#Fitness #Foodporn

Waarom is matcha thee zo gezond?

Sinds we terug zijn van onze reis naar Japan, kan ik geen dag meer zonder matcha. Het felgroene poeder wordt door de Japanners voor diverse doeleinden gebruikt en we zagen het dan ook vaak (zeg maar bijna altijd) terugkomen in verschillende producten zoals snoep, cake, latte’s, koekjes en zelfs in KitKat repen! 

Maar wat is matcha nu eigenlijk? Waarom is het (nog) niet zo doorgedrongen in de Nederlandse winkels? En waarom is matcha zo gezond? Ik was zo lief het voor jullie uit te zoeken.

Matcha thee wordt gemaakt door de theebladeren met een molensteen te vermalen tot een zeer fijn poeder, waardoor je dus eigenlijk geen bladeren overhoudt maar de blaadjes gewoon helemaal ‘opdrinkt’. Van origine wordt het in Japan gebruikt tijdens theeceremonies, maar de thee is uiteraard ook te consumeren zonder ceremonie. Toen ik het voor het eerst voor mijn neus geschoven kreeg werd me verteld dat Westerlingen soms erg moeten wennen aan de smaak, omdat het wat bitter zou zijn… Ik heb geen bitterheid ervaren. Alleen een all-over gevoel van blijdschap en dansende zintuigen. Nooit meer zonder voor mij!

Vetkiller

Maar waarom is het nu zo gezond? En is het dan ook gezonder dan gewone groene thee? Ja. Het is gezonder dan ‘gewone’ groene thee. Een kopje Matcha bevat 5x meer antioxidanten dan elk ander thee’tje waarmee het de huid en eigenlijk het hele lichaam helpt gezond te houden en te reinigen. Ook heeft het een kalmerende werking door het aminozuur L-theanine dat in de theebladeren zit.

Daarnaast geeft Matcha je metabolisme een boost en helpt het je lichaam 4x zo snel vet te verbranden dan anders. Do I need to say more? Oh ja natuurlijk, het bevat ook nog een overload aan calcium, chlorofyl, vitamine A en C, kalium, ijzer en eiwitten. Japanners worden dus niet voor niets zo makkelijk 100 jaar!

Hoe maak en drink ik het?

Matcha maak je uiteraard met een potje goede matchapoeder. Maar wanneer is matchapoeder goed? Check de kleur! De kwaliteit is goed als de poeder felgroen van kleur is, fris ruikt en een beetje ‘vetachtig’ aanvoelt, dus niet te droog. Één theelepeltje matcha en gekookt water dat afgekoeld is tot 80 graden kan, maar er gaan door de hitte wel wat voedingsstoffen verloren. Daarom kun je het ook prima toevoegen aan een lekkere smoothie of er met ijs en (plantaardige) melk een latte van maken. Daarnaast is het ook te gebruiken in voeding; cakes, muffins, guacemrle, havermout en toetjes, you name it.

Maar zijn er dan helemaal geen nadelen?

Nee. Of nou ja, bijna niet. Zo is het beter om matcha, door de rijkheid en het opwekkende karakter, niet te geven aan jonge kinderen. Ook is het in Nederland vrij prijzig (als het van goede kwaliteit is, tenminste) en is het lastiger verkrijgbaar dan bijvoorbeeld in Japan. Laat je echter niet verleiden door de goedkope versie in sommige toko’s; de kwaliteit is heel slecht, er is vaak suiker aan toegevoegd en soms koop je zelfs gebakken lucht en is het helemaal geen matcha. Dus investeer in jezelf. Je hebt immers maar 1 lijf.

 

Drink jij ook graag matcha en zo ja, waar koop jij het? Laat het me weten via Facebook, tag me op Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Bo
  23 februari 2017 at 23:24

  Welk merk matcha heeft jou voorkeur? Ik heb nu die van Aman prana erg duur en ik krijg er niet zoveel energie van als dat ik bij een andere matcha kreeg. Liefs,

  • Reply
   Cilla
   27 februari 2017 at 21:03

   Hi Bo,

   Persoonlijk heb ik altijd die van ’t Japanse Winkeltje in Amsterdam, dan weet ik zeker dat het puur is en écht goed.
   Woon je ook in Amsterdam toevallig?

   • Reply
    Bo
    27 februari 2017 at 21:07

    Bedankt voor je reactie ! Nee ik woon niet in de buurt van Amsterdam helaas. Is het merk dat jij hebt misschien ook via internet te koop?

  Leave a Reply