#Foodporn

Recept: Boerenkool – zoete aardappel stamppot met vegan bacon, rozijnen en hazelnoot

Het was de afgelopen dagen héél even een klein beetje voorjaar; zachte temperaturen, een zonnetje, hier en daar al wat mensen op terrasjes. Maar de nadruk ligt toch op ‘heel even’, want het wordt gewoon weer fokking koud de komende week. Met temperaturen van een gezellige -6 mogen de winterjassen gewoon weer uit de kast. Meh. Maaarrrrr, dat betekent wel dat je nog lekker wat stamppotjes kan happen… Deze overheerlijke boerenkool-zoete aardappel variant bijvoorbeeld, met vegan bacon, rozijnen en hazelnoot. YUM!

Boerenkool is een super gezonde en smakelijke groente, die vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten jou beschermt tegen invloeden van buitenaf. En dat is niet het enige…

Een traditionele boerenkoolstamppot wordt gemaakt met witte aardappelen en vlees, maar deze variant met zoete aardappel en vegan bacon is minstens net zo lekker (en veel beter voor je gezondheid). Zoete aardappel bevat ten eerste veel meer vitamine C dan de witte pieper, en zit daarnaast boordevol betacaroteen (de bouwstof voor vitamine A). Dikke plus is dat het gerecht geen verzadigde vetten bevat, omdat er geen vlees in zit.

Kortom: Deze nieuwe versie van boerenkoolstamppot mag met recht een superfood maaltijd genoemd worden. Happy happies!

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 zak boerenkool (300 gram)
  • Zoete aardappelen met schil (ongeveer 300 gram), in blokjes gesneden
  • 50 ml azijn
  • 1 pakje plantaardige gerookte bacon blokjes (De Vegetarische Slager)
  • 150 ml ongezoete sojamelk
  • 30 gram rozijnen
  • Peper, zout, nootmuskaat en knoflookpoeder naar smaak

Topping per persoon:

  • 1 tl mosterd
  • 20 gram hazelnoten, in kleine stukjes

Zo maak je het:

  1. Doe de zoete aardappel in een stamppotpan en leg hier de boerenkool bovenop. Vul de pan met water tot de boerenkool nét onder water staat, en schenk de azijn erbij.
  2. Zet op het vuur en kook in 20 minuten de aardappelen en boerenkool gaar.
  3. Bak ondertussen de bacon blokjes in een (grill)pan tot ze knapperig zijn. Schep ze in een kommetje en dek af met een deksel of wat folie zodat de blokjes warm blijven.
  4. Giet de boerenkoolstamppot af, schenk de sojamelk erbij en stamp het geheel met een aardappelstamper tot een lekkere dikke stamppot.
  5. Voeg tot slot de rozijnen, peper, zout, nootmuskaat en knoflookpoeder toe en roer nog even goed door.
  6. Schep de stamppot op een diep bord en top af met de bacon blokjes, eventueel wat mosterd en de hazelnoten.

Tip: Dit recept is voor twee personen, maar als je alleen bent kun je de andere helft de volgende dag ook opbakken in een koekenpan. Enjoy!

Ga je dit recept maken? Laat me dan zeker even weten wat je ervan vond in de comments, of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! ? En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

Foto’s: Tom Zwarts

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: