#Fitness

Suiker: vergif voor het lichaam of toch niet?

vegan-brownie-fudge-passioncafe-ibiza-squatcilla

Voor dit artikel vroeg ik diëtist Mariska hoe dat nou precies zit met suikers. Zijn ‘natuurlijke’ suikers beter dan geraffineerde en wat is nu precies het verschil? Je leest het in dit artikel!

Mariska: ‘Kristalsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, rietsuiker en oerzoet; zijn deze suikerproducten nu goed of slecht om te gebruiken? En zijn natuurlijke suikers uit een dadel echt beter dan ‘gewone’ suikerklontjes?

We weten allemaal dat het verstandig is om op onze suikerinname te letten en niet dagelijks te smullen van die heerlijke paaseitjes en -stollen die nu weer volop in de winkel liggen. Dit soort producten zijn niet bepaald gezond voor je en verhogen uiteraard ook het risico op overgewicht. In dit blog vertel ik jullie meer over suikers en de verschillen tussen natuurlijke en geraffineerde suikers.

Suiker

Glucose, oftewel suiker, is een vorm van enkelvoudige koolhydraten. Het lichaam kan deze vorm van koolhydraten gemakkelijk en snel opnemen. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel (bloedglucosespiegel) sneller stijgt dan na het eten van bijvoorbeeld een snee volkorenbrood. Dit product bevat voornamelijk langzame (meervoudige) koolhydraten. Het voordeel van langzame koolhydraten is dat de stijging van je bloedglucose minder heftig is en je niet snel trek krijgt in zoetigheid.

Misschien begrijp je nu ook dat sporters zoals triatleten of marathonlopers tijdens een lange wedstrijd sportdrank nemen. Deze producten bestaan uit enkelvoudige suikers die snel door het lichaam worden opgenomen, waardoor de sporter relatief snel over nieuwe brandstof beschikt (en dus kan blijven presteren).

Suiker heeft dus kort gezegd de functie om ons energie te leveren. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij de vertering van ons voedsel en aanmaak van vetzuren en niet-essentiële aminozuren. Onze hersenen hebben zelfs glucose nodig om goed te kunnen functioneren.

Natuurlijke en geraffineerde suikers

Suiker komt van nature voor in gezonde producten als granen, fruit, brood en groente. Daarnaast kennen we ook allemaal de ongezondere toegevoegde suikers in snoep, koekjes, gebak en siroop. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil?

Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn bijvoorbeeld de suikers uit fruit, onbewerkte honing en dadelsuiker. Geraffineerde suikers zijn onder andere biet- en rietsuiker, agavesiroop, geleisuiker en kandijsuiker. Al deze soorten hebben een andere chemische samenstelling en zijn afkomstig van een andere bron.

Bananencake en muffins bij Beter&Leuk Amsterdam

Het verschil tussen geraffineerde en natuurlijke suikers is het bewerkingsproces. Geraffineerde suikers zijn bewerkt in de fabriek en tijdens het zuiveringsproces gaan veel vitaminen en mineralen verloren. De geraffineerde suikers bevatten hierdoor geen gezonde voedingsstoffen meer voor het lichaam. We noemen deze producten ook wel lege calorieën.

Natuurlijke suikers hebben géén bewerking ondergaan waardoor ze als gezonder worden beschouwd. De producten waar het in voorkomt (zoals fruit) leveren namelijk ook andere goede voedingsstoffen zoals vitaminen en voedingsvezels, wat goed is voor je lichaam. Helaas blijven het wel gewoon suikers en ons lichaam ‘ziet’ dit niet anders dan geraffineerde suikers. Zoals voor alles geldt waar ‘teveel’ voor staat, geldt dat ook voor natuurlijke suikers. Teveel is teveel.

Glycemische Index

Het grootste verschil onderling tussen de verschillende soorten suikers is de GI (Glycemische Index).
De GI geeft aan hoe snel de stijging is van de bloedglucosespiegel na het consumeren van een product. Hoe hoger het getal, hoe sneller de stijging. Glucose heeft een GI van 100. Alle andere voedingsmiddelen worden hiermee vergeleken. Zoals je ziet zou kokosbloesemsuiker de bloedglucose minder snel laten stijgen, alleen is de betrouwbaarheid van dit getal niet heel groot.

Suikersoort Afkomst Samenstelling Calorieën/100g Vitamines en mineralen Glycemische index
Bietsuiker Suikerbiet 100% sucrose 400 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B en ijzer 65
Rietsuiker Suikerriet 100% sucrose 400 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B en ijzer 65
Kokos-bloesem-suiker Bloesem van kokosnoot-palmboom 80% sucrose en 20% losse glucose en fructose 380 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, zink en kalium 35-54
Ahornsiroop Esdoorn 65% sucrose en 35% water, losse fructose en losse glucose 260 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B, calcium en ijzer 54
Honing Nectar van bloesem 80% suikers bestaande uit fructose, glucose, maltose, sucrose en 20% water 300 Sporen van vitaminen en mineralen, zoals vitamine C 55

Conclusie?

Suiker is per definitie niet slecht voor ons, mits we het uit de volledige, goede voedingsbronnen halen. De vitaminen en mineralen die als sporen voorkomen in de diverse suikerbronnen zijn verwaarloosbaar. Om voldoende vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten binnen te krijgen is het veel beter om voldoende fruit, groenten, volkoren (graan)producten, noten en peulvruchten te eten en niet de geconcentreerde suikers of suikerrijke producten. Het maakt voor ons lichaam namelijk niet uit wat voor ‘soort’ suiker het binnenkrijgt.
Het gaat om de totale hoeveelheid die je consumeert per dag; of dat nu gaat om geraffineerde of natuurlijke suikers.’

Liefs,
Mariska

mariska-dute-dietist-vegan-sport-fitness

Meer weten over Mariska, wat ze allemaal uitspookt of inspiratie opdoen voor lekkere recepten? Bekijk dan eens haar website.

 

 

Bronnen:

– Achten J, Halson SL, Moseley L, Rayson MP, Casey A, Jeukendrup AE.Higher dietary carbohydrate content during intensified running training results in better maintenance of performance and mood state. J Appl Physiol (1985). 2004 Apr;96(4):1331-40.
– Burke, L., Deakin, V. (2011). ‘Clinical Sports Nutrition’. 4e Druk, North Ryde Australië.
– Whitney, E. & Rolfes, S.R. (2011). ‘Understanding Nutrition’. 12e Druk, Belmont, Verenigde Staten.
– Het Voedingscentrum (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx)

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Carolien - On a Healthy Adventure
  10 maart 2017 at 11:23

  Interessante posts! Ik hou zelf ook rekening met de GI omdat ik een groot verschil opmerk wat betreft energiedipjes.

 • Reply
  Annie
  23 maart 2017 at 20:41

  Handig artikel hoor! Maar honing is niet vegan toch?

  • Reply
   Cilla
   24 maart 2017 at 11:40

   Nee, honing is niet vegan. Maar ook niet-vegans lezen mijn blog, en die kan ik op deze manier ook inspireren Annie 🙂

  Leave a Reply