#Foodporn

5x makkelijke en snelle vegan recepten

‘Maar wat eet jij dan allemaal op een dag?’ Nou, veel! En heerlijk! ‘Maar vegan is zo’n gedoe. Daar heb ik geen tijd voor.’ Welnee, joh. Integendeel! Dus speciaal voor iedereen die ook lekker een paar keer in de week (of vaker) plant based wil eten: doe je ding! Easypeasy en keihard genieten met deze 5 makkelijke en snelle vegan recepten. Van ontbijt tot dessert. 

Ontbijt

Banaan-rum-rozijnen havervlokken

Nodig:

  • 1 rijpe banaan
  • 40 tot 50 gram havervlokken
  • 200 ml. plantaardige melk (amandel, haver, rijst)
  • 1 tl. rum extract
  • 1 el. agavesiroop
  • handje rozijnen
  • 4 halfjes walnoten

Aan de slag:

  1. Zet de nacht van tevoren de havervlokken met de rozijnen in de melk om te weken.
  2. De volgende ochtend prak je de banaan even en doe je het in een pannetje, samen met het havervlokkenpapje en de rum essence, agave en walnoten. Hebben de havervlokken de melk volledig opgenomen? Doe er dan een beetje bij als je gaat opwarmen.
  3. Zet het vuur niet te hoog en laat lekker even pruttelen, wel tussendoor goed omroeren
  4. Is het warm en ‘fluffy’ genoeg? Eet smakelijk!

Pannenkoekjes met blauwe bessen (zonder ei en koemelk, dus!)

Nodig:

  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram volkorenbloem
  • 450 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
  • lekker veel kaneelpoeder (tenzij je niet van kaneel houdt…)
  • 1 el. agavesiroop
  • 2 tl. bakpoeder
  • Blauwe bessen (of frambozen, aardbeien, mango… het is jouw feestje!)
  • Als je het lekker vindt wat kokosjoghurt
  • Extra vierge kokosolie om in te bakken

Aan de slag:

  1. Doe het meel met de kaneelpoeder en bakpoeder in een kom en roer even door
  2. Voeg langzaam de melk toe totdat het een klontvrij beslagje is.
  3. Verwarm de olie in een koekenpan en schep met een soeplepel kleine tot medium grote pannenkoekjes in de pan
  4. Keren als er ‘luchtbelletjes’ verschijnen in de pannenkoek
  5. Herhalen tot het beslag op is…
  6. Aanvallen! 🙂

Panenkoeken met blauwe bessen en agavesiroop

 Lunch

Als je onderweg bent en je niets hebt voorbereidt, dan is veganistisch eten soms iets lastiger aangezien er vaak gebruik wordt gemaakt van ei/melk/honing in voeding. Toch kun je bijvoorbeeld gewoon heerlijk bij AH To Go een oatie halen, dat is een soort krentenbolachtig ding gemaakt van havermout en gedroogd fruit. Daarnaast eet ik veel speltcrackers met hummus, Zonnatura tomatenspread, amandelpasta, appelstroop, suikervrije jam of heerlijke gevulde salades. Deze salade bijvoorbeeld is makkelijk te maken, voedzaam door de kiemen en heeft een lekkere pittige bite. Kook wel de avond ervoor even je granen, dan ben je zo klaar!

‘Verrot’ lekkere salade

Nodig:

  • 100 gr. freekeh, bulgur of quinoa
  • ½ zakje gemengde sla naar keuze
  • ½ zakje wortelrasp
  • Pakje kiemgroenten (kant en klaar bij AH)
  • ½ Avocado
  • handje ongezouten noten naar keuze
  • 3 artisjokharten
  • peper, zout, knoflookpoeder, paprikapoeder e.d.
  • ei-vrije mayo (bij Ekoplaza en/of reform)
  • eventueel citroensap / extra olijfolie

Aan de slag:

  1. Kook de freekeh, bulgur of quinoa volgens de verpakking.
  2. Als je deze lunch mee gaat nemen, doe dan alvast de avond ervoor de sla, wortelrasp, wat plukjes kiekgroenten en artisjokharten in het meeneembakje met de kruiden eroverheen en wat olijfolie. Even roeren en in de koelkast zetten.
  3. Doe de ochtend voordat je weggaat de freekeh, bulgur of quinoa bij het bakje salade en voeg hieraan de avocado en de ei-vrije mayo aan toe. Doe er eventueel nog een beetje citroensap doorheen en wat olijfolie. Roer door en neem de noten apart mee in een klein zakje.
  4. Enjoy!

Salade met groenten

Diner

Zelfgemaakte wraps gevuld met eiwitrijke groenten

Everybody loves wraps, maar die vieze dingen uit een pakje zitten vaak vol met toevoegingen die je er helemaal niet in wilt hebben. En zelf wraps maken is zó makkelijk, dat als je ze eenmaal gegeten hebt, nooit meer wat anders wilt! Voeg hier nog deze eiwitrijke groenten aan toe en voila; een complete, heerlijke en gezonde maaltijd!

