#Vegan Diner Food info

‘Help! Wat leg ik op een vegan BBQ?!’

Yes, de zon schijnt weer! Deze week pieken de temperaturen boven de 23 graden uit en dat betekent in Nederland: all day, every day… BBQ! Persoonlijk vind ik het allemaal een beetje overhyped. Ik bedoel: het lijkt soms wel of mensen léven om dat ding weer aan te kunnen steken. Sommige figuren raken ook letterlijk een soort van in paniek als ze horen dat ik vegan ben, want: ‘Omg, meid! Dan kun je nooit lekker mee-BBQen!’ 

Om deze mensen een beetje te voorzien van info en inspi, dacht ik: weet je? Ik maak alvast een vegan BBQ blogje, zodat daar het hele seizoen op geteerd kan worden. Want het is me een partijtje makkelijk, een vegan grill festijn! Je moet alleen even weten wát je precies allemaal op dat apparaat kan knallen als je planteneters op visite krijgt (of er zelf één bent) en dan komt alles goed. #graaggedaan

1. Je hebt geen vlees nodig om een BBQ te rocken

Vega(n)s weten dit natuurlijk allang, maar de meeste mensen die vlees eten schijnen maar lastig een BBQ zonder vlees te kunnen visualiseren. Terwijl er zo ontzettend veel vega(n) vleesvervangers om je oren vliegen vandaag de dag… Het is bijna onmogelijk geworden om niks plantaardigs te kunnen vinden. Keuzestress zelfs, alles.

Om een paar voorbeelden te geven: seitanworstjes van Wheaty, de bonenburgers van HAK, Kipstuckjes van de Vegetarische Slager, Zigeunerschnitzels van Vivera, falafel, vega(n) fishburgers en plantaardige gehaktballetjes… you name it, they have it!

Ja, Cilla, leuk allemaal, hoor. Maar dan moet ik zeker naar van die rare, zweverige, geitenmutsenwinkeltjes?

Nee, joh, gewoon naar Appie, Ekoplaza, Jumbo of zelfs de Aldi of Lidl. Niks geen moeilijk gedoe. Oh ja, als je zelf van fröbelen houdt, kun je ook aan de slag met dit heerlijke Pulled No-Pork recept. En terwijl iedereen zich druk maakt om jouw proteïnen, werk jij stiekem een zalige plantbeast burger weg, met meer eiwitten en voedingsstoffen dan die griezelige zwartgeblakerde vleesworstjes! #joe

2. Yasss, ook vegans hebben mayo, sausjes en smeerdingetjes 

Ja, vegan mayo is niet meer alleen te koop bij bio winkels heute. Ze hebben het ook bij Ekoplaza en de grotere Appies. Dus als je per se mayo wilt: go your gang! Zelf vind ik het veel leuker, lekkerder en gezonder om met soja- of haverjoghurt, peterselie, bieslook, knoflook, uitjes, paprikapoeder, peper en zout te klooien. Oeps, daar ontstond spontaan een recept 🙂

Zo maakte ik ooit per ongeluk ook een heerlijke wasabi-matcha saus, die super smaakt bij vega-kippies of deze (fish)burgers. Of wat dacht je van plantaardige satésaus, zoals deze van de Vegan Challenge? Zelfgemaakte hummusrecepten vind je hier en ook een simpele guacemole is altijd een aanrader. Uiteraard kun je gewoon de meeste currysaus en tomatenketchup gebruiken (mijn favoriete merk is BioBandit bij AH, want suikervrij).

Vegan kipspiezen van De Vegetarische Slager (foto: VeganMonkey.nl)

3. Grill them beastie veggies

En dan wordt het feest, want je kan natuurlijk ook ALLE (oké, bijna alle) groenten op de grill leggen. En dat is zo schandalig heerlijk, mensen. En makkelijk: smeer ze voor extra smaak in met plantaardige vloeibare rook, 15 minuutjes laten bakken en genieten maar.

Maak groentespiesen met (kastanje)champignons, paprika, artisjokharten en rode ui. Of Shiitake paddenstoelen, blokjes gemarineerde tempe (in dit artikel staat een lekkere marinade), bloemkoolroosjes en courgette. Of cherrytomaatjes, aubergine, gele paprika en blokjes voorgekookte zoete aardappel. Ooohh, en hele maiskolven zijn ook echt perfect. Van te voren even 10 minuten voorkoken, sateprikker erin, 10 minuten op de grill en klaar. Oké, ik heb honger. Be right back.

4. En… jaja, fruit kan er ook op!

En als we dan toch crea-bea bezig zijn, hé… fruit op de BBQ is ook echt héél lekker. ‘Oh ja, joh?’ Ja, echt. Als je fruit wil grillen is het goed om het zo kort mogelijk van tevoren te snijden, om uitdrogen te voorkomen. De BBQ hoeft trouwens niet meer gloeiend heet te zijn.

Welke fruitjes kunnen er allemaal op? Veel! Denk aan slices watermeloen of verse ananas, stukjes perzik, schijfjes nectarine, aardbeispiesjes en sinaasappelpartjes. Heerlijk met een klodder kokosyoghurt, sorbetijs en/of vegan bananencake. Oh, my…

5. En erbij?

Natuurlijk zijn patatjes of gebakken aardappeltjes altijd lekker bij de BBQ, maar je kan ook deze bijzondere zomerse tomaten-aardbeiensoep erbij serveren, een lekkere coleslaw maken met appel, kikkererwten en babyspinazie of een (zoete) aardappel poffen. Of wat dacht je van een frisse abrikoos-walnoot salade? Ook stukjes vers stokbrood horen erbij, eventueel zelfs met diverse soorten vegan kaas voor de liefhebbers. Jawohl!

Conclusie?

Vegan BBQ kan gewoon. Of nee, het kán niet alleen, het is óók nog eens heel lekker. Mensen die vandaag de dag nog denken dat een plantaardige BBQ een mission impossible is, kun je dit artikel onder hun neus schuiven. Natuurlijk is het altijd leuk en gezellig om aan te bieden of je mee kunt helpen met de voorbereidingen. Niet alleen om een oogje in het zeil te houden, maar ook om te kletsen over je lifestyle 🙂

Hoe dan ook: geniet van het mooie weer en eet smakelijk.

Enjoy!

 

Wat leg jij altijd op de vega(n) BBQ? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments, of tag me via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt Tom en mij ook elke week volgen in onze video’s via kanaal ‘VeganAnimal’ op YouTube.

 

 

 

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Brenda
    10 juli 2017 at 12:43

    Jaaaa wat een onwijs goede video is het geworden! Vooral de stelling op 7 minuten, over educatie voor kinderen, vind ik superbelangrijk. Hoe je als kind over de wereld denkt is zó bepalend voor je normen en waarden als volwassene. Kinderen informeren over veganisme is niet alleen belangrijk voor dierenwelzijn, maar ook nog eens voor hun eigen toekomst. Want als de ecosystemen op aarde zijn ingestort.. naja, ga maar veren plukken van een kale kip (wat overigens een heel slechte uitspraak is in deze context).

    Dus yesss, vegan barbecues for the win! 😀

    Liefs,
    Brenda

    • Reply
      Cilla
      10 juli 2017 at 13:02

      Thank youuuu 🙂 Haha het is een beetje een chaos video, maar we hebben ons best weer gedaan. Alles voor de good food! Dank je wel voor je bijdrage met je mooie foto en tot snel.

      Liefs,
      Cil

    • Reply
      charlotte
      19 juli 2017 at 20:12

      ik persoonlijk ben 14 en veganistisch en weet veeeeel meer over dit het concept dan mijn leeftijdsgenootjes, schrik daar wel enorm van, vooral hoe ik sommige hoor praten…

      • Reply
        Brenda
        20 juli 2017 at 10:11

        Ik vind het echt super dat je zo jong al zoveel weet over veganisme! 😀 Praat je vrienden dus maar gewoon bij, hoor! Vaak weten ze oprecht niet wat er aan de hand is, en staan veel jonge mensen juist open voor dit soort informatie. After all, iedereen wilt over 40 jaar nog een planeet om op te leven.

  • Reply
    Joop
    10 juli 2017 at 22:14

    Hè hebt ook gewoon vegan mayo in de bekende supermarkten onder de naam maylijn van Remia . Daar kun je ook van alles van maken

    • Reply
      Cilla
      11 juli 2017 at 08:28

      Ja, dat klopt Joop. Maar deze keuze is iets minder gezond, dus heb ik het niet per se genoemd. Maar je hebt zeker gelijk 🙂

  • Reply
    Mariëlle
    14 juli 2017 at 17:58

    Ik heb altijd gezeik als ik met mijn ouders ga BBQ’en… Maar ik vind het zelf altijd prima te regelen 🙂

  • Leave a Reply