#Vegan

1 april start de Vegan Challenge (en dít is waarom jij knetter bent als je niet meedoet)!

Nee, het is geen grap. Op 1 april begint de officiële Vegan Challenge weer. Ondanks het feit dat de beelden van de varkensslachterij in Tielt afgelopen week wel antwoord geven op de vraag ‘waarom zou ik meedoen?’, is een extra steuntje in de rug toch wel lekker. En… die krijg jij van mij in dit artikel. Als je het nú niet probeert ben je echt knetterrrrgek.

Want je zou het misschien niet zeggen als je mij zo enthousiast hoort lullen over mijn plant based lifestyle, maar ik ben ook niet geboren als vegan. Sterker nog, ik was 1,5 jaar geleden gewoon nog een overtuigd vegetariër die niet begreep waarom het ook echt beter is om kaas, zuivel, eieren en honing te laten staan. Ik kocht alles toch biologisch? Pas toen ik mij er écht in ben gaan verdiepen, zag ik dat het niet alleen voor de dieren en het klimaat beter is om volledig plantaardig te gaan, maar ook voor mijn eigen gezondheid. En laat ik dat als fanatiek sporter nou minstens zo belangrijk vinden!

‘Maar wat eet je dan wel?!’

Ondanks dat ik merk dat veganistisch eten een steeds grotere trend wordt, bestaan er nog steeds types die denken dat ik de hele dag groenvoer eet. Eerlijk gezegd weet ik nooit zo goed of ik hierom moet lachen of moet huilen, want het bewijst wel dat het eetpatroon van veel mensen voornamelijk bestaat uit hompen vlees. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als je gezond oud(er) wilt worden gaat zo’n eetpatroon je daar niet barstensveel mee helpen.

Bovendien wordt ook nog eens keer op keer bewezen dat een plantaardige levensstijl diverse ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker kunnen voorkomen. Oud worden is één ding, maar gezond oud worden is een tweede.

Wat ik dan wel eet om sterk, fit en gezond te blijven?

Kikkererwten, linzen, zwarte bonen, witte bonen, courgette, avocado, paprika, tomaat, boerenkool, spinazie, snijbiet en andere donkere bladgroenten, zeewier, zilvervliesrijst, seitan, tempeh, noten, volkoren brood, spaghetti, couscous, boekweit, spelt, havermout, fruit, aubergine, cacao, kokos… My gawd, ik krijg honger.

Anyway, plenty plant based voer. En heb je geen zin/tijd/geduld om je heel erg verdiepen in voeding? No prob. Ik ben ook niet echt een mega-keukenprinses. Maar online en in bijvoorbeeld deze boeken staan zoveel lekkere, gezonde en easy (kook)inspiratie. Je kan je lol niet op!

‘Maar ik hou zo van de smaak van vlees’

Nope, je houdt niet van de smaak van vlees, je houdt van de kruiden waarmee het vlees is bewerkt. Of je lichaam heeft op dat moment behoefte aan ijzer en geeft dat aan. Of je hebt trek in de structuur, maar die is makkelijk te vinden in diverse vleesvervangers. Of je dénkt gewoon dat je ervan houdt, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent.

Seriously, ‘lekker’ is geen legitieme reden om iets dan ook maar klakkeloos te doen (en laat ik nu geen rare, perverse voorbeelden gaan noemen. Je snapt wat ik bedoel, right?!). Bovendien zit het begrip ‘lekker’ ook nog eens tussen je oren, aangezien je smaakbeleving en –voorkeuren met de tijd mee veranderen. Als jij dus vaker gezond voer in je waffel schuift, ga je dát lekker vinden. Simple as that.

burger-vegan-vlees-plantaardig

Yup, it’s vegan!

‘En mijn eiwitten dan? En B12? En ijzer? En omega-3?’

Geen paniek. Gaat lukken, echt waar! Op de website van Vegan Challenge krijg je na de aanmelding én tijdens de Challenge allemaal gratis tips, tricks, recepten, steun, adviezen en ja, dus ook antwoord op hoe je dan in hemelsnaam aan je eiwitten, B12 en ijzer en omega-3 komt. Ik verklap alvast een geheimpje; het is poepgemakkelijk. Of denk je nu echt dat ik dagelijks zo stuk kon gaan in de gym als ik eiwitten of andere voedingsstoffen tekort zou komen? Precies.

En oh ja, ik schreef een tijdje terug ook een artikel over Sanne Visser, NL kampioen powerliften. Of wat dacht je van bodybuilder Torre Washington? Strong Man Patrik Baboumian? Of de Nederlandse CrossFit atleet Jeremy Reijnders? Allemaal vegan beesten. Just sayin’.

‘En nu? Wat moet ik doen?’

Lekker jezelf aanmelden via VeganChallenge.nl. Zoals gezegd start het aanstaande zaterdag 1 april, dus lees je nu alvast een beetje in, bereid je goed voor op wat je allemaal kunt koken en hoe je bepaalde voeding kunt vervangen. Wist je bijvoorbeeld dat er heerlijke vegan kaas, kwark, yoghurt en worstjes te koop zijn, dat je voor een vegan cheesecake écht geen dierlijke producten nodig hebt en dat je een BBQ pulled-pork kan maken zonder vlees? Long story short… zoals we in deze video ook zeggen: Gewoon. Doen.

Veel succes!

 

Ga jij de Vegan Challenge doen en zo ja, waarom ga jij de uitdaging aan? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal, dus laat het me weten in de comments of tag me op via Facebook en Instagram 🙂

 

Bronnen:
– C. Campbell, TM Campbell. The China Study. The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted. BenBella Books, Dallas. 2006.
– Dr. Douglas N. Graham. The 80/10/10 Diet. Balancing Your Health, Your Weight, and Your Life, One Luscious Bite at a time. FoodnSport Press, Key Largo. 2010.
– TV Madhavan, C Gopalan. The effect of dietary protein on carcinogenesis of aflatoxin. Arch. Path. 85 (1968): 133-137.
-TC Campbell, J Chen. ‘Diet and chronic degenerative diseases: a summary of results from an ecologic study in rural China.’ In: NJ Temple, P Burkitt. Western diseases: their dietary prevention and reversibility. Pp.67-118. Totowa, NJ: Humana Press, 1994.

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Monique
  27 maart 2017 at 17:13

  Na ruim een maand al helemaal om! Gewoon omdat ik me er super fit bij voel, heerlijk slaap, het trainen supergoed gaat (niks krachtverlies) én niet onbelangrijk het gewoon ontzéttend lekker is!! Soms een vegetarische escape omdat het niet lukt buiten de deur of op het werk. Ga aan de challenge meedoen voor extra motivatie en inspiratie!

  • Reply
   Cilla
   27 maart 2017 at 19:30

   Leuk om te horen dat jij je er ook zo goed bij voelt, Monique. En die vega escapades af en toe zijn helemaal niet erg. Elke stap is er een in de goede richting 🙂 De challenge gaat je ook zeker weten extra inspireren en motiveren.

   Liefs!

 • Reply
  Mariëlle
  27 maart 2017 at 17:24

  Joehoeeee, ik ben benieuwd 🙂 Ik heb me ingeschreven op Veggie World. Maar je kent mijn thuis situatie volgens mij een beetje… Ik kan het helaas niet volledig doen, maar ik probeer het zoveel mogelijk te doen!

  • Reply
   Cilla
   27 maart 2017 at 19:28

   Yes, ik ken jouw situatie en ik vind dat je het al geweldig doet! En als je straks lekker op jezelf woont kun je helemaal je eigen gang gaan 🙂

 • Reply
  Michelle
  28 maart 2017 at 20:51

  Ik heb me een aantal weken geleden aangemeld. Ben heel benieuwd 🙂

  • Reply
   Cilla
   29 maart 2017 at 09:03

   Goed van jou! Laat je me weten hoe het gaat als je bezig bent? Succes!

 • Reply
  Sophia
  29 maart 2017 at 02:48

  Ik eet al vegan kan ik me dan toch aanmelden voor wat inspiratie recepten en gewoon voor het gezellig of is dat een beetje raar?:p

  • Reply
   Cilla
   29 maart 2017 at 09:03

   Nee, haha ik hoorde deze week dat best veel vegans dat doen 🙂

  Leave a Reply