Dagelijks leven Duurzaamheid

Dag van de Duurzaamheid: 4x simpele tips voor duurzamer leven

Omdat het vandaag Dag van de Duurzaamheid is en het voor mij ook niet altijd easy is om groen te leven, vond ik dat het eens tijd werd er aandacht aan te besteden. Ik moet heel eerlijk bekennen; ik ben stiekem ook niet altijd de meest duurzame persoon. En ja, ik baal ervan dat ik soms nog steeds glazen potjes in de prullenbak gooi of de douche te warm zet, maar ik doe mijn best. En met deze 4 simpele tips komen we in ieder geval alweer een beetje verder, toch? 

Overstappen naar een nieuwe manier van leven is nooit heel makkelijk, denk ik. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren, en als we eenmaal op een bepaalde manier leven is dat moeilijk weer af te leren. Vaak wil je ook teveel veranderen in een te korte tijd en wordt die uitdaging meer een aanfluiting. Maar! Na een berg komt (als het goed is) altijd weer afdaling. Dus? Maak Moeder Aarde én jezelf vrolijk: go green en doe je dinges.

1. Weet wat je winkelt

Vaak gooi je bij de supermarkt altijd dezelfde spullen in je mandje, omdat je er nu eenmaal aan gewend bent of omdat het lekker snel klaar is. Maar pak het voor de grap eens anders aan. Verdiep je écht in wat je koopt en weet waar jij je geld aan spendeert. En ja, dit kan inderdaad in het begin wat tijd en energie kosten, maar uiteindelijk heb je veel gezondere producten met betere voedingswaarden en minder troep.

Dit geldt natuurlijk voor dierlijke producten (koop maar gewoon niet), maar ook voor ecologische verzorging en beauty, zoals wasmiddel, douchegel, shampoo, conditioner en vaatwasblokjes. Deze worden helaas nog vaak op dieren getest en zijn meestal niet vegan. Check de merken die dat wél zijn, en je bent zo klaar!

Als je eenmaal je nieuwe favorieten kent, ben je verlost van de zoektocht én leer je in de toekomst veel sneller verpakkingen ‘scannen’ op goede en slechte ingrediënten.

2. Pas je nieuwe gewoontes ook op andere dingen toe

Als het eenmaal goed gaat met die boodschappenkar, dan kun je een stap verder gaan en ook beginnen om thuis te ‘vergroenen’. Draai de kachel ’s nachts uit, douche wat minder heet en lang, zet de TV uit in plaats van op standby en laat geen lampen branden voor de kat z’n kloten.

Oh ja, en pak voortaan gewoon lekker de fiets naar je werk. Ik snap dat je daar met windkracht 10 en hagelbuien minder enthousiast van wordt, maar dan kun je altijd nog het OV pakken. Het is misschien even wennen (en ik weet het, want ik hád een auto) maar kleine, dagelijkse veranderingen hebben al een geweldig positieve invloed op het milieu én je humeur. Je weet namelijk dat je goed bezig bent en dat straal je uit! Ben je echt een diva die niet zonder auto kan of werk je in de middle of nowhere? Investeer dan in een elektrisch exemplaar of stap, net als ik, af en toe in een Car2Go of leenauto.

3. Één keer is genoeg

Veel mensen denken dat groen leven betekent dat je er non-stop mee bezig bent, maar dat is absoluut niet zo. Je hoeft in veel gevallen maar één keer de keuze te maken voor iets wat je op dat moment wilt. Je stapt één keer over op groene stroom, en je elektriciteit is eco. Je stapt één keer over naar een groene(re) bank, en je bankiert in het vervolg bewuster en je kiest maar één keer voor zonnepanelen op je dak, en hebt een lifetime aan energie.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden die makkelijker zijn dan je denkt: een duurzamere douchekop, keukenapparatuur uitschakelen, betere isolering in je huis en maandelijks automatisch geld laten overschrijven naar een goed doel. Het is allemaal in één keer gefixt en je hebt er geen omkijken meer naar. Easy as that!

4. Geniet van de positieve veranderingen

Kiezen voor duurzamer leven ruimt ook op in je hoofd. Zo besloot ik vorig jaar bijvoorbeeld te gaan voor een Capsule Wardrobe, wat mijn kledingstress in 1 klap deed verdwijnen. Daarnaast stapte ik twee jaar geleden van een vegetarisch dieet over op een veganistische lifestyle. Dit had na een korte periode al een super positieve invloed op mijn huid, sportprestaties én dus ook mijn humeur.

Dagelijks fietsend naar werk gaan is goed voor je figuur en conditie, net zoals sporten. Omdat je meer beweegt ben je simpelweg ook gezonder en kun je beter ontspannen. Als je biologisch eet krijg je minder chemicaliën binnen en als je je spullen recycled leer je meer de schoonheid te zien van dagelijkse producten, zoals kleding en meubelen.

Conclusie? Doe het maar gewoon.

Als je na een tijdje merkt dat je het prima redt met minder, zorgt dat voor een happy feeling! Omdat je geen spullen meer nodig hebt om je goed te voelen bijvoorbeeld, of omdat je iets verdomd aardigs voor de wereld doet. Als je bewust bezig bent met die positieve veranderingen en ze ook ziet, hou je het makkelijker vol en dát is weer leuk voor jezelf en de wereld om je heen. Iets met kringetjes en what goes around comes around, ofzo. Hoe dan ook: be as duurzaam as you can be. Want we hebben nog steeds maar één plek om te wonen.

 

Ben jij bezig met bewust (groen) leven en zo ja, op welke manieren doe je dat? Laat het me weten via Facebook, tag me op Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Melanie
  21 april 2016 at 18:37

  Langzaam haal je me over om ook helemaal green te gaan.. Alles wat je zegt klopt gewoon. Het zit ‘m in de kleine dingetjes!

  • Reply
   Cilla
   21 april 2016 at 18:43

   Ja precies, zoals jij mij geïnspireerd hebt met de Capsule Wardrobe. Het is zo easy en als je eenmaal ziet dat het werkt is het zo fijn 🙂

 • Reply
  Lisa
  21 april 2016 at 20:21

  Leuk om te lezen, mooie foto’s ook! 🙂 Punt vier is mijn lievelings. Veel dingen doe ik gelukkig al, maar aan veel van die grote ‘in één keer’-dingen moet ik wel nog beginnen.

 • Reply
  Eveliene
  22 april 2016 at 09:41

  Yesss!! Ik ben inmiddels bijna 5 jaar vegan en ik ga steeds verder in het aanpassen van mijn gewoonten. Dit jaar ligt mijn uitdaging bij het permanent verminderen van mijn gebruik van plastic. Recyclen deed ik al maar dat is het probleem alleen maar verplaatsen natuurlik. Ik ben blij dat er steeds meer aandacht voor komt!

 • Reply
  Sanne
  8 mei 2016 at 11:59

  Super super super fijn blogbericht! Ik ben echt gek op de manier waarop jij schrijft, het leest zo lekker weg :). En meestal leer ik ook nog wat van je blogberichten!
  Ik denk dat vegan leven (of in ieder geval eten en daarnaast goed letten op andere producten) echt al super goed is en dat vind ik zo fijn! Ook heb ik geen auto of motor en fiets ik elke dag naar m’n stage. Wel pak ik de trein naar werk, maar dat gaat ook niet anders.
  Wel staan dingen vaak standby in huis, zoals de tv en boxen, en haal ik nooit m’n telefoonoplader uit het stopcontact. Ook lijkt het me chill om over te stappen op meer duurzame stroom, maar daar ga ik zelf niet helemaal over in huis. Ik kom ook wel geregeld in de biowinkel, maar dan koop ik meer snacks en dingen die ik leuk vind om uit te proberen – al m’n boodschappen er doen is gewoon onbetaalbaar, al denk ik wel dat ik, als ik daar al m’n boodschappen doe, heel bewust en blij ben met het eten. Ik kocht er laatst een mango en een avocado en ik eet dan ook veel bewuster haha.
  Fijn bericht hoor Cilla!
  Ik denk dat ik nu heel groen naar een park ga fietsen en er ga chillen en me insmeer met een monstertje van de Lush (voor m’n schoonmoeder heb ik echt ontzettend lekker ruikende zonnelotion gekocht, het ruikt naar sesam! Daar is dat monstertje ook van)(weet ik ook gelijk waar ik een goeie zonnelotion voor mezelf ga kopen, haha, want daar zat ik ook al over na te denken).
  Liefs

 • Reply
  Mariëlle
  12 oktober 2017 at 15:05

  Fijne tips!! Ik wil dit jaar nog overstappen naar Triodos en wil zeker ook nog naar mijn energieleverancier kijken. Mijn nieuwe baan kan ik bereiken op de fiets en daar ben ik héél blij mee 🙂

 • Leave a Reply