#Foodporn

Recept: vegan lupine burgers to die for

Yassss! Vandaag is het Vegan Burger Day, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor VeganismeΒ πŸ™‚ Zoals jullie weten zijnΒ burgers zo ongeveer mijn main food, dus ik kon het natuurlijk niet laten om dit goddelijke recept met jullie te delen. Het is op basis van lupineboontjes, waar ik eerder ook een artikel over schreef. Deze burger is dus niet alleen super lekker, maar ook nog eens eiwitrijk, olie- en suikervrij (als je sugarfreeΒ curry en mayo gebruikt), en met lekker veel groente. Deze. burger. wil. jij.

Met deze Vegan Burger Day wil de NVV aan Nederland laten zien Γ©n proeven dat plant based hamburgers gezonder, mooier en lekkerder zijn. My burger is better than yours, HA!

Door de kerrie, sambal en sojasaus zijn deze burgers lekker pittig van smaak. Ze smaken heerlijk op een volkoren bol of pitabroodje, maar natuurlijk ook gewoon zonder. Waar jij vrolijk van wordt! Wees vooral niet te zuinig met je groentetoppings; dat maakt ‘m nog lekkerder en gezonder! #veganforthehealthANDfortheanimals

IngrediΓ«nten (voor ong. 5 burgers):

  • Β 300 gram gekookte lupine, ongepeld
  • 1 volkoren bol of volkoren pita per persoon
  • Β 1 rode paprika
  • Β 1/2 zakje geraspte wortel
  • Β 1 rode ui, fijngesneden
  • Β 2 teentjes knoflook
  • Β 1,5 theelepel kerriepoeder
  • Β 3 eetlepels sojasaus
  • Β 1 theelepel sambal
  • Β 7 eetlepels kikkererwtenmeel (te koop bij Ekoplaza, toko en Turk)
  • Optionele toppings: sla, tomaat, augurk, kiemen, mosterd, vegan mayo en curry
  • WaterΒ om in te bakken

Hoe maak je het?

  1. Verhit 3 theelepels water in een goede, anti-aanbak koekenpan en fruit de ui 5 minuten. Voeg vervolgens de paprika en knoflook toe en bak 5 minuten mee. Zet even opzij.
  2. Maal 150 gram lupinebonen grof in de keukenmachine en doe ze in een mengschaal.
  3. Maal de overgebleven 150 gram lupinebonen in de keukenmachine, samen met de gebakken ui, knoflook en paprika tot een fijne massa.
  4. Voeg nu alle ingrediΓ«nten, ook kikkererwtenmeel, wortel, sambal en sojasaus, samen en kneed het goed door elkaar.
  5. Maak er vijf burgers van.
  6. Bak de burgers in water in een koekenpan goudbruin. Als de pan iets te droog wordt steeds theelepeltjes water toevoegen.

Tip: Heb je teveel burgers? Je kunt ze invriezen πŸ™‚


Ga je deze burger proberen? Laat het me vooral weten in de comments of via mijn FacebookΒ enΒ Instagram πŸ™‚ Ik ben heel benieuwd.Β En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube. Enjoy your veganΒ burger day!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Jacco
    3 augustus 2017 at 18:00

    Hallo, ik wil je burger proberen te maken maar ik koop wortels niet voorgesneden en uit een zakje. Hoeveel gram wortel gebruik ik?

    Bvd jacco

  • Leave a Reply