#Foodporn

Recept: oatmeal – blueberry cookies met walnoten en vanille

Zoals jullie misschien wel weten en al eerder konden lezen in mijn artikelen, eet ik zoveel mogelijk whole food plant based (wfpb). Met andere woorden: ik probeer (in ieder geval thuis) zoveel mogelijk geraffineerde olie, toegevoegde suikers, of vreemde troep die eigenlijk niets voor mijn gezondheid doet te laten staan. En nee, dat is niét saai. Integendeel!

Lekker, gezond en uitgebalanceerd eten is misschien in het begin een beetje goochelen en klojo-en met etiketten in de supermarkt, maar als je het eenmaal weet, dan weet je het. Dit betekent natuurlijk niet dat ik de hele dag wortelloof, slaapverwekkende, droge crackers of verlepte blaadjes sla in mijn waffel steek. Ik ga namelijk best goed op lekker voer 🙂 En juist daarom ben ik altijd bezig met het bedenken, uitproberen, creëren en fabriceren van lekkere, maar gezonde recepten. Cheaten zonder te cheaten, zeg maar.

En jawel hoor, ik heb er weer een in elkaar geknutseld. Deze heerlijke oatmeal-blueberry cookies heb jij sowieso nodig in je leven, en ik kon het recept ook gewoon niet geheim houden. Alles is awesome aan deze snack! Ze zijn snel klaar, geen geraffineerde suikers en olie, vegan uiteraard en bizar lekker. De medjool dadels en amandelpasta zorgen ervoor dat de cookies lekker zoet en vullend zijn, maar tegelijkertijd niet kleddervet zijn of zwaar op de maag liggen. In other words: doe maar lekker maken. You can thank me later! Doei.

Voorbereiding: 25 min.
Bakken: 15 min.
Totale tijd: 40 min.

Ingrediënten (ong. 7-10 cookies):

  • 6 medjool dadels, ontpit en in stukjes
  • 40 gram havermout (dit wordt straks je havermeel)
  • 60 gram havermout
  • 35 gram amandelpasta, cashewpasta of pindakaas
  • 30 gram walnoten, fijngehakt
  • 40 gram rozijnen
  • 50 tot 70 gram verse blauwe bessen, gewassen en droog gedept
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1 tl. kaneelpoeder
  • 1 tl. vanillepoeder

Extra: bakpapier en blender/foodprocessor

Hoe maak je ze?

  1. Verwarm de oven vast voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de dadelstukjes 15 min. in gekookt water om te weken.
  2. Vermaal de 40 gram havermout tot havermeel in een foodprocessor of krachtige blender. Doe dit vervolgens in een mengkom, samen met de 60 gram havermout, bakpoeder, kaneel en vanille.
  3. Giet de dadels af, maar bewaar het dadelwater in een kommetje. Doe de dadels, amandelpasta, en 2 eetlepels dadelwater in de blender of foodprocessor en mix tot een gladde massa.
  4. Schep het dadelmengsel in de mengkom met de droge ingrediënten, en kneden maar. All droge ingrediënten moeten worden opgenomen in het mengsel, zodat er een deegbal ontstaat. Voeg tot slot de stukjes walnoot en rozijnen toe en kneed nog een keer door.
  5. Nu kun je de cookies gaan vormen. Neem ongeveer 1,5 eetlepel deeg en maak er een koekvormpje van. De grootte bepaal je lekker helemaal zelf. Leg ze op de bakplaat en herhaal tot het deeg op is. Druk vervolgens de blauwe bessen in de cookies, zoveel als je wilt 🙂 Je kunt eventueel ook nog met wat extra rozijnen aftoppen.
  6. Doe de bakplaat in de oven en bak de koekjes 13 tot 16 minuten, of totdat ze bruin worden. Met koekjes blijft het altijd een beetje afhankelijk van jouw oven, dus houd ze goed in de gaten. Wil je ze meer crunchy? Bak dan altijd iets langer.
  7. Haal uit de oven en plaats ze na een paar minuten op een rooster om af te koelen.

Tip: de cookies zijn het lekkerst als ze mega vers zijn, dus maak er niet té veel tegelijk (of wel natuurlijk, als je trek hebt. Het is jouw feestje!). Je kunt ze wel bewaren in een afgesloten koekblik, maar ze worden vrij snel minder crunchy.

Enjoy!

 

Ga je deze cookies maken? Of heb je zelf misschien een heerlijk ‘cheat-no-cheat’ recept? Laat het me weten in de comments of tag me op Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in onze video’s op YouTube (kanaal: VeganAnimal).

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Melanie
    1 mei 2018 at 09:10

    Ik ben het nu aan het maken! Maar in hoeveel ml water moet ik de dadels weken?

    • Reply
      Cilla
      1 mei 2018 at 09:12

      Gewoon in een bakje met gekookt water tot ze onder water staan. Daarna 2 eetlepels van het dadenwater bewaren. Dat moet er later in de mix bij 🙂
      Succes!

  • Reply
    Melanie
    1 mei 2018 at 09:13

    Oepsie totaal overheen gelezen!! 2 eetlepels dus … Haha

    • Reply
      Cilla
      1 mei 2018 at 09:49

      Haha, geeft niets 🙂 Yes, 2 eetlepels maar.

    Leave a Reply