Vitamines

Vegan Vitamins: welke supplementen gebruik ik?

Na mijn vorige artikel over vitamine D, kreeg ik veel vragen over welke vitamines ik überhaupt allemaal gebruik sinds ik vegan ben. Of ik andere vitamines ben gaan gebruiken dan toen ik nog vegetariër was, bijvoorbeeld. Of die B12 nou echt nodig is. En hoe ik die visolie capsules vervang. En je weet het: u vraagt, wij draaien! In dit artikel kun je dus uitgebreid lezen welke supplementen ik als vegan allemaal gebruik (én welke echt letterlijk mijn lifesaver is).

Toen ik nog vegetariër was, slikte ik af en toe een multi-vitamine. Verder was ik er niet zo mee bezig. Ik denk ook dat dat komt omdat ik een behoorlijk goede weerstand had (en heb) en eigenlijk nooit ziek ben. Wel was ik zoals ze dat noemen een ‘nepvegetariër’, want ik at af en toe nog vis. Ik had het al een paar keer geprobeerd zonder, en elke keer kreeg ik na een jaar ongeveer dezelfde vervelende verschijnselen, waar ik later in dit artikel nog op terug zal komen.

Nu ik vegan ben, let ik iets beter op of ik mijn vitaminen en mineralen daadwerkelijk binnen krijg. En ja, dat gaat prima met goede voeding, maar ik vind het prettig om daarnaast ook supplementen te nemen. Simpel. Better safe than sorry.

1. Vitamine B12

‘Is B12 nou echt nodig als je vegan bent?’ Ja. Ik vind van wel. Waarom? Ik zal het kort proberen uit te leggen. Vitamine B12 wordt aangemaakt door micro-organismen in het lichaam van elk dier, ook in dat van mensen. Wat is dan het probleem? Dat ze zich in een deel van de darmen bevinden waar B12 niet kan worden opgenomen. Om die reden zijn wij als mens afhankelijk van een externe bron van B12; uit dierlijke producten, inderdaad. Overigens krijgen industriedieren ook vaak supplementen toegediend, maar dat is een ander verhaal… Het is dus belangrijk dat je als vegan een B12 supplement neemt, uiteraard vrij van dierlijke ingrediënten.

B12 is vooral belangrijk voor een goede hersenfunctie, een vrolijk zenuwstelsel en het speelt een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 heb je niet zomaar, aangezien je lichaam een ‘voorraadje’ opbouwt. Als je echter merkt dat je vaak last hebt van verwardheid, je slijmvliezen, duizeligheid, onregelmatige ontlasting, benauwdheid of chronische vermoeidheid, ga dan eens naar de huisarts en laat het testen. Via de website van de NVV kun je vinden welke B12 supplementen geschikt zijn voor vegans (ik gebruik zelf Solgar).

vitamine-pillen-testa-vegan

2. Magnesium

Omdat ik veel sport, zo’n vier keer per week, slik ik soms magnesium bij. In een vegan voedingspatroon zit doorgaans genoeg magnesium, maar door plassen en zweten verlaat het ook weer snel je lichaam… en aangezien ik véél water drink (plassen!) en véél zweet neem ik het zo nu en dan extra. Na zuurstof en water, is magnesium namelijk één van de belangrijkste behoeften van een mens. Het regelt onder andere de energiestofwisseling en de overdracht van zenuwprikkels. Ook reguleert magnesium het calcium, koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam.

Zéker als je veel aan (kracht)training doet, zou ik aanraden om magnesium te nemen. De balans tussen magnesium en calcium zorgt namelijk voor evenwicht tussen spanning en ontspanning in je lijf. Magnesium is een echt anti-stress mineraal dat de spieren ontspant en kalmeert, terwijl calcium de spieren aanspant. Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. Zorg dus dat je een combi neemt van deze twee in één capsule (ik neem die van De Tuinen).

testa-omega3-pillen-vegan

3. Algen Omega 3 van Testa

Zoals ik eerder vertelde at ik als vegetariër soms nog vis. Ik vond het klote, maar ik had al twee keer eerder geprobeerd zónder en na ongeveer een jaar viel ik steevast bijna uit elkaar; haaruitval, broze nagels, snel ziek, vermoeid, concentratieproblemen en allergische reacties. De huisarts vertelde me tot drie keer toe dat ik toch maar beter vis(olie) kon blijven nemen. Omega 3 is nou eenmaal belangrijk. Niemand die ooit een woord met mij gerept heeft over Omega 3 uit algen…

Op een gegeven moment was ik het zat en ging ik zelf maar op onderzoek uit. Hoe kon het toch dat al die vegans overleven zonder vis(olie)? En toen vond ik het: mijn holy grail in de vorm van algenolie. Vissen maken namelijk niet zélf Omega 3 aan, zij halen het ook uit hun eten! Met andere woorden? Door algenolie te slikken pak je Omega 3 dus direct van de bron, in plaats van uit de 90 miljard(!) vissen die per jaar het loodje leggen om aan de vraag naar visolie te voldoen.

Vanaf dag één ben ik fan van de vegan algenolie van Testa. Ik val niet meer uit elkaar en ik heb duidelijk gevonden waar mijn lichaam naar op zoek was. Door de algenolie (Omega 3) te combineren met het eten van walnoten, lijnzaad, olijfolie, avocado’s en hennepzaad hou ik de Omega vetzuren 3, 6 en 9 in perfecte balans, want nodig is om gezond te blijven. In een pakje algenolie capsules van Testa zit evenveel Omega 3 als in een pakje met visolie capsules. Het verschil is alleen dat je met Testa niet alleen je eigen gezondheid een handje helpt, maar ook de dieren en het milieu er vrolijk van worden.

Wat ik daarnaast heel mooi vind aan dit Nederlandse merk is dat ze, net als ik, serieus bijdragen aan het verbeteren van de oceanen en dierenwelzijn. Ze verkopen bijvoorbeeld alleen dít product, en hebben daarnaast niet nog ‘een handeltje’ in viscapsules of andere niet-diervriendelijke producten. Mijn geld gaat dus ook echt naar een ‘groen’ bedrijf. Ultieme win-win, wat mij betreft!

En… jajaaaaaa!!! KORTINGGGG!!!! Ben je op zoek naar een kwalitatief goede Omega 3? Wil je overstappen van visolie naar algenolie of gebruik je het al, maar wil je gewoon een lekkere korting? Met de code squatcilla krijg je deze week 10% korting op je bestelling bij Testa!

 

 

 

Dit bericht is geschreven in samenwerking met Testa, maar zoals jullie van mij weten heb ik uiteraard mijn mening hierdoor niet laten beïnvloeden.

 

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Sarina
  29 augustus 2016 at 20:18

  Dit is de eerste keer dat ik jouw blog tegen gekomen ben, maar écht op het juiste moment! Ik was me sinds een paar dagen aan het afvragen of het misschien verstandig zou zijn om supplementen in te gaan nemen. Je begrijpt misschien wel.. ik heb meteen een pakketje besteld bij Testa met jouw kortingscode!
  Bedankt 🙂

  • Reply
   Cilla
   30 augustus 2016 at 10:09

   Wat leuk om te horen, Sarina! Heel graag gedaan. Ik ben benieuwd wat je van de capsules vindt 🙂

   • Reply
    Sarina | VegaSaar
    5 februari 2017 at 20:10

    Ze zijn erg makkelijk te slikken met een beetje water en je krijgt er geen vislucht adem van zoals bij visolie capsules. Erg fijn!

    • Reply
     Cilla
     6 februari 2017 at 12:05

     Goed om te horen 🙂

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  29 augustus 2016 at 21:49

  Wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven! Ik ben sinds een paar maanden vegetariër geworden maar ik merk de laatste tijd dat ik toch wel erg moe ben. Ik moet misschien maar eens even naar de dokter om eens bloed te prikken, dan kan ik ook bekijken wat ik eventueel voor vitamines zou “moeten” slikken.

  • Reply
   Cilla
   30 augustus 2016 at 12:43

   Dat kan uiteraard nooit kwaad 🙂 Zeker als je klachten hebt zou ik altijd even langs de HA gaan voor een check.

 • Reply
  Luca
  13 september 2016 at 15:58

  Het lijkt mij wel een plan om ook magnesium bij te gaan slikken. Al een poosje, maar nu ik dit zo lees, weer een goede reminder. Vraagje: welke van De Tuinen / Holland & Barrett slik jij? Deze: http://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-calcium-magnesium-caplets-60004081 ? Ik zie dat er ook een versie is met zink. Geen idee ook wat een goede dosering is, of maakt te veel hierbij niet uit? x

  • Reply
   Cilla
   19 september 2016 at 20:32

   Ik heb inderdaad deze, niet die met zink.
   Maar die zou je wel kunnen nemen, aangezien vegans er vaak minder van binnen krijgen. Ik neem zelf sinds kort de Silidyn Silicium druppels, waar ook vitamine B12, zink, MSM en mangaan in zit, vandaar 🙂

   Liefs!

 • Reply
  Marjon
  17 september 2016 at 16:28

  Thanks! Heb meteen wat besteld 🙂

 • Reply
  Elle
  19 september 2016 at 20:19

  Jaaa, ik ga ook de omega 3 innemen, heb hier nog een pakje liggen. Weet je of je die het best ’s ochtends of ’s avonds kan innemen? En idd wel met wat vet erbij toch?

  • Reply
   Cilla
   19 september 2016 at 20:24

   Hi Elle,

   Op de verpakking van Testa staat precies hoe je het kan gebruiken, maar ik neem het elke ochtend bij het ontbijt 🙂

 • Reply
  Joep
  2 november 2017 at 15:20

  Hey Cilla, hoe zit het met de insmeren van ijzer?

 • Leave a Reply