#Foodporn #Vegan

Dit zijn ze: 7x de nieuwste foodtrends voor 2018!

Waar het in 2017 vooral draaide om erwten- en linzenpasta’s, natuurlijke zoetmakers en ‘meer genieten’, is het nu tijd om vooruit te kijken naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (vegan) voer. Wat zijn de nieuwste foodtrends voor 2018? 

Nieuw jaar, nieuwe trends! Maar wat hebben die van 2017 eigenlijk allemaal opgeleverd? Nou, behoorlijk wat. Zo zijn de meeste mensen eindelijk genezen van hun koolhydraatfobie, ligt de focus officieel niet meer op size zero, en is wel duidelijk geworden dat het steeds meer draait om gevarieerd, puur, en vooral lekker eten. En oh ja, goed nieuws voor #teamseaweed! Zeewier was namelijk een voorzichtige trend in 2017, maar zal nóg meer ontploffen in 2018. Weedhotdog, anyone?

1. Less is more

Doordat bijna iedereen zich in 2017 bewust werd van het feit dat we er qua verspilling best wel een zooitje van maken, zullen mensen in 2018 vaker duurzaam durven te zijn. Vragen om een doggy-bag is niet meer ‘sloeber’, de all-you-can-eat attitude neemt af, en we gaan weer lekker back to basic.

Daarnaast gaan we het ook steeds minder boeiend vinden wat Insta-volgers van ons voer vinden. We denken liever na over wat voor heerlijks we met een kleine hoeveelheid ingrediënten op tafel kunnen toveren. En ja, daar zullen nog steeds foto’s van worden gemaakt, maar minder hysterisch.

Met andere woorden: Less is more! In 2018 gaan we voor meer kwaliteit en beleving van zowel ons eten als een restaurant. Oók als we daar wat meer voor moeten betalen.

2. Ube

Nog niet heel bekend in Nederland, maar let op mijn woorden: dat komt nog! In Aziatische landen en ook in de States wordt ube al steeds populairder. Vooral ube poeder wordt daar veel gebruikt in baksels en smoothies. Maar wat is het?

Officieel is het een zoete aardappel, met dezelfde fijne gezondheidseigenschappen. Hij is prachtig paars gekleurd, en dát is dan heus wel weer Insta waardig 🙂 Het enige minpuntje is dat ube nog niet heel makkelijk te krijgen is in ons land. Bij de grotere toko’s wil het nog weleens lukken.

Zo’n knappe aardappel 🙂

3. Zeewier & algen

Zeewier was in 2017 al flink in opkomst. We zagen het terug in burgers (zoals de verslavend lekkere Dutch Weed Burger!), maar ook in de vorm van zeewierpasta. De trend zal in 2018 nog een stapje verder gaan… denk aan taco’s, chips, soep en nog meer vleesvervangers in supermarkten waar zeewier in zit.

Algen zijn zelfs nóg vooruitstrevender! Ze groeien overal waar stilstaand water is en het leuke is: je kunt ze thuis ook kweken. The only thing you need is een bak met water en de juiste voedingsstoffen om ze te laten groeien. Er zijn heerlijke producten mee te maken, zoals algenhotdogs en algenchocolade. Toch gaat dit veel mensen misschien nog wat te furrrr, want de trendwatchers verwachten dat algen pas echt booming worden ná 2018.

4. Paddenstoelen

En dan heb ik het natuurlijk niet over een paar extra champi’s in je pastaschotel. Nein, je zal in allerlei gerechten verschillende paddenstoelen op diverse manieren terug zien komen. En dat is goed nieuws! Ze zijn in alle opzichten namelijk een uitstekend idee voor je gezondheid, en je kunt er tot in de eeuwigheid mee variëren. Van paddenstoelen’steaks’ tot hamburger buns. You name it! 

Naast dat paddenstoelen dus vaker op je bord zullen liggen, gaan ze ook een soort nieuwe, ‘functionele’ rol vervullen. Denk aan champignons in je koffie of in gezonde smoothies… Eerlijk is eerlijk, ik ben héél benieuwd!

5. Eetbare bloemen

Ik zag het afgelopen jaar al steeds vaker voorzichtigjes voorbij schuiven op Instagram: bloemetjes op gerechten die er niet alleen lagen voor de sier, maar om lekker op te eten. Vooral roosjes en lavendel waren hot!

In 2018 gaat dit een stapje next level en wordt het steeds ‘gewoner’ om bloemen te gebruiken in voeding. Deze fleurige delicatesse zal daarom niet alleen meer te verkrijgen zijn in poepiechique restaurants, maar ook bij je favo lunchroom op de hoek. Ik word er vrolijk van, wat jullie?

