#Foodporn

Recept: Jackfruit ‘Bermuda Triangles’ met homemade vegan tartar sauce

Owww damn… ik heb weer wat gefabriceerd, jawohl. En zoals jullie weten ben ik nooit te beroerd om creaties die (per ongeluk) in één keer lukken gezellig te delen. Sterker nog, ik raad vriendelijk doch dringend aan om deze heerlijke Jackfruit Bermuda Triangles te gaan maken. En over die vegan (healthy!) homemade tartar sauce nog maar te zwijgen! 

In dit pulled no-pork en dit ‘draadjesvleesch’ recept kon je mijn enthousiasme over jackfruit al ruiken. Voor de mensen die het nog niet weten: deze vrucht is serieus awesome AF. Het heeft een lekkere vlezige structuur, is van nature gluten- en sojavrij en het is voedzaam, vezelrijk en gezond omdat het stiekem eigenlijk gewoon fruit is. Ondanks dat, is jackfruit niét zoet maar neutraal van smaak waardoor kruiden, specerijen en marinades er goed in trekken. Met andere woorden: je kunt compleet uit je panty gaan met deze unieke, epische, healthy, 100% vegan vlees- en visvervanger!

Het enige minpunt van jackfruit vond ik dat het nog wat lastig verkrijgbaar was in Nederland. En had ik ein-de-lijk een toko gevonden die het verkocht, dan hadden ze vaak alleen de zoete variant op siroop in plaats van water. Of nog leuker: die op water was uitverkocht. Maarrrr, ik ben er pas geleden dus achter gekomen dat mijn vertrouwde Appie het ook verkoopt (je weet wel, in dat Bewuste Voeding schap). Ook AH.nl, Marqt en Food2love.nl verkopen het. Niet in zo’n muf blik, maar in een pakje met een leuke baardmans erop. Het oog wil ook wat 🙂 Daarnaast is het ook nog eens lang houdbaar, dus triple win voor in je voorraadkastje.

Anywoo, genoeg geouwehoerd, want jij wilt natuurlijk aan de slag met dit bazen recept. Deze Jackfruit Bermuda Triangles zijn niet alleen heel lekker als snack, maar ook op een hamburgerbroodje met patat, bij je rijstschotel of kliekjes-bonenprutje. Enig ook om je vrienden en kennissen mee te voeren als je een feestje hebt (‘Huh? Is dit écht zonder vlees? Nee, joh?!’). Dat soort taferelen.

Ok, daar ga je!

Ingredienten: – voor 8 á 10 driehoekjes –

  • 1 sjalotje
  • 1,5 pakje Upton’s Naturel Jackfruit, afgespoeld en uitgelekt
  • 280 gram tofu, goed uitgelekt
  • 3 el gedroogde arame
  • 1 nori vel, versnipperd in kleine stukjes
  • 2 knoflookteentjes, gesneden
  • 1,5 el. strong tamari of 2 el. sojasaus
  • 40 gram havermout
  • 1,5 tl suikervrije mosterd
  • Volkoren paneermeel

Kruiden:

  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl gekruid zout
  • ½ tl kurkuma poeder
  • flink wat zwarte peper
  • ½ tl mosterdpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • snufje kaneelpoeder

Voor de vegan tartar sauce:

Doe alle ingredienten in een schaaltje en roer goed door. Zet in de koelkast.

  • 125 ml ongezoete sojajoghurt of kwarkvervanger
  • 1 el gesneden augurkjes
  • 1 el verse bosui, fijn gesneden
  • 2 tl gedroogde peterselie
  • 1 tl ongezoete mosterd
  • ½ tot 1 tl sojasaus
  • Optioneel: 2 druppels Tabasco of een snufje cayenne poeder

Zo maak je het!

  1. Hak eerst het sjalotje fijn in een foodprocessor en schep in een grote mengkom.
  2. Doe de jackfruit in de foodprocessor en mix kort tot er grove stukjes onstaan. Maar mix niet te lang! Het is niet de bedoeling dat het pap wordt.
  3. Schep de jackfruit bij de ui in de kom.
  4. Knijp de tofu heel goed uit, zodat er geen vocht meer uit komt. Plaats in de foodprocessor en doe de arame, knoflookteentjes, sojasaus, mosterd en alle kruiden erbij. Blend kort tot een stevige massa.
  5. Doe de tofu mix bij de Jackfruit en ui in de kom. Meng goed door met je handen tot alles smaken opgenomen zijn en plaats in de koelkast voor 30 min.
  6. Verwarm de oven voor op 190 graden en beleg de bakplaat met bakpapier.
  7. Maak 8-10 driehoekjes (of rondjes, vierkantjes, hartjes – whatever you like) van het mengsel en bestrooi royaal met volkoren paneermeel. Heb je dat niet? Broodkruimels kan ook J
  8. Plaats de jackfruit triangels op de bakplaat en doe in de oven voor 25 minuten. Keer om en bak nog eens 25 minuten.
  9. Serveer met de tartar sauce, smoked ketchup of deze homemade matcha-wasabi saus.

Enjoy!

Foto: Tom Zwarts

 

Ga jij dit recept maken of heb je het gemaakt? Laat mij dan zeker even weten wat je ervan vindt! Of misschien heb je zelf wel een bizar lekker jackfruit recept? Let me knowwwww! Laat een berichtje achter in de comments of tag me op  Facebook en Instagram.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply