Recepten Snacks

Recept: healthy vegan appeltaart

Kerst staat voor de deur en daar heb ik super veel zin in! Vaak eet ik mijn buikje rond met heel veel gezond, maar stiekem ook ongezond voedsel. Als je net als ik de balans een beetje wilt bewaren met de kerst dan is deze healthy vegan appeltaart appeltaart Γ©cht iets voor jou!Β 

Maar ook na de kerst kan deze taart natuurlijk gewoon nog gegeten worden πŸ™‚ Hij is bijzonder geschikt als je last hebt van cravings, zin hebt in een gezond tussendoortje of voor een verjaardagsfeestje. Zelf kies ik ervoor om dit soort gezonde lekkernijen in het weekend te bakken en in te vriezen. Vervolgens pak ik elke dag een klein stukje en neem ik die mee voor als tussendoortje naar mijn werk. Voor een lekker geniet momentje!

Deze appeltaart past in de categorie: glutenvrij, suikervrij en (vrijwel) olievrij. Dit maakt hem dus voor heel veel mensen geschikt. Cilla is al fan! Aan de slag zou ik zeggen πŸ™‚

Ingredienten

Voor het deeg

  • 1 Β grote appel (Goudreinet is heerlijk in appeltaart, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt!)
  • 6 medjool dadels
  • 200 ml water
  • 1 – 2 tl. kaneel
  • 1 flax-egg (1 el lijnzaad + 3 el water)
  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel (of zelfgemalen amandelen)
  • 1 tl bakpoeder

Voor de vulling

  • 1,5 grote appel, of 2 kleintjes
  • 50 gram rozijnen
  • Optioneel: 50 gram walnoten

Verder

  • Optioneel: een klein beetje kokosolie voor het invetten van de taartvorm

Zo maak je het!

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Begin met het deeg. Schil daarvoor de appel en snij deze in kleine stukjes. Ontpit vervolgens de dadels en snij deze ook klein. Giet 200 ml water in een pan en gooi daar de stukjes appel en de dadels in.
  3. Voeg hier de kaneel aan toe en laat het geheel 15 minuutjes koken, totdat al het water is opgelost.
  4. Meng ondertussen 1 el lijnzaad met 3 el water in een kommetje en laat dit minimaal 5 minuten staan.
  5. Mix de boekweitmeel, het amandelmeel en de bakpoeder door elkaar in een schone beslagkom.
  6. Wanneer de β€œappelmoes” klaar is met pruttelen gooi je deze samen met het lijnzaad/water mengsel in de blender. Blend het geheel vervolgens fijn. Wanneer de blender klaar is gooi je de appelmoes bij de rest van de ingrediΓ«nten in de beslagkom. Meng dit vervolgens door elkaar.
  7. Pak vervolgens een taartvorm met een diameter van 19 cm, dit mag eventueel ook iets groter zijn. Leg een bakpapiertje op de bodem van de taartvorm en klem vervolgens de zijkant er omheen. Vet de zijkanten in met een beetje kokosolie. Pak het deeg erbij en verdeel het grootste deel hiervan over de bodem en de zijkanten van de taartvorm. Bewaar nog een stuk om straks het patroon voor op de bovenkant van te maken!
  8. Nu is het tijd voor de vulling. Snij 1,5 grote appel in kleine stukjes en meng dit met 50 gram rozijnen en eventueel de walnoten. Giet het mengsel in de taartvorm.
  9. Pak nu het overige deeg erbij en rol hiermee slierten. Deze verdeel je vervolgens over de appeltaart zodat er een rasterpatroon ontstaat. Rol het deeg heel voorzichtig en was tussendoor af en toe even je handen zodat het deeg niet teveel aan je handen blijft plakken.
  10. Als je klaar bent met het rasterpatroon kan de taart de oven in. Na 30 tot 40 minuten is hij klaar. Laat hem dan nog even afkoelen, voordat je hem op eet (moeilijk, I know!).

Enjoy!

 

Hoi, ik ben Ilse. 23 jaar oud, Toegepaste Psycholoog en binnenkort ook (vegan) gewichtsconsulent! Mijn passie is om mensen te inspireren voor een duurzaam, bewust, gezond en gelukkig leven. Dit zijn dan ook onderwerpen waar ik met liefde over schrijf! Je kunt mij volgen op mijn website www.feelthehealth.nl of via Instagram:Β @feelthehealth.nl

 

 

 

 

 


Ilse en ik zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden als jullie hem gaan maken. Laat je het ons weten in de comments of via via Facebook en Instagram? #vindenweleuk Voor nu wensen we jullie allemaal hele fijne Feestdagen met héél veel lekker eten toe!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    WEcotip
    20 december 2018 at 13:50

    Jammie, deze ga ik proberen!

    • Reply
      Ilse
      20 december 2018 at 14:50

      Leuk! Geniet ervan!

  • Reply
    MariΓ«lle
    20 december 2018 at 15:49

    Oeeh nom, deze sla ik op!

  • Reply
    Karen
    23 december 2018 at 13:15

    Het recept overgenomen. Ga de taart zo maken voor de kerstdagen. Bedankt voor het delen.

  • Leave a Reply