Wat een gezelligheid!

6. Superpow(d)ers!

De superpoeders zoals acaï, matcha en kurkuma zijn het afgelopen jaar steeds meer in beeld gekomen. Zoals jullie weten ben ik een huge matcha fan (én dito snob!), dus ik ben héél blij dat deze trend zich alleen maar verder gaat ontwikkelen.

De superpoeders bevatten namelijk, mits ze van goede kwaliteit zijn, veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast geven ze ook een heerlijke smaaksensatie aan je smoothie of maaltijd. Denk aan een havermout bowl met rauwe cacaopoeder, matcha pancakes of heerlijke kurkuma-gember lattes. YUM!

7. Vegan ‘enthousiasme’

Maar de trend die mij natuurlijk het blije chocolade-ei maakt, is het vegan ‘enthousiasme’ (dat al overduidelijk merkbaar was in 2017). Volgens trendwatchers zal veganisme nóg verder doorzetten, omdat er steeds meer goede documentaires en wetenschappelijke onderzoeken verschijnen over de negatieve gevolgen van vlees eten. Bedrijven spelen daar weer op in, zodat het ook nog eens makkelijker wordt om vegan food te scoren in niet-vegan zaken (zoals het geval is bij mijn heerlijke, gezonde SquatCilla pizza, te koop bij alle Sugo filialen in Rotterdam en Amsterdam!). Gemak dient de mens…

Toch zal dit vegan enthousiasme ook de nodige reuring en rumoer veroorzaken. Ik bedoel, dit was natuurlijk al aan de orde. Maar hoe meer mensen gaan nadenken en zich laten horen, hoe meer tegenwind en commotie.

One way or another, de vegan lifestyle zal in 2018 nóg meer terrein gaan winnen. En dat is niet alleen omdat het een nieuwe trend is, maar simpelweg omdat steeds meer mensen zich realiseren dat het eten van dierlijke producten letterlijk killing is voor het milieu, de dieren en de gezondheid. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan, maar we zijn ons in ieder geval meer bewust van wat we eraan kunnen doen. En dát is de eerste stap naar verandering.

Merken jullie al wat van deze nieuwe foodtrends? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments, of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Dymphy
  11 januari 2018 at 13:13

  Ik ben heel erg benieuwd naar de ube, en heb nog nooit bloemen gegeten, dus ik ben heel erg benieuwd.

  Wat betreft veganisme, denk ik dat we misschien een hele grote backlash van de vlees/ei/zuivelindustrie kunnen verwachten. Na ongeloof en ridicuul komt het verzetten, waarna pas acceptatie zal komen. Dus: ik heb mijn geld op een of ander grote lastercampagne oid, voor zover deze niet al bezig is.

  Waar ik ook op hoop is dat vele verborgen ei/melk ingredienten uit producten gaan, zoals melk in chips. Meer gewoon vegan producten FTW!

  • Reply
   Cilla
   11 januari 2018 at 15:09

   Klopt hoor, dat proces wat je beschrijft. Maar wat mij betreft helemaal prima. I’m ready for them, wat jij? 🙂
   En meer inzicht in wat er precies in producten zit, zou sowieso beter zijn. Het is nu nog steeds te vaak onduidelijk ook door allerlei vage namen.

 • Reply
  Mariëlle
  11 januari 2018 at 13:46

  Woehoeeee vegan rules 😀 En gefeliciteerd met je eigen pizza haha, denk dat ik dat zo wel kan zeggen? 😛

  • Reply
   Cilla
   11 januari 2018 at 15:10

   Yes! Super dank je wel lieve Mariëlle 🙂
   Hoe gaat jouw vegan eetpatroon tot nu toe? Lukt het allemaal een beetje?

 • Reply
  Laura
  11 januari 2018 at 15:04

  Interessant al die food trends! Mijn voornemen voor dit jaar is ook minder vlees eten en ik ben inderdaad niet de enige. Ik hoor het de laatste tijd zoveel om mij heen:)

  • Reply
   Cilla
   11 januari 2018 at 15:13

   Dank je wel, Laura. En wat een mooie eerste stap om te gaan minderen met vlees. Dat betekent dat je in ieder geval al bewust(er) bent van wat (of eigenlijk wie 😉 ) je precies eet. Deze ontwikkeling is inderdaad ook merkbaar in de media. Er wordt over gesproken in magazines, bij Eva Jinek en in het nieuws.
   Super goed!

 • Reply
  Lazy Bird
  12 januari 2018 at 10:12

  Yes, 2018 wordt ‘ONS’ jaar!!! Laat die tegenwind maar komen, tsjakkaa!!!

  X Lazy Bird (the Lazy Vegan)

 • Leave a Reply