Nodig voor de wraps (voor 6 wraps):

  • 200 gram volkoren speltmeel, van AH of Ekoplaza
  • 400 ml. plantaardige melk (ik gebruikte havermelk, maar rijstemelk kan ook).
  • 2 tl. kerriekruiden
  • 1 el. bieslook
  • 2 tl. bakpoeder
  • snufje zout
  • kokosolie om te bakken

Voor de vulling:

  • alle groenten die je lekker vindt en waar veel eiwitten in zitten! Ik gebruikte deze keer: 1 pakje linzen, 1 pakje kikkererwten, 1 bakje shii-takes en een paar zongedroogde tomaten. Maar je kunt dus ook wortel, tempé, spinazie en zwarte bonen erin doen. Lekker afwisselen!
  • 1 rode ui
  • bakje hummus
  • gegrilde paprika uit een pot
  • ¼ avocado
  • handje krenten
  • Semi-gedroogde tomaatjes

Aan de slag:

  1. Doe het volkorenmeel met de melk in een kom met de kruiden en bakpoeder en roer dit om met een garde tot het klontvrij is.
  2. Doe een volle soeplepel van de wrapmix in een pan met kokosolie en draai de wrap als er ‘gaatjes’ in verschijnen.
  3. Maak zo de mix op en houdt ze warm op een bord met zilverfolie er overheen.
  4. Was de groenten (bonen) en snijd ze fijn (de ui, paprika en de paddestoelen).
  5. Doe als eerste het uitje in de pan en fruit deze ongeveer 5 minuten
  6. Doe dan de rest van de groenten in de pan en als dit bijna klaar is kunnen de krenten erbij
  7. Besmeer een wrap met hummus en doe de groentenmix erop
  8. Top af met avocado en wat semi gedroogde tomaten

Punt veganistische cheesecake van cashewnoten en vers rood fruit

Tussendoor en/of toetje

No bake ‘cheese’cake

Deze plantaardige, soort van healthy variant op cheesecake, is gemaakt van geweekte cashewnoten in plaats van kaas. En allejezus, wat een uitvinding! Toen ik net vegan werd had ik er in eerste instantie weinig voorstelling bij. Maar serieus. Dit. wil. je. maken. Het verbaasde mij ook hoe makkelijk dit in elkaar te flansen is. En lékker! Niet normaal. Week de cashews een nachtje voordat je de taart gaat maken, dan wordt de taart nog romiger.

Nodig:

  • 150 gram ongezoute amandelen
  • 
170 gram 
ongezoute cashewnoten
  • 2 tl. vanille essence
  • 3 el. agavesiroop
  • 2 el. vers citroensap
  • snufje zeezout
  • 5 grote, ontpitte medjooldadels, even in heet water geweekt
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 
250 gram geprakte frambozen (of mango, passievrucht, bramen… wat jij wilt)
  • Taartspringvorm 20 cm

Aan de slag:

  1. Doe de amandelen, dadels, 1 lepel kokosolie en zeezout in een keukenmachine en laat even draaien tot een glad geheel.
  2. Verdeel het mengsel over de bodem en druk goed aan. Zet even in de vriezer.
  3. Giet het water uit de bak met cashewnoten en doe in de blender/keukenmachine, samen met de vanille, het citroensap, de andere lepel kokosolie en de agavesiroop. Proef als het glad genoeg is even of je meer citroensap of agave erbij wilt.
  4. Verdeel dit mengsel over de bodem die je zojuist hebt gemaakt
  5. Zet dit voor 2 uurtjes in de vriezer.
  6. Pureer het verse fruit en verdeel het na 2 uur over de taart
  7. Klik de springvorm open en geniet van de schoonheid die je net hebt gefabriceerd.

Niet alles in 1x opeten 🙂

 

Zelf nog lekkere recepten, tips of heb je iets uit dit lijstje gemaakt? Laat het me weten via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Stefanie
    7 september 2016 at 20:34

    Deze manier van haverpap maken, kende ik nog niet. Het klinkt wel heerlijk. 😀 Heel leuk artikel! X

  • Reply
    Hailey
    8 september 2016 at 09:07

    Wat een lekkere recepten! Die ga ik uitproberen!

    • Reply
      Cilla
      9 september 2016 at 09:55

      Leuk om te horen 🙂 dank je wel!

  • Reply
    Maaike
    8 september 2016 at 09:39

    Leuk! En zo moeilijk is het idd niet om vegan te eten. Het lijkt misschien moeilijk omdat het anders is dan mensen misschien gewend zijn. Thuis vind ik het iig leuk en easy, als ik uit eten ga moet ik even wat voorwerk doen door de menukaart te lezen of even te bellen met t restaurant (ik ga vaak naar plekken waar je zowel vlees als vegan kan eten). Meestal gaat dat prima en soms heb je zelfs leuke gesprekken er over.

    • Reply
      Cilla
      9 september 2016 at 09:57

      Zeker weten 🙂 Bij een goed restaurant vinden ze het zelfs leuk om iets ‘anders’ voor je te bedenken. Ik heb er in ieder geval nooit moeite mee hier in Amsterdam.

  • Reply
    Linda
    26 januari 2017 at 09:36

    Ohhhh Cilla! Die rumrozijnen-oats is zooooooooo lekker! Thanks voor het recept! De andere moet ik nog proberen

    • Reply
      Cilla
      26 januari 2017 at 11:56

      Graag gedaan Linda 🙂 Tag je me op Instagram als je een lekker receptje hebt gemaakt?

  • Reply
    Wendy
    4 juli 2017 at 21:55

    Vraagje, is het de bedoeling dat je de no-bake cheesecake bevroren eet? Zeg maar meteen nadat het twee uur in de vriezer heeft gestaan? Of kun je het ook twee uur invriezen en daarna in de koelkast zetten? Ik maak het ’s avonds voor de volgende dag namelijk.

    • Reply
      Cilla
      5 juli 2017 at 07:50

      Nee, het is de bedoeling dat je ‘m uit de koelkast eet. Je kunt de taart invriezen, maar om te eten moet hij niet bevroren zijn. dat is niet lekker.

    Leave a Reply