#Fitness

Meal preppen? Voorkom deze 6 klassieke fouten!

Aangezien ik zelf veel thuis werk, ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n prepper. En toch begrijp ik maar al te goed dat dit fenomeen steeds populairder wordt. De food towers zijn niet aan te slepen op social media, mensen vragen mij wat ik zelf prep of mailen me voor tips. En dat is niet voor niets. Als je jouw gezondheid belangrijk vindt, echt lekker vegan wilt eten op school/werk en ook nog eens geld wilt besparen, dan is preppen jouw ding.

Van tevoren je maaltijden maken, verdelen in bakjes en meenemen klinkt niet echt als rocket science. Maar toch kan het faliekant misgaan. Voorkom deze 6 klassieke fouten tijdens de prep en je bent binnen no-time de bakjes-baas van het jaar.

1. Doe niet zo moeilijk

Normaal gesproken was jouw zondag gereserveerd voor bankhangen, chillen en series kijken, maar nu ben je vastberaden om lekker te gaan preppen Je wilt minstens drie verschillende soorten granen, veel geroosterde groenten plus een paar verpakkingen vega kippies grillen. BAM!

Het is heel verleidelijk om een weekmenu te fabriceren dat gebaseerd is op 5-sterren gerechten. Ik bedoel; hoe heerlijk is het als jij met je bakjes plant based voer jaloerse blikken krijgt van je slappe-witte-puntjes-met-zweetkaas collega? Maar het hele pluspunt van preppen is juist dat je elementen pakt die easy combineren, en daarmee dus verschillende maaltijden creëert.

Stel: je wilt een lekkere lunch van verse spinazie, avocado, boekweit en linzen uit pot. Het enige wat je dan hoeft te preppen is? Yep, de boekweit. De overige ingredienten kun je diezelfde ochtend namelijk in je bakje erbij kieperen (of zelfs in zijn geheel meenemen). Easy as that. Doe dus vooral niet te moeilijk.

2. Prep niet te weinig (maar ook niet teveel!)

Oké, dit scenario kan twee kanten op gaan: maak je te weinig, dan heb je na een uurtje of wat alweer honger en is de kans groot dat je een snack attack krijgt. Maak je teveel, dan zit je net zo goed met de gebakken peren. Want wat je maakt, dat eet je op. Óók als je eigenlijk vol zit, ja. Zo zitten de meeste mensen gewoon in elkaar (including me!). En ik hoef natuurlijk niet te vertellen wat er dan met je taille gebeurt…

Pluis daarom voor jezelf uit, via Cronometer bijvoorbeeld, wat voor jou de perfectie portie is aan de hand van jouw doelen, activiteiten en beweging. Zorg dat je vervolgens een mooie combinatie maakt van koolhydraten, eiwitten en vetten. Voor de meeste mensen ligt dit zo rond de 65% koolhydraten, 20% vetten en 15% eiwitten.

3. Knallen met die kruiden

Niets is zo saai als een prep van couscous, gegrilde pompoen, wortel, linzen en falafel zonder… kruiden! Ze geven je gerecht een heerlijke smaak en de meeste kruiden en specerijen maken je maaltijd ook nog eens gezonder door de flinke dosis antioxidanten die er van nature in zitten! Zo werk je zonder moeite, zo goed als calorie vrij, aan je gezondheid.

De toppers op dit gebied zijn oregano, peterselie, verse munt, knoflooksnippers, ras-el-hanout, en (gegrilde)paprika-, chili-, kerrie-, kaneel-, kurkuma-, en komijnpoeder. Hetzelfde geldt trouwens voor je homemade dressings. Citroensap en olijfolie is leuk en aardig, maar voor je gezondheid helemaal niet zo’n goede keuze. Gooi er liever gewoon wat balsamico, rijstazijn, of soja kwark met citroen en extra spices overheen. Prep feestje, alles.

4. Vergeet je snacks niet

Niet alleen het preppen van je hoofdmaaltijden is belangrijk, ook je snacks doen ertoe. Je gaat het namelijk niet de hele dag uitzingen op alleen een ontbijt, lunch en diner. Zeker niet als je na je werk ook richting de gym gaat. En als je trek krijgt tussen je maaltijden door, is de kans groot dat je óf heel chagrijnig wordt óf je toch naar de kantine rent voor een reepje Tony’s puur…

Gelukkig is het antwoord hierop snel gevonden: fruit. Neem bijvoorbeeld een peer, een banaan en een bakje blauwe bessen mee. Komkommer, snoeptomaatjes, wortels of reepjes paprika met een zelfgemaakte hummusdip zijn heerlijk voor de hartige trek. En ook dit lekkere bananenbrood, deze gepofte spelt repen en osawa cake smaken super tussendoor. Zorg ook dat je altijd aan het begin van de week een pak ongezoete soja yoghurt, wat gedroogd fruit en rijstwafels meeneemt naar je werk. Zo weet je zeker dat je nooit met een knorrende maag hoeft te zitten.

5. Je maakt te vaak hetzelfde

Elke week dezelfde shizzle preppen zorgt er niet alleen voor dat je het hele gebeuren op een gegeven moment zat wordt, maar ook dat je op de lange termijn bepaalde voedingsstoffen tekort kunt komen. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het gezonder voor ons is om af te wisselen in voeding. Variatie = key.

Maak dus niet elke week hetzelfde ‘omdat het zo lekker makkelijk is’, maar zorg dat je een mooie verzameling van verschillende recepten voor jezelf achter de hand hebt zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Probeer ook zoveel mogelijk seizoensgroenten en -fruit te nemen. Dit is niet alleen goed voor je, maar meestal ook beter voor het milieu én super lekker.

6. Skip té goedkope bakjes

En last but zeker not least: Voordat je er ook maar over dénkt om te gaan preppen… investeer in nieuwe, kwalitatief goede bakjes. Als je wilt voorkomen dat je nieuwe sportschoenen en die exclusieve aardbeienazijn elkaar tegenkomen in je tas, tenminste.

De meeste goedkope bakjes lekken en iedereen weet wat een drama dat op kan leveren. Voorkom deze ellende en zoek dus gericht naar exemplaren die echt goed sluiten. Kwalitatief goede bakjes gaan ook nog eens langer mee, dus dat het is de investering echt waard.

 

Prep jij je maaltijden? Zo ja, wat zijn je favo maaltijden en waarom? Prep je niet, waarom niet? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of tag me op Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in onze video’s op YouTube. (kanaal: VeganAnimal)

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    23 april 2018 at 19:24

    Goede punten haha! Ik heb steeds meer kruiden dus ik zal eens wat meer gaan proberen 🙂

    • Reply
      Cilla
      24 april 2018 at 09:03

      Haha, jaaaaa kruiden zijn baas. Maken je eten zoveel lekkerder en gezonder 🙂 Prep jij nu ook al, of nog niet?

      • Reply
        Mariëlle
        24 april 2018 at 18:03

        Een soort van haha 😛 Ik maak wel altijd granola en bananenbrood, dat laatste vries ik deels in. Ik wil nu ook bonen/kikkererwten gaan weken, koken en invriezen. En zelf falafel, hummus, pita’s, wraps enz gaan maken in grote getallen, zodat ik dat ook weer in kan vriezen. Hoelang kun je gekookte bonen enzo eigenlijk bewaren in de koelkast? Als ik rijst & pasta kook, dan kook ik ook altijd meer en vries ik dat ook in, ook een soort van meal prep haha!

  • Reply
    Britt
    24 april 2018 at 09:26

    Bloemkoolrijst met paprika, tempeh gebakken in zelfgemaakte pindasaus, komkommer en koriander = fave!

    • Reply
      Cilla
      24 april 2018 at 09:33

      Whoa! Dat klinkt ook echt super goed 🙂

    Leave a Reply