#Foodporn

Review Friska; de sushirolls van de toekomst

Foodtruck van Friska Sushi

Heyyy, er staat een Foodtruck op het plein van de universiteit. Altijd goed. Als vanzelf werd ik naar de mooie, witte wagen getrokken en ik zou Cilla niet zijn als ik niet meteen mijn neus door het raampje stak en spiekte wat ze allemaal hadden. Mijn hart maakte een salto… SUSHI! Maar niet zomaar sushi, nee, Friska’s!

Na een babbeltje met Fleur Ravelli, het meisje dat sushiwraps stond te rollen én de Foodtruck rijdt, kwam ik er ook achter wat een ‘Friska’ is; eigenlijk een soort Sushi 2.0. Het zijn gezonde sushiwraps met als basis quinoa of couscous, in plaats van kleefrijst. Verder wordt de rol gevuld met verse ingrediënten zoals veel rauwe groenten, kruiden en bijvoorbeeld noten. “Wil je misschien een stukje proeven?” Ehhh. JA?!

Health everywhere!

Ik wist al dat Friska sinds 2014 in de Foodhallen is gevestigd, maar op de een of andere rare manier kom ik daar nooit ofzo. Iets met tijd, zin, drukte, whatever. Dit was dus de ideale manier om kennis te maken met Friska en de enthousiaste chica’s die het runnen. Julie Cook (31) is de founder van Friska. Ze heeft bedrijfskunde gestudeerd en had een waanzinnige baan, maar na vier jaar vond ze het welletjes en gooide het roer om. Haar liefde lag bij gezonde voeding! Oktober vorig jaar opende Julie de eerste Friska vestiging, maar ze wilde meer. Dit jaar startte ze de Friska Kids, een online bezorgservice voor gezonde en verse lunch op basisscholen. Julie’s ambitie is met Friska wereldwijd gezonde take-away op de kaart te zetten.

sushi

In Amerika zien we al langer dat gezond eten meer een rol gaat spelen. Mensen zijn de MacDonalds en de liters Coca beu en kijken verder dan hun neus lang is. Friska is het hiermee eens en ik uiteraard ook. Want hoe kan het dat er hele boerderijen zijn waar beesten worden volgestopt met allemaal troep? Is het oké dat ons groente en fruit meer reist dan wij ooit zullen reizen? En waarom zijn veel mensen niet goed voorgelicht over de gevolgen van slecht eten? Dat kan zó anders, toch?

Oh my…!

Ik nam twee Friska’s; een ‘Herfst Friska’ met couscous, hazelnoten, wortel en pompoen. En eentje met quinoa, rode biet, appel, spinazie, rozijnen, walnoten en sinaasappeldressing. Hallo, smaaksensatie-aanval! Heer-lijk.

sushi_bewerkt 3

Groentjes

Wat ik ten slotte ook echt awesome vind, is dat de Friska ladies zich niet alleen bezighouden met gezonde sushirollen, maar ook met het milieu. De ingrediënten zijn zo veel mogelijk bio, lokaal geproduceerd en ze maken gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen. Daarnaast willen ze de eerste Foodtruck in Nederland rijden die helemaal ‘groen’ draait; met zonnepanelen, een kruidentuin en LED lampen. Hiervoor zijn ze een crowdfunding campagne gestart die nu nog 3 dagen loopt! Hurry, hurry en neem een kijkje op die website, hé!

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sophie
  11 november 2015 at 15:09

  Wat leuk! Ik zit ook op de VU. Ben benieuwd wat je van mijn blog vindt. Liefs

  • Reply
   Cilla
   11 november 2015 at 15:12

   We zitten allebei op de VU en volgens mij hebben we ook hetzelfde theme Sophie 🙂 haha
   Je hebt een hartstikke mooie blog! Superfoto’s ook!

 • Reply
  Nikita
  11 november 2015 at 18:15

  OMG!!! Tè goddelijk!!! Ik ga zoeken waar ze hier in de buurt ook verkopen, mèn wat is A’dam dan ver weg! Top review weer Cill!

  • Reply
   Cilla
   11 november 2015 at 19:03

   Whaaaaahhhh ze zitten nog niet buiten Amsterdam helaas 🙁 Ik hoop voor jou dat ze binnenkort ook in andere steden vestigen!

  Leave a Reply