#Foodporn

Recept MAN.EAT.PLANT: Cassavefriet met bananenketchup en pindasaus (+WINACTIE!)

Whoooohooooo!!! Kan kan jullie niet ontgaan zijn, mensenkinders. Mijn lieve freundin Lisette Kreischer heeft een nieuw boek uitgebracht. En damn, wat voor een! MAN.EAT.PLANT is een boek, speciaal voor mannen, met een heerlijke rauwe uitstraling, juicy recepten én… die kerel van mij staat erin met z’n kop. La Zwarts is trots als een aap met zeven lullen, dat begrijp je!

Natuurlijk weten jullie al langer dat de vegan lifestyle allesbehalve stoffig is, maar het schijnt dat sommige mannen dit toch nog geregeld naar hun hoofd krijgen. Zéker als ze net vegan gaan en hun vrienden van toeten nog blazen weten, worden de plant based heren nogal eens te kakken gezet.

Flauw konijnenvoer

En juist voor deze mensen is dit boek! Het is een absolute musthave in je keuken die laat zien hoe je planten verdomd lekker laat smaken. De grillpan, BBQ, rookoven, specerijen, kruidenguerilla’s en umamibommen zijn de kameraden in de strijd tegen flauw konijnenvoer.

Van zondagse braadstukken tot burgers, loaded fries, en stoere stoofpotten: alles wat je graag eet, maar dan plant based. Lisette heeft samen met kok Maartje Borst de hel uit deze smaakbommen gekookt, en onder andere deze cassavefriet met bananenketchup en pindasaus is daar onderdeel van!

Recept: Cassavefriet met bananenketchup en pindasaus

Toen ik dit recept zag staan werd ik even niet goed. Nee, het is niet per definitie heel healthy en nee, het is ook niet bepaald ideaal om te eten voordat je de gym gaat rocken. Maar het is wél super sexy en absurd lekker. En dat is ook niet geheel onbelangrijk, right? Iets met balans en mate, ofzo.

Waarom zouden we alleen friet van aardappel maken? Cassave levert heerlijk krokante friet met een romig binnenste. Niet te versmaden met bananenketchup en pittige pindasaus. Fijn pluspunt: easypeasy om te maken. Kijk, daar houden mannen van (en vrouwen ook by the way… 🙂 ).

Zo trots op deze!

Ingredienten: voor 3-4 personen

Cassavefriet

  • 1 kg cassave
  • rijstolie
  • grof zeezout

Bananenketchup

  • 4 rijpe bananen, gepeld
  • 75 g rozijnen
  • 1 grote ui, gepeld
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 250 ml azijn
  • een stukje verse gember, geraspt
  • 3 tl gele sambal

Pindasaus

  • olie om in te bakken
  • 1 ui
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • ¼ tl gemalen komijnzaad
  • ½ tl gemberpoeder
  • 200 ml kokosmelk
  • 5 el pindakaas
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl sambal
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

Zo maak je het!

De cassavefriet

Schil de cassave, snijd hem in grove repen en kook deze in licht gezouten water beetgaar. Verwarm ondertussen de oven voor tot 225 °C. Giet de cassave af en laat hem goed uitlekken en uitdampen. Spreid de cassavefriet uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze royaal met rijstolie en bestrooi met wat grof zeezout. Bak de friet in 35-45 minuten goudbruin en knapperig.

De bananenketchup

Doe alle ingrediënten in een blender en pureer ze tot een fijn mengsel. Kook het in een brede pan (bijvoorbeeld een koekenpan) in tot circa een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid. Je moet een glanzende, mooi gebonden saus krijgen.

De pindasaus

Verhit een scheutje olie in een sauspan en fruit de ui glazig. Voeg de koriander, komijn en het gemberpoeder toe en bak ze even mee. Doe vervolgens de kokosmelk, pindakaas, sambal en knoflook erbij. Roer en verwarm tot er een mooie gebonden saus ontstaat.

En ja, dan is het eigenlijk gewoon een kwestie van alles op elkaar knallen en happen maar! Zo heerlijk simpel kan het leven zijn!

JA, MAAR CILLA! ER STOND OOK ‘WINACTIE’ IN DE TITEL!

Yessssss, dat klopt helemaal! Hoe awesome is dat?!

Ik mag 2 exemplaren van MAN.EAT.PLANT. verloten: 1 op Insta en 1 op Facebook. Laat onder mijn Facebookpost van dit artikel óf op Instagram in de comments onder de foto weten waarom jij dit boek nodig hebt in je leven.
En wie weet ben jij deze keer de lucky bird!

Ik breng de winnaars maandag 8 oktober op de hoogte d.m.v. een PB.

SUCCES! 

 

 

 

 


Had jij al gehoord over dit boek en kun je niet wachten op de winactie? Op Bol.com is hij ook te koop en kun je ‘m lekker bestellen via deze link. Heb je ‘m? Laat dan zeker even in de comments of via Facebook en Instagram weten wat je ervan vindt. Ben heel benieuwd! 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Danielle
    3 oktober 2018 at 13:06

    Wat gaaf, ik ga zeker een poging wagen op fb 😊

  • Reply
    Monique
    3 oktober 2018 at 23:35

    Ik zou dit boek dan aan mijn omnivrouw schenken want die heeft deze stoere (vegan-) kick eh Bite(!) nodig onder haar engelse “toeges”. 😉

  • Reply
    Ingeborg
    6 oktober 2018 at 19:31

    Met de winactie kan ik helaas niet meedoen want ik heb geen Facebook en geen Instagram. Ik ben na 12 jaar vegetariër geweest te zijn sinds een paar maanden veganist. Mijn vriend (nog) niet maar hij eet braaf 4 keer per week het vegan ekomenu met me mee. En alles wat ik die andere dagen zelf maak, vindt hij heerlijk en schept hierover ook op tegen zijn collega’s. Ik liet hem jouw blog lezen en zei tegen hem: “jij krijgt dit boek van mij zodat jij ook eens lekker vegan voor mij kan koken. Maarrrr eerst moet je voor mij dit recept maken.” En vandaag was het zover. Een beetje laat (we aten pas om om kwart voor acht) maar hij heeft het gedaan. :))En het was héérlijk! Hij zei zelfs dat hij dit lekkerder vond dat een gewoon patatje oorlog. Geweldig toch?! Jammer dat ik hier geen foto kan laten zien want de keuken is een soort van ontploft maar hij heeft het toch maar mooi geflikt. :))

  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: