#Foodporn

Recept: Epische post-workout wrap met cashew cream en sinaasappel

Als ik een euro had gevraagd voor elke “wat eet je na je training?” vraag was ik nu schathemeltje rijk. En ergens is het ook wel logisch, want ja… het juiste voer na het sporten zorgt er nu eenmaal voor dat je sneller herstelt en beter spieren kunt opbouwen. Deze epische post-workout wrap met cashew cream en sinaasappel is mijn absolute favoriet, en precies wat jij nodig hebt na een dirty workout!

Ten eerste is het snel klaar en dat is al reuze prettig, maar qua voedingsstoffen is het helemaal om over naar huis te schrijven. Dit gerecht bevat namelijk precies de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en goede vetten, maar ook veel vitaminen, vezels en antioxidanten. En laat dat laatste trio nu nét essentieel zijn voor een gezond en sterk lichaam.

Sommige mensen stampen nog steeds spastisch veel eiwitten als die training erop zit. ‘Bambaklats! Hoe meer hoe beter!’ Maar wist je dat je per maaltijd maximaal 25 gram eiwitten effectief kunt opnemen? Alles wat je daarbovenop wegschranst is dus overbodig en slaat kant noch wal. #datjeheteffeweet

Waarom dit gerecht the boss is…

Naast eiwitten is het vooral van belang dat jouw voorraad carbs weer aangevuld wordt om je energieniveau op peil te brengen, en dat je ook wat goede vetten aan je voeding toevoegt. Vetten (zoals de cashewnoten in dit recept) regelen namelijk dat de antioxidanten uit groente beter worden opgenomen, en dát is juist wat je nodig hebt voor een goed herstel.

Daarnaast bevat spinazie veel ijzer en vitamine C, en sinaasappel bevordert de opname hier weer van. Tot slot heb ik ook niet zomaar edelgist vlokken in dit gerecht verstopt. Het smaakt lekker hartig, maar ik vind het nog veel belangrijker dat dit actieve gist meer witte bloedlichaampjes aangemaakt. Hoe meer actieve witte bloedlichaampjes na een heftige training, hoe meer weerstand tegen akelige ziektekiemen!

Lang verhaal kort: deze wraps zijn de shit! En ze smaken goddelijk, ook niet onbelangrijk 🙂

Voedingswaarde per wrap:

Kcal: 500 kcal
Eiwitten: 25 gram
Vezels: 27 gram
Macro’s: 60% carbs / 20% vet / 20% eiwitten

Ingredienten (voor 2 personen):

  • 2 suikervrije volkoren wraps 
  • 2 el tomatenpuree
  • 30 gr hummus naar keuze (zelf maken, zonder olie)
  • 50 gr zwarte bonen uit pot, uitgelekt
  • 50 gr kidneybonen uit pot, uitgelekt
  • 50 gr tempeh, in kleine blokjes (AH)
  • 60 gr maiskorrels
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes
  • 180 gr tomaten, in blokjes
  • 2 knoflookteentjes, in stukjes
  • 1 ui, gesneden
  • 2 el citroensap
  • 20 gr spinazie
  • 1/2 el sojasaus 
  • 1/2 el balsamico azijn (AH Biologisch)
  • 1/2 sinaasappel, in kleine blokjes

Kruiden:

  • 1/4 tl komijn
  • 1/4 tl chilipeper
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ½ el gedroogde bieslook
  • 1/2 el gedroogde peterselie
  • snuf zwarte peper

Topping (per wrap):

  • 1 el edelgistvlokken (Holland&Barrett of bio-winkels)
  • 10 gram rozijnen
  • 1/2 el. cashew cream (120 gram geweekte cashewnoten, 50 ml sojamelk, 50 ml water, 1 schijfje citroen, vanillepoeder en 1 dadel in een foodprocessor doen en 5 min. laten draaien. 15 min. in de koelkast. Klaar!)

Zo maak je het:

  1. Pak een grote anti-aanbak pan en warm hierin wat theelepels water op. 
  2. Als de pan goed heet is, fruit je de ui in de pan. Wordt de pan droog? Voeg dat steeds wat water toe. Blijf omscheppen.
  3. Voeg vervolgens de paprika blokjes, tempé en knoflook toe en roerbak voor ongeveer 5 minuten.
  4. Zet het vuur wat lager en voeg de bonen, mais, tomatenblokjes en sinaasappel toe. Doe de tamari, balsamico en citroensap erbij en roer door.
  5. Voeg tot slot de tomatenpuree en alle kruiden en specerijen toe, samen met ongeveer 20 ml water. Roer door tot alles lekker gemengd is en zet het vuur uit met een deksel op de pan.  
  6. Maak de wraps warm volgens verpakking, besmeer met de hummus, en doe wat spinazie erop. Leg het bonenmengsel hierop en top af (voordat je de wrap dichtvouwt!) met edelgist, wat rozijnen en cashewcream.
  7. Vouw de wraps dicht en geniet!

Tip: heb je bonenmengsel over dat niet meer in je wrap past? Eet het dan gewoon lekker zo op, met wat citroensap en eventueel nog wat cashewcream erop 🙂 Je kunt deze maaltijd trouwens ook heel goed preppen! Maak gewoon een dubbele hoeveelheid.

Wat is jouw favoriete after-workout meal en waarom? Ik ben heel benieuwd! En ga je dit recept maken? Laat het me dan zeker even weten in de comments of via Facebook / Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

Foto: Tom Zwarts

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    21 april 2018 at 10:10

    Ik ben niet zo’n tempeh fan, maar deze combi klinkt toch heel goed. Waar zijn de wraps op de foto van? Ik zoek zo’n gezonde variant!

    • Reply
      Cilla
      23 april 2018 at 08:30

      Die zijn te koop bij bio winkels en ekoplaza enzo, maar je kunt wraps ook echt heel makkelijk zelf maken.
      Of ben je daar niet zo van?

      • Reply
        Mariëlle
        23 april 2018 at 19:39

        Thanks 🙂 Jawel, ik maak steeds vaker dingen zelf! 🙂

    Leave a Reply