Eet jij eieren en zo ja, waarom? Of als je geen eieren eet; wat was voor jou de voornaamste reden om te stoppen? Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

Bronnen:

 • Iscovich, J. M., L’Abbé, K. A., Castelleto, R., Calzona, A., Bernedo, A., Chopita, N. A., … & Kaldor, J. (1992). Colon cancer in Argentina. I: Risk from intake of dietary items. International journal of cancer51(6), 851-857.
 • Li, Y., Zhou, C., Zhou, X., & Li, L. (2013). Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: a meta-analysis. Atherosclerosis229(2), 524-530.
 • Radzevičienė, L., & Ostrauskas, R. (2012). Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case–control study. Public health nutrition15(08), 1437-1441.
 • Richman, E. L., Kenfield, S. A., Stampfer, M. J., Giovannucci, E. L., & Chan, J. M. (2011). Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prevention Research.
 • Tang, W. W., Wang, Z., Levison, B. S., Koeth, R. A., Britt, E. B., Fu, X., … & Hazen, S. L. (2013). Intestinal microbial metabolism of phosphatidylcholine and cardiovascular risk. New England Journal of Medicine368(17), 1575-1584.
 • Zhang, J., Zhao, Z., & Berkel, H. J. (2003). Egg consumption and mortality from colon and rectal cancers: an ecological study. Nutrition and cancer46(2), 158-165.

 

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply
  Joy
  5 januari 2017 at 22:00

  Jaaaa goed verwoord! Dit is altijd precies hoe ik het uitleg.
  Nou ja ik wist het gezondheid stuk eerlijk gezegd nog niet maar daar hou ik me ook iets minder mee bezig.
  Goede post!

 • Reply
  Mariëlle
  6 januari 2017 at 08:52

  Ik zag hem gisteren al op Twitter, maar had nog niet de mogelijkheid om te reageren op de post zelf (ik wilde slapen hihi). Maar ik wil nu toch nog even reageren omdat ik het zo’n fijn artikel vind. Ik werd in 2016 vegetariër, na veel gedoe en mijn ouders zijn het er eigenlijk nog niet mee eens. Maar voor mij voelt vegetariër zijn nog steeds niet goed genoeg. Natuurlijk is het al een begin dat ik geen vlees meer eet, maar die zuivel & ei industrie is dus ook geen wonderworld… Ik hoop in 2017 op mezelf te gaan wonen en dan maar eens kijken in hoeverre ik het tot een hoger niveau kan brengen. Heb je toevallig al een artikel met hoe je zorgt dat je geen tekorten oploopt? Zoals je schrijft dat je eiwitten ook met andere dingen op peil kunt houden? Dat is wat ik nu nog moeilijk vind!

  • Reply
   Cilla
   6 januari 2017 at 13:25

   Hi lieve Marielle,

   Ik vind het zo goed van jou dat je er zo mee bezig bent. Dat je al vegetariër bent geworden is top, maar dat gevoel van ‘meer willen doen’ kwam bij mij op een gegeven moment dus ook. Verdiep je goed in wetenschappelijke artikelen over voeding en kijk de uitgebreide filmpjes van Dr. Greger op Nutritionfacts.org. Dan kom je echt een heel eind.

   Als je een gevarieerd vegan eetpatroon aanhoudt is het vrij lastig echt ‘tekorten’ op te lopen qua macro’s. Ik slik zelf wel micro’s bij (maar deze zijn zelfs voor vleeseters van belang), zoals B12, vit. D3, magnesium (als je veel traint) en algen omega van Testa. Op mijn blog kun je onder het kopje vegan heel veel artikelen vinden over vitamines, eiwitten, carbs etc. Kijk lekker rond en als je nog vragen hebt mag je altijd mailen op cilla@squatcilla.nl

   Liefs!

   • Reply
    Mariëlle
    6 januari 2017 at 14:11

    Super bedankt voor je uitgebreide comment, ik ga me zeker inlezen door middel van je artikelen 🙂

 • Reply
  Marvin | Voeding-en-fitness.nl
  6 januari 2017 at 09:48

  Ik ben het eens met je argumenten over het dierenleed. Je beweringen over dat eieren slecht voor je gezondheid zijn deel ik echter niet met je. Je kunt eieren prima verwerken in een gezond eetpatroon. Ei verhoogt namelijk de cholesterol-waarden in je bloed niet en vergroot ook de risico’s op hart- en vaatziekten niet. Eieren bevatten eiwit (en niet een beetje, maar al gauw zo’n 7 gram per gekookt ei). Daarnaast zijn ze rijk aan vitaminen en mineralen, zoals choline. Wanneer je eieren variërend gebruikt in je eetpatroon is daar helemaal niks mis mee 🙂

  • Reply
   Cilla
   6 januari 2017 at 10:03

   Ik begrijp dat je dat denkt; de heersende standaard in de fitness is vaak gebaseerd op oude gedachtegangen. Als je echter de laatste wetenschappelijke bronnen raadpleegt, kun je zien dat onderzoeken het tegendeel bewijzen. Heb je de onderzoeken ook gelezen die ik in mijn artikel gehighlight heb?

   In eieren zit inderdaad eiwit, maar het is veel slimmer om dit te halen uit een bron met minder (verzadigde) vetten. Een ei bevat 11 gram vet per 100 gram waarvan 3,3 verzadigd. Vrij onnodig lijkt me. Daarnaast raadt zelfs de Hartstichting tegenwoordig aan flink te minderen met ei (zeker als je ook nog veel vlees eet) omdat het geen goed nieuws is voor je hart.

   • Reply
    Marvin | Voeding-en-fitness.nl
    6 januari 2017 at 10:28

    Een ei bevat 11 gram vet per 100 gram, maar 1 gekookt ei is meestal zo’n 60 gram.. dus dan daalt het aandeel aan verzadigde vetten ook weer. Bovendien hebben de eiwitten uit eieren een hele hoge biologische waarde, wat betekent dat ze goed opgenomen worden door het lichaam.

    Ik heb je onderzoeken inderdaad bekeken. En zo zijn er ook weer onderzoeken die aantonen dat eieren geen negatief effect hebben op de gezondheid. Zo zullen er altijd onderzoeken blijven bestaan die beide kanten van de medaille kunnen bekrachtigen 😉

    Hier heb ik bijvoorbeeld een onderzoek het effect van eieren op hart- en vaatziekten: http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539
    En zo zijn er ook een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat eieren geen slechte invloed hebben op het cholesterol gehalte, zoals: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8120521

    Ach, er zullen altijd verschillende visies / meningen blijven. Zolang we allemaal doen waar we onszelf het lekkerst, fitst en gezondst bij voelen is het goed toch 🙂

    • Reply
     Tom
     6 januari 2017 at 11:29

     Hey Marvin,

     Het klopt dat een gekookt ei meestal 60 gram is, en dus het totaal aan verzadigde vetten lager ligt dan wanneer een ei 100 gram zou zijn. Maar percentueel blijft het natuurlijk hetzelfde.

     En natuurlijk zijn er op elk gebied tal van onderzoeken die elkaar tegenspreken. Wat ik altijd in m’n achterhoofd hou zijn de jaren ’50 en hoe de wetenschap toen omging met onderzoeken omtrent roken. Tegenwoordig zijn we het er eigenlijk wel over eens dat roken slecht is voor je gezondheid en dat je dit beter niet kunt doen. Dit was in de jaren ’50 niet zo en er waren heel veel tegenstrijdige onderzoeken die naar buiten kwamen. Als je dus in de jaren ’50 het zekere voor het onzekere nam dan weten we, met de kennis van nu, dat die mensen de betere keus hadden gemaakt.

     Met vlees, zuivel en eieren is het in mijn optiek nu eigenlijk precies hetzelfde. Waarom zou je het risico nemen als je het niet zeker weet?

     Daarnaast is cholesterol natuurlijk 1 factor in het hele verhaal. We hebben het dan nog niet gehad over de van nature voorkomende hormoonlevels in eieren. en we weten nu, na heel veel onderzoek dat een disbalans in aminozuren (bijv. methionine) kan zorgen voor kanker. Dit alles bij elkaar genomen zou je toch beter voor een alternatief kunnen kiezen?

   • Reply
    Paco
    6 januari 2017 at 11:09

    “Als je echter de laatste wetenschappelijke bronnen raadpleegt, kun je zien dat onderzoeken het tegendeel bewijzen. Heb je de onderzoeken ook gelezen die ik in mijn artikel gehighlight heb?”

    Wat een onzin verkoop je hier.
    Citaat uit bron 1: “though eggs are important sources of cholesterol and other nutrients, limited and inconsistent data are available on the effects of egg consumption on the risk of CVD and mortality.”
    Met de nadruk op limited and inconsistent.

    Wat jij beweert is overigens ook niet wat er in het artikel staat:
    “In conclusion, these data suggest that the consumption of ≤6 eggs/wk has no major effect on the risk of CVD and mortality and that the consumption of ≥7 eggs/wk is associated with a modestly greater risk of total mortality in US male physicians.”

    Je volgende bron is uit 1992, ook niet echt een overtuigend artikel, “laatste wetenschappelijke bronnen”.
    We zijn inmiddels 25 jaar verder.

    Dat het zielig is e.d. allemaal prima, maar zo stellig iets onderbouwen zonder een heldere wetenschappelijke onderbouwing valt voor mij onder ’t kopje misleiding.

    Succes met je blog!

    • Reply
     Cilla
     6 januari 2017 at 13:21

     Hey Paco,

     Je citeert nu stukken uit het artikel die je eigen gelijk bevestigen. Je had ook de eindconclusie kunnen kopiëren:
     In addition, egg consumption was positively related to mortality, more strongly so in diabetic subjects, in the study population.

     Daarnaast is het logisch dat in een literaire studie er inconsistenties naar voren komen, aangezien de wetenschap niet eensgezind is
     in hun onderzoeken. Als dat zo zou zijn dan zou er totaal geen discussie bestaan over het gebruik van eieren. En die is er wel.

     Wat ze in de studies, die positief staan tegenover een beperkte hoeveelheid eieren, zeggen is dat bepaalde voedingsstoffen
     in moderatie niet genoeg effect kunnen hebben op de gezondheid dat het CAD (Coronary artery disease) veroorzaakt.

     Dit gaat over (infrequent) gebruik van eieren. Oftewel 1 tot maximaal 3 per week. Maar ze zeggen ook dat dit samenhangt met de rest van
     je voedingspatroon dus een matiging in vet en andere dierlijke producten. Dit zou betekenen dat iedereen een totaal uitgebalanceerd dieet zou
     moeten krijgen om eventueel dierlijke producten toe te kunnen voegen aan hun dieet. Omdat je al best snel over die grens heen zit.

     Andere wetenschappers hebben daar weer een andere gedachte over en zeggen daarom dat je het beter niet kunt nuttigen, zoals William C. Roberts.

     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603726/

  • Reply
   David da Silva Rosa
   8 januari 2017 at 07:55

   Hoi Marvin,

   Wie zou er belang bij hebben om studies te publiceren die laten zien dat eieren hartstikke gezond zijn? Misschien de eier-industrie? Check de bovenste twee video’s van NutritionFacts.Org, een non-profit die met vrijwilligers alle grote medische journals over voeding analyseert: https://www.youtube.com/user/NutritionFactsOrg/search?query=egg

   • Reply
    Marvin | Voeding-en-fitness.nl
    8 januari 2017 at 14:07

    Hi David!

    Het argument dat jij noemt geldt natuurlijk ook voor de andere visie / kant. Zoals wetenschappelijke studies gefinancierd (kunnen) worden door bepaalde industrieën, zo kunnen ze ook beïnvloedt worden door andere partijen die het belang van de dieren vooropstellen of anti eier-industrie zijn. Dit zal je ten alle tijden houden en dit zal ook voor ieder discussiepunt zo blijven.

    Zolang iedereen kan doen waar hij zich het prettigst bij voelt is dat prima toch? Als jij je fijner voelt zonder eieren, dan moet je dat vooral doen. Ik voel met prima met af en toe een gekookt eitje 🙂

    • Reply
     David da Silva Rosa
     10 januari 2017 at 12:46

     Heb je de filmpjes bekeken? Zo ja, wat vind je ervan dat studies gemanipuleerd worden? Hoe vind jij het dat de maker van een product jou en de gehele wetenschappelijke gemeenschap opzettelijk misleidt?

 • Reply
  Simone
  6 januari 2017 at 10:21

  Oke, interessant artikel. Wat zouden volgens jou goede (ontbijt) vervangers zijn dan? Als kwark etc ook weg valt?

  • Reply
   Cilla
   6 januari 2017 at 10:36

   Havermout met fruit, zuurdesembrood met pindakaas, warme speltwafels, Teffpap, speltpap, muesli met soja joghurt, rijstwafels met banaan, Liefde & Passie krentenbrood… ik kan eindeloos doorgaan 🙂

 • Reply
  Anneloes
  6 januari 2017 at 11:22

  Mooi artikeltje! Ik heb zelf 3 kippen als ‘huisdier’, ze zijn er voornamelijk voor de gezelligheid en het knuffelen, eventuele eitjes zijn een leuke bijkomstigheid. Overigens vind ik ze misschien juist nog wel fluffier en schattiger dan veel andere dieren, maar aangezien een kip tegenwoordig alleen nog maar voedsel of een voedselmachine is en mensen niets meer met kippen te maken hebben, ziet niemand dat meer. Neem alleen al als voorbeeld dat wanneer mensen zeggen ‘ik eet vegetarisch’, er nog regelmatig de vraag komt of diegene dan wel kip eet…

  Ik ben wel benieuwd naar je bron voor het gestelde feit dat een ei leggen evenveel pijn/stress doet als een bevalling bij een mens? De eierschalen zijn namelijk nog zacht en vervormbaar op het moment van leggen, en worden pas in de buitenwereld hard zoals wij ze kennen. Altijd interessant om daar meer over te weten te kunnen komen.

  • Reply
   Mille Pagine
   16 april 2017 at 14:25

   Ik kom vandaag via Desi op je blog terecht en ben net als Anneloes ook wel benieuwd naar die bron. Van het overige, m.n. de argumenten vanuit industrie en milieu, was ik op de hoogte. Dat is ook de reden dat ik vrijwel nooit zelf eieren koop, maar 100% vegan kan ik mezelf nog niet noemen. Het tegenstrijdige wetenschappelijke bewijs speelt voor mij overigens geen rol. Hoewel ik nauwelijks ei eet, sluit ik me redelijk aan bij Marvin. Dit tegenstrijdige wetenschappelijke geluid zal er denk ik nog lang blijven: voeding en associaties met ziekten zijn buitengewoon moeilijk te onderzoeken en nog veel moeilijker te bewijzen door vele confounding factors, waarvoor soms (haast) niet te corrigeren is.

   @Anneloes, het lijkt mij echt heel leuk kippen als huisdier te hebben! Hoe ben je daar op gekomen en heb je veel ruimte voor ze? Ik heb geen tuin, dus voorlopig is het nog niet aan de orde…

 • Reply
  Catherine
  6 januari 2017 at 11:32

  Wat een goed artikel 🙂 ik ben me er de laatste tijd steeds meer in het verdiepen en eet sinds kort geen vlees meer. Helemaal vega is voor mij de volgende stap. Melk en yoghurt vervang ik al voor de diervriendelijke variant. Nu denk ik dat de eieren er ook maar aan moeten geloven. Ik vind het echt niet kunnen wat ze die kuikens aandoen. Ik ben blij dat het met jouw haantje goed gekomen is!

  • Reply
   David da Silva Rosa
   8 januari 2017 at 08:10

   Hoi Catherine,

   Wat goed om te horen dat je je ogen opent voor het leed van de dieren en dat je deze stappen zet! Jouw keus om 3-5 keer per dag geen vlees te eten zorgt er direct voor dat er minder dieren een vreselijk en kort bestaan in de vlees-industrie krijgen!

   Bedenk wel, dat als het aan de dieren ligt, er geen diervriendelijke variant is van melk, yoghurt en kaas. Uiteindelijk betekent een keurmerk vrijwel niks voor ze. De mooie kalfjes worden immers gewoon in gevangenschap geboren nadat hun moeder door een boer kunstmatig is bezwangerd, waarna ze direct van hun moeder gescheiden en eindigen als een melkkoe en de mannetjes eindigen als vleesproduct in kalfsragout en andere vleesgerechten: https://www.youtube.com/watch?v=OVxh3ZFSslg

   Biologische, diervriendelijke producten zijn altijd het gevolg van dieren die tegen hun wil zijn uitgebuit en vermoord. Zou jij het OK vinden om, zelfs na een ‘diervriendelijk’ leven, vroegtijdig geslacht te worden? Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Wees niet bang om om hulp te vragen als je tegen problemen aan loopt met veranderingen, dat is hartstikke normaal en er zijn altijd mensen die je kunnen helpen!

 • Reply
  MAria
  6 januari 2017 at 14:14

  sorry, maar dit is totaal achterhaald. Eieren zijn gezond. beter dan alle ingepakte zooi die alle mensen tegenwoordig kopen.

  • Reply
   Cilla
   6 januari 2017 at 14:43

   Waarom vind je dat, Maria? Heb je bewijzen uit wetenschappelijke bronnen die jouw bewering kracht bij zetten?

 • Reply
  Romy
  6 januari 2017 at 16:53

  Wat goed dat je hier een informatief artikel over hebt geschreven, ik wist dit namelijk echt niet! Wij hebben zelf 5 kipjes thuis (in een groot hok en vaak ook los in de tuin) die heel af en toe een ei leggen, nu vraag ik mij af wat daar verkeerd aan is, buiten de gezondheidsredenen?

  • Reply
   Cilla
   6 januari 2017 at 17:50

   Hoi Romy,

   Persoonlijk vind ik daar helemaal niets verkeerds aan, wij hadden vroeger ook kipjes in de tuin hobbelen 🙂 Je zou nog kunnen overwegen de eitjes te koken en te voeren aan je dieren. Dit is heel goed voor de gezondheid van de kippen.

 • Reply
  Elckd
  6 januari 2017 at 19:32

  Goed artikel Cilla!
  Voor mij in ieder geval een bevestiging waarom ik geen eieren meer eet, als ik ook peulvruchten of Soya producten kan eten. Want dat afbranden/afknippen van de snavels vind ik net zo vreselijk als het couperen van biggenstaartjes. Welk artikel hoort bij het onderzoek dat het leggen van een ei hetzelfde voelt als een bevalling? Dar ben ik nieuwsgierig naar.
  Liefs! XXX

 • Reply
  David da Silva Rosa
  8 januari 2017 at 08:12

  Super artikel Cilla, ik vind het een heel helder verhaal!

 • Reply
  Peter
  24 januari 2017 at 15:25

  Wat een onvoorstelbare onzin. Ik eet elke dag 3 eieren met spek, rauwe volvette zuivelproducten en vet vlees, aangevuld met groente, door en door gaar gekookt. Niet alleen erg lekker maar ook supergezond. Het eerste wat je leert bij biologieles op school is dat plantaardige cellen veel taaier zijn dan dierlijke cellen en voor ons nagenoeg onverteerbaar zijn. Vezels?? Vezels schuren en irriteren de darmwand alleen maar, zonder dat het lichaam er voeding uit kan halen. Daarom ‘bevorderd’ het de stoelgang omdat het lichaam deze onbruikbare zooi zo snel mogelijk kwijt wil ( als het niet gaar gekookt is). Als onze voorouders – die praktisch uitsluitend dierlijk voedsel aten en vele malen robuuster, sterker en fitter waren dan de huidige gemiddelde mens – bv 30.000 jaar geleden ook aan dit soort ‘gezond eten’ hypes waren begonnen waren wij hier niet omdat je van een vegetarisch, of nóg idioter vegan, dieet onvruchtbaar wordt. Ja, leuk, geen gezond libido, voor monniken. Dat hele vegetarisch en vegan eten is totaal van de pot gerukt en heeft niets met gezond eten te maken maar met ideologie. Al de huidige westerse welvaartsziekten zijn onstaan juist NA de introductie van de ‘verzadigd vet is ongezond’ waanzin in de jaren 50, in de wereld gebracht door de industrie. Het hoofdbestanddeel van voedsel voor mensen is – behoort te zijn – verzadigd dierlijk vet, gevolgd door eiwitten en een een beetje koolhydraten (dit alles zoveel mogelijk biologisch en ongeraffineerd/bewerkt natuurlijk. Maar ga je gang hoor, haha. Ik hou het bij lekker veel eieren en vet vlees. Succes met de gezondheid.

  • Reply
   Cilla
   26 januari 2017 at 11:58

   En ik bleef maar wachten tot je op het einde van je betoog ‘geintje’ zou zeggen 😉 Peter, leef vooral hoe jij wilt leven en wat jij denkt dat voor jou werkt. Helemaal prima. #joe

 • Reply
  Linda
  27 februari 2017 at 09:07

  Hey Cilla! Wist je dat….. (dit heb ik vorige week geleerd en ik wist dit echt echt echt niet), dat kippen hun eigen eieren weer opeten als ze blijven liggen? Dat de kip dus zelf veel voedingsstoffen uit het rauwe/onbevruchtte ei haalt. Dus, da’s nog een puntje die je misschien bij je artikel kunt toevoegen 😀 Jammer genoeg zijn de meeste bronnen die ik heb gevonden gericht op het voorkomen van dit fenomeen – want je wil als boer natuurlijk niet dat de kip zijn eigen eieren eet, want je wil als boer natuurlijk geld verdienen aan dat ei. Maar hierbij een artikel waar het wordt uitgelegd (www.theveganwoman.com/is-it-ethical-to-eat-eggs-from-home-grown-chickens). Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Liefs, Linda

  • Reply
   Daphne
   9 oktober 2017 at 08:29

   Hey Linda, thanks! Het artikel dat je linkt, was precies wat ik nodig had! Als newbie vegan raak ik wel eens bedolven onder alle vragen die mensen stellen, en het lukt me niet altijd om daar een pasklaar antwoord op te hebben. Want ik ben me aan het inlezen, maar weet nog lang niet alles! (Ben je überhaupt ooit klaar met meer feiten leren over veganisme, aangezien er steeds meer onderzoeken bijkomen!) Maar ik struikel vooral over de vraag wat er mis is met het eten van eieren van je eigen kippen – tot nu! Een ei is bedoeld om een nieuw kipje of haantje te worden, óf als extra calciumvoeding voor de mama-kip, en dus níet als voeding voor mensen! Zo, weer een extra feitje erbij in mijn vegeducation! 🙂

 • Reply
  Sytse - Het Groene Broertje
  2 mei 2017 at 17:47

  Nee, nee, nee, nee, nee! Eieren zijn er niet om gegeten te worden door mensen. Goed artikel, Cilla. Goed onderbouwd ook. Hier kan ik anderen ook met vedgucaten. Super! x

 • Leave a Reply