#Foodporn

Recept: Makkelijke en gezondere vegan appelflappen

Whoop whoop, de Kerstdagen zitten er weer op en het laatste feestje van dit jaar staat alweer voor de deur: Oud & Nieuw! Ondanks dat ik niet van vuurwerk hou, vind ik de sfeer van oudejaarsavond wel héél leuk. Foute cabaret op TV, de verwarming aan, virgin bloody mary’s en… vegan appelflappen!

Aangezien appelflappen uit de winkel óf niet plantaardig zijn óf kilo’s suiker bevatten, vond ik het tijd worden om mijn eigen variant te maken. En dat is, zeker zo in één keer, heel aardig gelukt moet ik zeggen. Let wel: het zijn appelflappen, hé, dus geen volkoren boterhammen. Ze zijn weliswaar minder ongezond dan de suiker- en roomboter bommen van de oliebollenkraam, maar nog steeds niet echt puik voor je gains als je ze elke dag wegstouwt tijdens de lunch 🙂 Just sayin’.

Ik vulde ze met appel, rozijnen, abrikozenjam en hazelnoten, maar wees zo creatief als je zelf wilt. Alle ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te vinden en de flappen zijn binnen 20 minuten klaar. Dus hup hup, naar de winkel en genieten geblazen met die homemade vegan appelflappen op jouw oudejaarsavond!

Ingrediënten (voor 6 flappen):

  • 6 plakjes vegan bladerdeeg (Tip! Bij Ekoplaza en Gimsel hebben ze volkoren deeg, jeeeejjj)
  • 1 goudrenet appel
  •  4 el. gewelde rozijnen
  • 4 el. fijngehakte hazel- of pecannoten
  • 3 tl. kaneel
  • 2 el. suikervrije abrikozenjam (Zonnatura of St. Dalfour)
  • 2 tl. citroensap
  • 1/2 tl. vanille
  • Vegan kookroom (van Alpro bij Jumbo of Provamel van EkoPlaza)
  • Optioneel: sesam, hennepzaadjes, vanillesuiker, o.i.d. voor erop
  • Bakpapier

Hoe maak je het?

  1. Zorg ervoor dat het bladerdeeg ontdooid is voordat je begint en verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd kleine blokjes van de appel (ik liet de schil zitten, dan zitten er meer voedingsstoffen in) en doe in een mengkom. Voeg kaneel, citroensap, jam, rozijnen, noten en vanille toe en meng goed door elkaar. Proef of je het beslag lekker vindt. Als je écht zoeter wilt, pak dan liever wat dadelstroop i.p.v. suiker. Tenzij je denkt: “Fuck it, laatste dag van het jaar. Ik ga los, alles”. Kan ook.
  3. Bekleed het ovenrooster met bakpapier en leg het bladerdeeg erop.
  4. Smeer 2 randen van het bladerdeeg in met kookroom, leg wat appelmengsel in het midden en vouw dicht. Duw nog wat aan met een vork. Herhaal tot je alle 6 de plakjes deeg hebt gevuld.
  5. Bestrijk de flappen voordat ze de oven in gaan met wat kookroom; dit is een fijne ei-vervanger.
  6. Bestrooi eventueel nog met een lekkere topping naar keuze (ik deed hennep-, en sesamzaadjes).
  7. Schuif voor 20 minuten in de oven en tadaaaaaa! Laat de appelflappen daarna nog even goed afkoelen zodat ze crunchy worden.

Geniet van je avond!

Sluit 2017 af met een big smile en ga knallend het nieuwe jaar in! Wees blij en trots op wat je allemaal hebt behaald, bereikt en gepresteerd en laat de negatieve of vervelende ervaringen los. Ze zijn geweest, je kunt er niets meer aan veranderen en het helpt geen ene fluit als je blijft hangen in iets wat ooit was… Let it be.

Ik wil jullie ook meteen heel erg bedanken voor alle lieve berichtjes, leuke vragen en support voor mijn blog het afgelopen jaar. SquatCilla.nl is dankzij jullie in relatief korte tijd ontzettend gegroeid en ik ben er serieus trots op om zulke awesome volgers te hebben. Let’s rock this shit further in 2018!

Liefs, Cilla


Ga jij deze flappen maken? Of heb je wellicht zelf een heerlijk recept voor Oud & Nieuw?
Laat me weten in de comments of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    1 januari 2017 at 12:29

    Heee dit is een goed recept om te hebben!! Deze ga ik onthouden 🙂 Happy new year!

    • Reply
      Cilla
      30 december 2017 at 13:22

      Gelukkig nieuwjaar lieve Mariëlle 🙂
      Ga je nog wat leuks doen?

  • Reply
    Janna
    1 januari 2017 at 13:08

    Lijkt me heerlijk! Gelukkig nieuwjaar <3

    • Reply
      Cilla
      30 december 2017 at 13:21

      Dank je wel 🙂 Jij ook Janna!

  • Reply
    Sandy
    29 december 2017 at 11:34

    Ooh dat klinkt heerlijk!! Ik ben tot nu toe een tikkeltje lui geweest en heb altijd appelflappen gemaakt met vegan bladerdeeg en dan gewoon een laagje speculoos (de vegan uiteraard van Lotus) en daar bovenop gewoon een goede laag appeltjes! Echt heerlijk, die combinatie van speculoos en appel! En ook supersnel klaar!
    Ik ben benieuwd naar jouw appelflappen, ga ze zeker testen!
    Fijne feesten en een machtig nieuw 2018 met massa’s dierenliefde!! <3

    • Reply
      Cilla
      30 december 2017 at 13:23

      Hahaha, hoezo lui? Die van jou klinken ook super goed en zijn volgens mij net zo makkelijk om te maken als deze 🙂
      Geniet van de laatste dagen van het jaar en alle goeds voor 2018, Sandy!

      Liefs, Cilla

    • Reply
      Lazy Bird
      3 januari 2018 at 15:09

      Dat van die speculaas is een super goed idee!!!
      Enneh, de enige die lui is, dat ben ik 🙂

      X Lazy Bird

    Leave a Reply