#Fitness #Vegan

Eat your veggies: 3 makkelijke tips om meer groente te eten!

De een vindt ze vreselijk en de ander kan er geen genoeg van krijgen: veggies! Eet jij elke dag 250 gram groenten? Zo niet, dan ben je geen uitzondering. Slechts 5%(!) van de Nederlandse bevolking haalt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Een groot deel komt zelfs niet verder dan 120 gram veggies per dag…

Maar wist je dat 250 gram eigenlijk het minimale is? In een ideale wereld zouden we elke dag eigenlijk rond de 450 gram moeten eten. Ik hoor je denken… “WHUUUTT?! Bijna een halve kilo? Hoe dan?!’ Maar om gezonder te leven en jezelf te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf is het verstandig om je dagelijkse portie groente eens onder de loep te nemen.

Ik geef toe, (heel) soms lukt het mij ook niet. Door het toenemende (en soms oh zo, heerlijke) vegan junkfood aanbod wordt het ons namelijk wel héél makkelijk gemaakt om een andere keuze te maken. Daarnaast zijn er natuurlijk mensen – ja, óók vegans – die groenten gewoonweg heel vies vinden. Hoe dan ook: sinds ik zelf vegan ben, eet ik wel een stuk meer groenten dan voorheen. Juist omdat ze zo’n belangrijk onderdeel zijn van een gezond eetpatroon.

Maar waarom zijn groenten nou zo gezond?

We weten het allemaal, groenten zijn gezond! Maar waarom? Groenten bevatten naast een hoop vocht een flinke dosis gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en andere beschermende stoffen. Al deze voedingsstoffen maken je fit en energiek, zorgen ervoor dat je pret hebt op het toilet en beschermen je tegen verschillende welvaartsziekten, zoals een hoog cholesterol, hartaandoeningen, diabetes en kanker. Bovendien zijn groenten laag in calorieën en bevatten ze weinig tot geen vet. En het goede nieuws is: er bestaat niet zoiets als teveel groente!

Om al deze gezondheidsvoordelen optimaal te benutten kun je het beste variëren in zowel verschillende soorten als kleuren groenten. Eat the rainbow is zelfs het beste wat je kunt doen, aangezien alle kleuren weer andere soorten antioxidanten bevatten!

Oké, fijn. Maar ik word er misselijk van. En nu?

Het valt te leren. Echt! Of je nu gaat voor een andere bereidingswijze, andere kruiden, of gewoon even doorbijt en eraan went. Met deze 3 makkelijke tips lukt het jou ook om meer veggies binnen te krijgen en die 450 gram aan te tikken. Wedden?

 1. Veggie-nize jezelf

Wanneer je iets wilt veranderen, bereik je meer met een open houding en een positieve mindset. Voor de niet-zo-veggie-liefhebbers en hardcore veggie-haters onder ons: deze is voor jullie. In plaats van te denken: “Dit lust ik niet”, denk je nu dus een keer: “Dit stukje groente is goed voor mijn lichaam en dit is wat ik eet”. Punt.

Begin met kleine beetjes te eten van een bepaalde soort groente, breid dit uit en vooral, hou vol! Je hebt gemiddeld 2 maanden nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren en je darmflora te laten wennen aan andere smaken en producten. Dus neem de tijd. Door deze nieuwe methode ga jij zeker weten één (of meerdere) soorten groenten ontdekken die je wél lekker vindt (en dus automatisch ook meer gaat eten).

Verdiep je daarnaast ook in bereidingswijzen en recepten waarin groenten worden verwerkt. Kies elke week een paar lekkere recepten uit en ga aan de slag!

Daag jezelf hierin uit om verschillende soorten groenten te kiezen, ook die je niet kent. Heb je hier moeite mee? Overweeg dan eens een abonnement op een groentepakket. Hier zitten meestal groenten uit het seizoen in waardoor je dus ook vaker iets onbekends tegenkomt. Op deze manier ontdek je nieuwe smaken én word je creatiever in de keuken. Win-win-win!

 2. Veggie-nize jouw omgeving

Omring jezelf letterlijk met groenten en geef ze een prominente plek in je huis. Dat staat niet alleen heel gezellig, maar zorgt er ook voor dat je ze eerder eet. Dus vul je keuken -zowel binnen als buiten de koelkast- en diepvries met groenten in verschillende kleuren en maak er een vrolijke boel van. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de voorraad goed bijgevuld houdt 😉

En heb je de ruimte? Dan is het extra tof om met (zelf gekweekte) groenten en kruidenplanten aan de gang te gaan. Leuk om je eigen kasje te hebben en ook nog eens lekker low budget. Omdat je er zelf mee in de weer bent wordt de waardering voor ‘jouw’ groentjes groter en je moét ze wel gaan gebruiken (omdat je natuurlijk ook niets wilt verspillen). Succes gegarandeerd!

3. Veggie-nize je maaltijdmomenten

Alleen groenten bij het avondeten? Welnee joh, je kan groenten aan elke maaltijd toevoegen.
Plus: als je bij alle eetmomenten wat groente neemt, hoef je in de avond niet in één keer die berg van bijna een halve kilo weg te werken. Ook fijn 🙂

Ontbijt

Liefhebber van havermoutpap? Probeer er eens geraspte wortel, biet of courgette door te doen. Verrijk je boterham met blaadjes spinazie, veldsla, boerenkool of plakjes komkommer, tomaat, gegrilde courgette, champignon, paprika en kiemen. Of wat dacht je van een lekker vegan omeletje met roerbakgroenten? YUM!

Lunch

Beleg je brood met heerlijke groente(spreads)! Ook lekker om zelf te maken, zoals deze hummus bijvoorbeeld. Serveer er een kleine salade bij van tomaatjes en komkommer of vervang je boterham eens door een rijk gevulde maaltijdsalade van verse spinazie, volkoren couscous, paprika, artisjokharten, olijven, cashewnoten, kikkererwten en rozijnen. Beetje kruiden en balsamico azijn erover en klaar is jouw bak met power brandstof!

Avondeten

Eet bij het avondeten 2 soorten groenten en verdubbel je portie (ook in recepten!). Vul minimaal de helft van je bord met veggies en serveer er standaard een grote schaal groene bladgroenten bij voor een boost aan voedingsstoffen!

Een andere manier om makkelijk en snel meer groenten te eten is soep maken. Met soep kun je eindeloos variëren en een teveel kun je bewaren als restje voor bij je lunch of invriezen. Hou je niet van stukjes groenten in je soep? Pureer het dan als de soep klaar is! Geeft een heel andere textuur en smaak.

En zelfs als je een snelle (junkfood) maaltijd eet is het heel easy om toch wat groenten toe te voegen. Top je pizza of burger af met extra groenvoer, serveer er een salade bij of wees creatief met het maken van een pizzabodem, spaghetti of zelfs rijst van groenten! Het kan allemaal.

Tussendoortjes

Knabbel op groentesnacks die je lekker royaal dipt in overheerlijke hummus of guacamole. Snoeptomaatjes, reepjes paprika, schijfjes komkommer of selderijstengels zijn hier ideaal voor.

Of maak eens een heerlijke groene smoothie als tussendoortje. Veel groenten zijn hier erg geschikt voor en maken je smoothie vullend, vezelrijk en een stuk gezonder. Denk aan rauwe spinazie, (veld)sla, boerenkool, komkommer, courgette of gekookt aan zoete aardappel, pompoen, venkel of wortelen. Echt, het smaakt geweldig! Zeker met wat (diepvries)fruit en eventueel een medjool dadel om te zoeten.

Ook de bakliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het internet staat vol lekkere veggie recepten. Wat dacht je van courgettecake, bietenchocoladetaart of de welbekende worteltaart? Heerlijk!

Conclusie?

Groenten zijn niet saai, suf, vies, of smaakloos. Met een beetje fantasie, de juiste kruiden en een goede bereidingswijze kun je makkelijk voldoende veggies binnenkrijgen. En vind je bepaalde groenten niet zo lekker? Geef jezelf dan wat meer tijd. Vaak moeten je smaakpapillen en darmflora nog wennen aan een nieuwe smaak en structuur. Lust je iets écht niet? Dat kan. Neem dan gewoon een andere soort. Hoe dan ook: eat your veggies like a beast! Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Hola! Mijn naam is Bianca, 31 lentes jong en woonachtig in het prachtige Zutphen met vriend-, hond- en katlief. Ik werk als (plant)aardige diëtist, Hatha yoga docent en zo nu en dan als schoonheidsspecialist. Tussen de bedrijven door sta ik graag zelf op de yogamat, ben ik in de natuur te vinden voor wandelingen met de hond, duik ik in boeken, sta ik in de keuken vegan lekkers in elkaar te knutselen of ga ik op pad voor vegan hotspots.

 

 

 

 

 

Zoals je ziet zijn er zat redenen om een veggie-liefhebber te worden en ruimschoots aan de ADH te komen. Hoe doen jullie dit? Ik ben heel benieuwd! Laat het Bianca en mij zeker even weten in de comments hieronder of via Facebook en Instagram.

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    25 juli 2018 at 09:32

    I looooove greens! Merk het ook echt als ik het even wat minder eet, dus ik probeer het consistent te doen 🙂

  • Reply
    Mariska
    25 juli 2018 at 10:57

    Ik heb echt zware moeite met groente eten, vreselijk. Wat mij helpt is het maar gewoon kopen. Ik vreet wat er in huis is en als dat op een gegeven moment met name groente is eet ik er vanzelf wel wat van, haha

  • Reply
    Yvonne
    25 juli 2018 at 17:51

    Superleuke blog! Trots op je Soeslief! Go veggie the world!

  • Reply
    Janneke
    25 juli 2018 at 18:39

    “… je darmflora te laten wennen aan andere smaken en producten.”

    Seriously???

    • Reply
      Cilla
      25 juli 2018 at 18:44

      Ja? Wat dan? Wat is precies je vraag?

  • Reply
    Annemiek koelewijn
    27 juli 2018 at 11:29

    Hele leuke blog en goede tips om meer groenten te eten :), dankjewel voor het delen Bianca! Behalve groene smoothies is het drinken van green juices (gemaakt met slowjuicer voor behoud van alle vitamines/enzymen) echt een verrijking voor je gezondheid. Je kunt er zoveel groenten in kwijt (stronk bleekselderij, 3 komkommers, boerenkool etc) die je niet zomaar rauw kunt wegkauwen. Drink dit op je nuchtere maag en je hebt gemakkelijk je groente binnen. Voor een goede darmflora is het wel noodzakelijk ook porties rauwe groente te eten ivm de vezels. Volg @jonnythejuicer voor inspiratie hij is top! Ook beweging barefootwalking etc. En hij heeft humor ook niet onbelangrijk!

  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: