#Foodporn

The Good, the Bad and the Taza

Everybody loves chocolate! De een af en toe een blokje, de ander is een regelrechte addict. Chocola heeft die typische, heerlijke, pure smaak; het is met niets anders te vergelijken. Wat veel mensen nu inmiddels door de cacaohype wel weten is dat chocola, of ieder geval rauwe cacao eigenlijk heel gezond is; het bevat anti-oxidanten, antibacteriële bestanddelen, het vermindert stress, en zorgt NIET, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, voor acné (dat zijn dus de toegevoegde suikers!). Maar chocola is eigenlijk alleen écht gezond als het zo min mogelijk is bewerkt en percentueel gezien zo puur mogelijk is. Welke chocola is dat? En wat is het verschil in kwaliteit van chocolade die we kopen?

Persoonlijk hecht ik veel waarde aan eerlijkheid. In de breedste zin van het woord. ‘Eerlijke chocolade’ klinkt als een geitenwollen sok, maar smaakt 100 keer beter, kwam ik achter toen ik voor het eerst kennis maakte met Taza Chocolate. Afgelopen mei kreeg ik op het jaarlijkse Amsterdam Coffee Festival voor het eerst een stukje Taza in mijn mond geschoven. Serieus. Ik wist niet wat ik proefde. Zo ontzettend anders dan ‘gewone’ chocola! De mevrouw achter het karretje stond al tegen me te praten over Fair Trade, steengemalen en duurzaam, maar ik stond even uit te rushen. Damn.

4859216391_be13425bf6_o

Steengemalen
Hoe kwam het dat deze chocolade zo uniek smaakte? Waarom ontdekte ik dit nu pas? Na 31 jaar? Uiteraard wilde ik er alles over weten. De dame wist me te vertellen dat Taza zo anders smaakt omdat het dus steengemalen is, waardoor de structuur op een prettige manier ‘korrelig’ aanvoelt. De ambachtelijk geproduceerde, biologische chocolade wordt reep voor reep met de hand gemaakt. Taza kan de kwaliteit van hun chocola op deze manier high level houden. Wat ik daarnaast ontzettend uber vind, is dat een directe relatie met de cacaoboeren centraal staat; deze mensen worden écht fatsoenlijk betaald (dus hoger dan de ‘fairtrade’ prijs), waardoor wij goddelijke chocola hebben en zij een normaal leven. Prettige gedachte als je je stukje weghapt bij de koffie. Daarnaast is het sojavrij, zuivelvrij, glutenvrij, en bevat het alleen natuurlijke ingrediënten. Je begrijpt dat ik op het Coffee Festival meteen 3 repen mee naar huis nam!

12404399795_265dd114eb_o-740x493

Ik. Wil. Meer. !!
Maar ja, dingen raken op. Zeker chocola. En ik baalde, want ja, Taza is niet makkelijk te vinden in winkels. Gelukkig was ik zo vindingrijk om online te speuren en kwam ik erachter dat ze een gezellige webshop hebben. Gemak dient de drukke mensch. Ik koos zelf voor de Pure Coconut 70%, de Wicked Dark 95% en de Guajillo Chili 50%. En daar kreeg ik gratis een pakje chocolade-proefjes bij, zodat ik ook nog andere smaken kon proberen. Of mijn weegschaal er heel vrolijk van wordt weet ik niet… maar Taza is absoluut mijn favoriete chocolademerk.

Check ze op tazachocolate.nl.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply