Soep

Recept: Japanse vegan misosoep met udon noodles en crispy tempé

vegan miso met udon, tempe en shiitakes

Sinds onze reis vorig jaar naar Japan maakte ik voor het eerst kennis met misosoep en udon noodles… ik was meteen hooked. Het heeft iets zoutigs, kruidigs en het smaakt gewoon heerlijk naar Azië! Misosoep is heel gezond door de gefermenteerde soja en de kombu (zeewier) als basis, maar van origine wordt er ook bonito (flinterdun, gedroogd schaafsel van een tonijnachtige) toegevoegd aan de bouillon. Als eigenwijze vegan bedacht ik me dat dit vast anders moest kunnen, en dat is gelukt! 

Eerst even een hoera’tje voor Ekoplaza, want zij hebben dus heerlijke kant-en-klare plant based misopasta te koop. Geen gedoe meer met ingrediënten zoeken en combineren, maar gewoon een lepeltje misopasta en je hebt je vegan soepbasis. Easy.

Dan nog de udonslierten. Voordat ik in Japan was geweest, had ik nog nooit van udon gehoord. Het zijn dikke, zachte, noodles gemaakt van tarwebloem, water en zout. That’s it! De noodles maken je soep een lekker vullende maaltijd (je haalt ze trouwens gewoon bij de toko). Met deze misopasta en udon ga je jouw soep met verschillende ingredienten ombouwen tot een voedzame, snelle en eiwitrijke maaltijd. Lekker voor na het sporten en ook handig voor op het werk; als je de tempé de avond ervoor bakt kun je alle ingrediënten zo meenemen.

vegan udon noodles met op mandje

Udon noodles

Nodig: voor 1 persoon

  • 1 el. Hatcho Miso pasta (EkoPlaza)
  • 1 pakje met dikke udon slierten (bij de toko)
  • ¼ blok tempé, in kleine blokjes gesneden
  • Handje verse of gedroogde shiitakes (wat jij wilt)
  • ½ vel nori
  • Heel fijn gesneden lenteuitje
  • Flinke scheut sojasaus
  • Knoflookpoeder, gemberpoeder, peper en zout
  • 1 el. sesamzaad
  • 1 el. sesamolie voor het bakken en in de soep
  • (Optioneel: ik deed er nog 75 gram gekookte lupineboontjes in, voor extra eiwitten!)

Aan de slag:

Het is echt zo easy!

  1. Neem een steelpannetje en doe daar de udon slierten in met een eetlepel hatcho miso pasta
  2. Giet daar gekookt water op tot net boven de udon (gebruik je waterkoker, lekker makkelijk!)
  3. Zet op laag vuur en roer tot de udon slierten van elkaar los komen en de misopasta oplost, dit duurt zo’n 5 minuten.
  4. Zet de miso met de udon uit en doe er een deksel op om het warm te houden
  5. Doe een eetlepel sesamolie in een koekenpan en bak de blokjes tempé crispy (als je verse shii-takes gebruikt kunnen deze hier ook bij als de tempé bijna klaar is). Kruid met knoflook-, gemberpoeder, peper en zout.
  6. Pak alvast een flinke kom en versnipper daarin de nori tot kleine stukjes (als je gedroogde shiitakes gebruikt mogen ze hier nu bij)
  7. Als de tempe klaar is doe je het in de kom met nori
  8. Doe als laatste je udon in de kom en giet de misosoep eroverheen
  9. Bestrooi met een eetlepel sesamzaadjes, doe de lenteuitjes erbij en voeg naar smaak een scheut sojasaus en sesamolie toe.

Itadakimasu! (Eet smakelijk!)

 

Ken(de) jij misosoep al? En zo ja, hoe maak jij het? Laat het me weten via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Mariska
    10 maart 2016 at 18:00

    Wat klinkt dit weer lekker! Handig die pasta 😀

  • Reply
    Djuli
    10 maart 2016 at 18:06

    Yum! Lijkt me heerlijk! Ik zoek die udon noedels al zo lang, maar er zit hier geen toko in de buurt..

  • Reply
    Desi
    10 maart 2016 at 19:56

    Dit klinkt me echt heerlijk! Dit zijn allemaal dingen die ik eigenlijk nooit eet, dus misschien wel leuk om een keer voor de afwisseling te maken.

  • Reply
    Lauren Rogiers
    20 maart 2016 at 13:24

    Ziet er echt super lekker uit!

  • Reply
    Sanne
    31 maart 2016 at 23:10

    Ah dit lijkt me echt fantastisch. Ik ben gek op dit soort smaken en structuren 🙂 dikke noodles zijn de beste, haha. En dan met miso en paddenstoelen en norivellen en nog meer fijns.. Hmmm!
    Liefs

  • Reply
    Suzanne
    19 oktober 2016 at 13:07

    Hmm mi-so hungry nu! <3 Ziet er heerlijk uit. Toevallig van de week miso gekocht bij de toko, zo lekker.

    • Reply
      Cilla
      19 oktober 2016 at 13:10

      Hahahah die woordspeling 😀 Love it! Ja, het is echt zo super lekker. Niets boven de echte Japanse variant natuurlijk, maar dit is een geslaagde kopie 🙂

  • Reply
    Luna
    22 oktober 2016 at 08:43

    Ik hou van dit recept, en moet erg lekker zijn

  • Leave a Reply