#Foodporn

Recept: Healthy en fluffy vegan ontbijtwafels

Warme, fluffy wafels zijn echt altijd lekker, maar voedzaam is een tweede. Het werd dus hoog tijd dat ik eens een wat gezondere, plant based variant bedacht die óók nog eens snel klaar is. Ik bedoel, geen gedoe in de ochtend, right? En ja hoor, nailed it! Deze healthy en fluffy vegan ontbijtwafels zijn awesome AF!

De basis is havermeel, waardoor de wafels veel vitamine B, magnesium en goede vetten bevatten. Bovendien zijn ze van nature glutenvrij en lekker licht verteerbaar, waardoor je niet meteen met een ellendige foodbaby zit opgescheept.

Deze wafels zijn heerlijk luchtig en hebben een beetje cake-achtige structuur. Love, love, LOVE it! Ik maakte dit recept met havermeel, maar het kan eventueel ook met spelt- of boekweitmeel.

Ingredienten (voor 2 wafels):

  • 90 gr havermeel
  • 1 el. baking powder
  • 120 gr. ongezoete appelmoes
  • 70 ml. ongezoete sojamelk
  • 1 el. zelfgemaakte dadelsiroop
  • 1 tl citroensap
  • ½ tl vanille poeder
  • 1 tl kaneel
  • 25 gr. blauwe bessen
  • Druppeltje koolzaad- zonnebloem of rijstolie om wafelijzer in te vetten
  • Optioneel: 20 gr. rozijnen, 4 halfjes walnoten of, voor chocolade wafels: voeg 1 homemade Nutella toe aan het beslag.
  • Overige benodigdheden: een goed wafelijzer (ik kocht ‘m bij Bol.com)

Zo maak je het: 

  1. Vet het wafelijzer 1x licht in en verwarm ‘m voor.
  2. Doe alle ingrediënten in een kom (behalve de noten, rozijnen en blueberries) en klop met een mixer tot een klontvrij beslag.
    Let op: het beslag hoort wat dik, maar nog wél schenkbaar. Zo niet, voeg dan nog een mini scheutje plantaardige melk naar keuze toe.
  3. Doe de blueberries erbij en mix nog even heel kort.
  4. Voeg tot slot de noten of krenten toe als je uitgemixt bent, en roer door met een spatel.
  5. Schep het beslag in het wafelijzer en sluit af.
    Let op: het duurt ongeveer 5 minuten voordat je wafels klaar zijn. Niet tussendoor opendoen en spieken. De kans bestaat dat ze dan uit elkaar vallen.
  6. Na 5 á 6 minuten zijn ze klaar en kun je aanvallen! Ik deed er nog extra sojayoghurt, wat suikervrije kersenjam, lijnzaad en granola op. Maar ze zijn ook heerlijk met vegan Nutella, pindakaas of banaan. Het is jouw feestje!

Enjoy!


Ga je de wafels maken of heb je ze gemaakt? Ik ben heel benieuwd! Laat het me dan zeker weten via Facebook en Instagram. Je kunt me ook wekelijks volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Marianne - Groene stapjes
    11 september 2017 at 08:53

    Oeh! Een gezond wafelrecept! Dat sla ik op, lekker joh!

    • Reply
      Cilla
      11 september 2017 at 09:27

      Leuk! Laat het me weten als je ze gemaakt hebt 🙂 Ben benieuwd wat je ervan vindt!
      Liefs x

  • Reply
    Linda Nootenboom
    26 november 2017 at 19:57

    Wafels gemaakt vind ze erg lekker, alleen na 3x blijf de wafel nu steeds plakken aan het ijzer, dus als ik hem open doe plakt hij aan de boven kant en de onderkant. Heb je enig idee waarom dat is?

    • Reply
      Cilla
      27 november 2017 at 10:10

      Hmmm, nee, eigenlijk niet. Heb je het ijzer een beetje ingevet van tevoren?

  • Reply
    Kim
    11 juni 2018 at 07:53

    Helaas zijn ze bij ook mislukt. Ze werden niet een geheel in het wafelijzer met als resultaat dat ik het beslag eruit heb moeten schrapen..?

    • Reply
      Cilla
      12 juni 2018 at 11:03

      Ha Kim, jammer om te horen. Ik heb onlangs het recept aangepast en ze komen bij mij nu echt perfect uit het ijzer.
      Heb je het een beetje ingevet en écht gewacht met openmaken tot de baktijd om is? Want met deze hoeveelheid bakpoeder zou het echt goed moeten gaan…

  • Reply
    Kim
    16 juni 2018 at 07:03

    Yesss, ze zijn gelukt?? en ze waren heerlijk!

    • Reply
      Cilla
      18 juni 2018 at 20:14

      Jeeeeejjj! Wat fijn 🙂

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: