Soep

Recept: Marokkaanse vegan harira soep

Het weer buiten lijkt er nog niet helemaal uit te zijn met die ijskoude ochtenden en warme middagen, maar volgens de kalender is het toch echt herfst. Gelukkig maar, want de herfst is heerlijk met al dat comfy eten, stoofgerechten en pompoenen! Baal jij dat het elke avond vroeger donker wordt? Dan is dit awesome recept รฉcht wat voor jou!

Gastredacteur Cecile heeft diverse recepten uit warmere oorden verzameld zodat jij de aankomende maanden zelfs bij de ergste plensbui nog even kan terugdenken aan die hete zomer. Uiteraard zijn alle recepten vrij van dier zodat zij lekker rustig hun winterslaap kunnen houden ๐Ÿ™‚

Marokkaanse harira?

YES! Deze epische soep uit Marokko is toch wel een van mijn grote favorieten in dit rijtje. Het is niet moeilijk en รฉcht zo.ontzettend.heerlijk. Dit is een basisrecept; voel je vooral vrij om extra groenten toe te voegen, want heel veel soorten smaken hier goed bij (ja, ook die herfstige pompoenen en knolselderij!).

Andere groentetips zijn bijvoorbeeld: courgette, bloemkool, (zoete) aardappel, paprika, prei en spinazie (deze wel pas na het pureren toevoegen). Bak de groenten vanaf het begin mee met de ui, wortel en bleekselderij.

Ingrediรซnten: – voor 2 personen –

  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 gram kikkererwten (uit blik of zelf geweekt en gekookt)
  • Een halve winterpeen, in stukjes
  • Een stengel bleekselderij, in stukjes
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 klein blikje of 3 el tomatenpuree
  • 2 grote handen bruine linzen
  • 3 el vermicelli
  • Flink wat platte peterselie en koriander
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl ras el hanout
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen peper
  • 1 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • Half kaneelstokje
  • Snufje chilipoeder
  • 1,5 liter water
  • Eetlepel citroensap

Zo maak je het!

  1. Fruit de ui in de pan in een eetlepel water. Voeg het kaneelstokje en de laurier toe en roer goed door.
  2. Voeg vervolgens de bleekselderij, wortel, alle specerijen en kruiden toe. Houd een deel van de peterselie en koriander apart voor garnering. Bak de bleekselderij en wortel ook kort mee.
  3. Zet het geheel onder water, breng aan de kook en laat het daarna 30 minuten op rustig vuur pruttelen.
  4. Voeg de tomaten, tomatenpuree en linzen toe en laat het tot slot nog 20 minuten zachtjes doorkoken. Vis daarna de laurier en het kaneelstokje uit de soep en pureer de harira met een staafmixer.
  5. Voeg de vermicelli (kookt vanzelf gaar in de soep) en de kikkererwten toe. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout of peper toe naar smaak.
  6. Serveer met peterselie, citroensap en koriander. Je kan er lekker vers volkorenbrood bij eten als je mega trek hebt, maar harira is op zich al heel erg vullend!

Eet smakelijk!

 

Hey, Cecile is de naam! Naast fulltime Bourgondiรซr ben ik ook student, hobbykok, afwasser en keukenknutselaar. Vriend รฉn vijand worden blij van mijn kookkunsten, die meestal geรฏnspireerd zijn op de keukens van Noord-Afrika of het Midden-Oosten. Met mijn voorliefde voor de Franse taal krijgt ook alles een culinaire Franse twist, waardoor mijn kookstijl letterlijk โ€˜alles en niksโ€™ is. Maar wat ik ook kook, ik maak het graag lekker รฉn vegan!

 

 

 

 

 

 

Ga jij deze heerlijke soep maken? Laat het Cecile en mij dan zeker even weten! #vindenweleuk ๐Ÿ™‚ Laat een berichtje achter in de comments ofย viaย Facebookย enย Instagram.ย En neem ook eens een kijkje op de Insta van Cecil @collincecile !

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply