#Foodporn

Recept: Ouderwets ‘draadjesvlees’

Oh my… had ik al eens gezegd dat ik geniale vriendinnen heb? Stiekem ben ik zelf helemaal niet zo’n keukenprinses; ik word vaak door anderen geïnspireerd, gooi er wat kruiden bij die op dat moment lekker ruiken en knutsel maar wat aan. Vaak vergeet ik ook nog eens de ingrediënten en hoeveelheden op te schrijven. Kortom: ik heb gewoon vaak geluk dat het allemaal een beetje goed smaakt.

Een van mijn goede vriendinnen Esma noteerde wél een legendarisch recept: ouderwets ‘draadjesvlees’, maar dan vegan! ‘Whutttt?’ Yes, my dear!

Het leuke is dat Esma weer geïnspireerd raakte om de keuken in te gaan door mijn recept van de pulled no-pork. Zo zie je maar weer wat er gebeurt als mensen dingen delen. Anyway, ik zag een foto op haar social media van vegan ‘draadjesvlees’ en ik moést het met jullie delen. Ik ga er gewoon niet teveel over zeggen. Kijk nou toch eens eventjes heel goed naar deze foto, mensen. Neem rustig de tijd.

HA! Jij wilt ermee aan de slag, hé? Dat dacht ik al. Ik heb het recept van mijn lieve vriendin weten los te peuteren, speciaal voor jullie. Doe je ding, eet en ik zie heel graag de foto’s voorbij komen. #squatcilla

Esma:

“Ondanks dat ik nooit echt een vleeslover was, heb ik ’s winters wel last van stoofperen-met-aardappelpuree-en-draadjesvlees-cravings, al is het maar omdat het zo lekker ruikt. Ik maak het nog weleens voor manlief op zijn “bad-man-days” (dat zijn de dagen waarop hij niet vegetarisch eet), en dan die geur in de keuken… not fair! Ik ben best fan van de Vegetarische Slager, maar dat ‘draadjesvlees’ van hen vind ik niet zo… Dus op naar een eigen recept, die ik graag met jullie deel. En ohja, het is ook nog eens glutenvrij, en niet heel duur om te maken. En gezond… uhm… gezond genoeg ;)”

Ingredienten (voor 2 a 3 personen) :

  • 2 blikken jackfruit in water (brine)
  • 3 of 4 flinke (rode) uien
  • Appelstroop, 3 volle eetlepels
  • 125 ml kruidige rode vegan wijn, bijv. Shiraz, Tempranillo, Merlot
  • 2 theelepels vegan tuinkruidenbouillon
  • 2 theelepels soyasaus of ketjap asin
  • Peper, zout
  • 2 laurierblaadjes + 4 kruidnagelen
  • 1 eetlepel (rijste)bloem
  • Plantaardige boter, olijfolie, zonnebloemolie, waar je zelf graag in bakt (wel royaal, want dat heeft de ‘brij’ nodig)

Hoe maak je het?

1. Als voorbereiding is het handig de bouillon vast klaar te maken, dan kunnen de specerijen hierin vast wat trekken. Kook hiervoor 200 ml water, los hierin het bouillonpoeder op (of 1 blokje, als je blokjes hebt). Voeg het kruidnagelen en laurierblaadjes toe en zet opzij.

2. Snijd de harde stukken van de jackfruit, haal de zaden eruit en pluk het/trek het met een vork tot strengetjes. Goed afspoelen met koud water en laten uitlekken, evt. beetje knijpen als je vergiet niet heel groot is.

3. Snipper de uien grof en bak deze glazig in je favoriete bakproduct en in een ruime koekenpan of hapjespan. Voeg de draadjes toe en check of je voldoende bakvet in je pan hebt zitten. Bak de draadjes op middelmatig vuur tot ze wat soepeler aanvoelen wanneer je roert. Besprenkel met de (rijste)bloem, roer goed en blus af met rode wijn.

4. Zet het vuur laag, voeg 1 eetlepel appelstroop toe, 1 theelepel sojasaus/ketjap en giet wat bouillon op, met de specerijen die in de bouillon zitten. Laat dit onder af en toe roeren reduceren en voeg vervolgens weer appelstroop, sojasaus en een beetje bouillon toe. Zorg dat het niet droog komt te staan. Indien dit gebeurt, gewoon een klein beetje water toevoegen, maar als je het vuur niet te hoog zet, zal dit niet gebeuren.

5. Na ca. 45 minuten is de jack fruit aangenaam zacht om te eten en lijkt het echt op draadjesvlees. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. En vergeet niet de laurier en de kruidnagelen eruit te halen.
Variatie: Deze variant zorgt voor een dikkere jus en houdt het midden tussen draadjesvlees en Limburgs zuurvlees. Houd je meer van dunnere jus, dan kun je de appelstroop en sojasaus vervangen door een vleugje ras el hanout of speculaaskruiden, die je eerst in je bakproduct opschuimt in de pan, en vanaf daar gewoon verder met uien bakken, jackfruit smoren, wijn en bouillon erbij, enz., etc.

draadjesvlees-vegan-diner-foodIk heb heerlijk zitten smullen met stoofperen en aardappelpuree.
Wat je er ook bij eet, enjoy!

Liefs, Esma

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Hailey
    8 december 2016 at 10:45

    Oe, dat ziet er erg lekker uit! Dank voor de tip!!

  • Reply
    Inge
    7 februari 2017 at 19:37

    Vandaag voor de eerste keer jackfruit gebruikt en dit recept redelijk aangehouden.
    Dit komt zeker het meest dicht in de buurt van stoofvlees.
    Ik heb ook heerlijk zitten smullen met aardappelpuree, pastinakenpuree en rode kool.

  • Reply
    Martijn
    9 oktober 2017 at 00:41

    Erg smakelijk recept… Grappig dat je draadjesvlees van jackfruit kan maken. Maar om het die echte Limburgse zuurvlees-smaak te krijgen, is het aan te raden om er ook een flinke scheut azijn in te doen. Tussendoor proeven om de balans tussen zoet en zuur goed te krijgen. En eventueel na de 45 minuten koken iets indikken met (kikkererwt)meel.

    • Reply
      Cilla
      9 oktober 2017 at 08:36

      Oh, bijzondere tip! Ga ik volgende keer zeker proberen 🙂

  • Reply
    Cindy
    23 oktober 2017 at 22:47

    Dat ziet er heerlijk uit! Waar kan ik jackfruit kopen hier in Rotterdam?

    • Reply
      Cilla
      24 oktober 2017 at 07:57

      Bij elke grotere toko 🙂

  • Reply
    Mariët
    30 november 2017 at 19:14

    Hmmmm ben dit nu aan het maken. Het ruikt heerlijk, maar ziet er echt totaal anders uit dan op deze foto! Het fruit blijft wittig, alleen de saus heeft een donkerdere kleur. Dit op de foto lijkt ook wat “droger”? Doe ik iets verkeerd of hoort het zo?

    • Reply
      Cilla
      30 november 2017 at 19:16

      Ligt misschien aan de afmetingen van de marinade, of het licht van de foto. Maak je geen zorgen, het wordt vast super lekker 🙂 Laat je me weten wat je ervan vond? Eet smakelijk!

    Leave a Reply