#Vegan

Vegan facts: ‘Maar wat is er dan mis met honing?’

In mijn vorige twee artikelen uit de ‘Vegan Facts’ serie ging ik in op wat het probleem is met melk en eieren, ondanks dat er niet a la minute dieren van ‘dood’ gaan. Als ik hierover in gesprek raak met mensen merk ik  dat ze wel begrijpen dat de melk- en eierindustrie niet alleen een probleem is voor het milieu, maar ook dat de dieren allesbehalve een florissant leven hebben. Maar met honing is dat een ander verhaal. Op de een of andere manier kunnen we ons slechter identificeren met een insect, waardoor we ook minder goed begrijpen wat er aan de hand is. Wat is er nu eigenlijk mis met honing? En is het wel écht zo über gezond als iedereen denkt?

Toen ik de stap zette van vega naar vegan, ben ik ook meteen gestopt met honing. Toch wist ik toen nog niet precies waarom. Bijen maken nu eenmaal honing, right? Natuurlijk had ik al wel een aantal keren de klok horen luiden over stress, rook en iets met kunstmatige stoffen, maar de daadwerkelijke klepel was voor mij nog een beetje zoek. Pas toen ik me er echt in ben gaan verdiepen begreep ik dat het niet alleen dieronvriendelijk is, maar kwam ik er ook achter dat het met de gezondheidsvoordelen van honing behoorlijk tegenvalt.

‘Maar honing is toch gezond?’

Eerlijk? Niet echt. Honing uit de supermarkt bestaat voor ongeveer 80% uit kristalsuiker oftewel sucrose (fructose + glucose). Zoals ik al eerder uitgelegd heb, is suiker gewoon suiker. Of dat nou honing, agavesiroop, maple syrup, druivensuiker of kokosbloesemsuiker is. Het veroorzaakt hoe dan ook schommelingen in je bloedsuikerspiegel en drang naar méér suiker. Dat is  één.

Ten tweede gebruiken bijenhouders vaak allerlei middelen om ongedierte zoals de varroamijt in bijen tegen te gaan. Deze middelen kunnen resten achterlaten in de honing. Ook sporen van andere bestrijdingsmiddelen of giftige planteigen stoffen die bijen oppikken uit het milieu kunnen in de honing, en dus ook in jou, terecht komen. Ook niet zo gezond, inderdaad.

Daarnaast is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) in honing; planteigen stoffen die giftig zijn voor mensen. Bepaalde planten waar bijen honing van oogsten bevatten veel PA’s en honing van deze planten kan mogelijk schadelijk zijn, zoals Jacobskruiskruid.

Is honing dan echt alleen maar bad news?

Nee, natuurlijk niet. Honing bevat zeker ook vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen. Het is immers voedsel voor een bij, dus voor hen is het zeker gezond. Maar tegenwoordig wordt supermarkthoning steeds vaker gepasteuriseerd om de textuur voor ons te optimaliseren, en dit gaat ten koste van het enzymgehalte. En dan heb ik het nog niet eens over die mega goedkope honing waar vaak ook nog goedkope vulstoffen aan worden toegevoegd, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Bovendien wordt importhoning soms vermengd met suikerwater om de productiekosten te drukken. Lekker, hoor.

Oh, en voor de mensen die ’s avonds warme melk met honing nemen omdat het zo gezond is en ze lekker slapen: honing die verhit wordt boven de 40 graden bevat aanzienlijk minder enzymen, omdat ze gedenatureerd worden door de verhitting. Met andere woorden? Het heeft nauwelijks gezondheidsvoordelen meer. Just sayin’.

‘Maar er gaan toch geen bijen van dood?’

Nou, eigenlijk best wel. En voordat ik straks weer allemaal furieuze bijenhouders met hooivorken achter me aan krijg: er zal per imker best verschil zijn in hoe er met de dieren wordt omgegaan. Maar feit is wel dat het winnen van de honing hoe dan ook geen pretje is voor de bijen. Het meest bizar vind ik dat de koningin vaak kunstmatig geïnsemineerd wordt. Het zaad dat hier voor nodig is, wordt verkregen door in het achterlijfje van een mannetjesbij te knijpen! Voor een inseminatie zijn 10 tot 12 zaadwinningen nodig. Nu ben ik geen bij, maar ik kan me niet voorstellen dat dit een feestje is. Het zaad wordt vervolgens met een pipet ingebracht bij de koningin.

Als wij mensen de honing niet op zouden eten, zouden de dieren dit zelf gebruiken om de winter door te komen. Honing is ook niet iets wat uit de lucht komt vallen. Het is voor die beesten keihard zwoegen. Om een beetje een beeld te schetsen: een bij moet ongeveer tweehonderd keer uitvliegen om één gram honing te maken.

Om de bijen toch eten te geven, krijgen ze van de imkers suikerwater. Dit smaakt wel lekker zoet, maar mist natuurlijk een shitload aan belangrijke voedingsstoffen voor de bij. Het suikerwater verzwakt de dieren, waardoor ze vatbaarder worden voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld.

Conclusie?

Toen ik met mijn snufferd op deze feiten werd gedrukt, kon ik niet anders dan ook de honing laten staan. Het is niet alleen fucked up voor de bijen, maar het is ook allesbehalve een holy grail voor mijn gezondheid.

Nu ben ik persoonlijk niet zo’n mega zoetekauw, maar er zijn zat andere opties die veel gezonder zijn. Zo gebruik ik zelf graag dadels als ik toch iets wil zoeten. Hier zitten ook antioxidanten, vitamines en mineralen in, en is ook nog eens bij-vriendelijker. Ik heb ook ontdekt dat je zelf heel easy dadelsuiker kan maken, dus dat ga ik binnenkort maar eens proberen 🙂 Als het is gelukt laat ik het jullie uiteraard weten op mijn blog.

 

Eten jullie honing? Zo ja, waarom en zo niet, waarom niet? Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

Bronnen:

 • Greger, M., The healthiest sweetener. Geraadpleegd op 30 januari 2017. http://nutritionfacts.org/video/the-healthiest-sweetener/
 • Kempf, M., Wittig, M., Reinhard, A., von der Ohe, K., Blacquière, T., Raezke, K. P., … & Beuerle, T. (2011). Pyrrolizidine alkaloids in honey: comparison of analytical methods. Food Additives & Contaminants: Part A, 28(3), 332-347.
 • Phillips, K. M., Carlsen, M. H., & Blomhoff, R. (2009). Total antioxidant content of alternatives to refined sugar. Journal of the American Dietetic Association109(1), 64-71.
 • Roekel van, A. Kwaliteit bijenonderzoek betwist. Geraadpleegd op 30 januari 2017. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kwaliteit-bijenonderzoek-betwist

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Annemarijn
  30 januari 2017 at 17:21

  Yes! Eindelijk een decent artikel dat ik mensen kan voorschotelen die erover beginnen 🙂 Hij is weer lekker Cil! <3

  • Reply
   Cilla
   30 januari 2017 at 17:23

   Graag gedaan meid 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  30 januari 2017 at 18:10

  Super handig artikel weer!! Ik ben tegenwoordig ook niet meer zo’n zoete freak gelukkig! Ik laat het ook lekker staan!

 • Reply
  Elcke
  30 januari 2017 at 20:03

  Top artikel!
  Daarnaast is het zo dat naast dat er megastallen voor veeteelt zijn of megastallen zijn voor bijen waar ze ongeveer 1 meter kunnen uitvliegen naar een bak met suikerwater :O
  Dit heeft Janneke van der Meulen mij wel eens verteld.

  Goed gedaan chick!

  • Reply
   Cilla
   30 januari 2017 at 21:59

   Thanks 🙂

 • Reply
  Debbie Bodewes
  30 januari 2017 at 20:59

  leuk stuk maar een wesp is geen bij en op de foto staat een wesp….. 🙂

  • Reply
   Cilla
   30 januari 2017 at 21:20

   Hahaha nou, heeft die wesp ook nog een glansrol in mijn artikel 😉

 • Reply
  Marieke
  31 januari 2017 at 09:42

  Honing uit de supermarkt, gewoon om te eten gebruik ik ook niet meer. Wel heb ik een gezichtsmasker met Manuka honing gehad die ik super fijn vind. Maar ik ga ‘m zelf niet aanschaffen heb ik besloten. En natuurlijke verzorgingsproducten bevatten vaak bijenwas. Dat maakt het soms nog wel lastig om te vermijden. Toch kijk ik steeds vaker uit naar vegan alternatieven.

 • Reply
  Hanna
  6 mei 2017 at 10:59

  Hoi,
  Hier een jarenlange vegetarier, die nu consumptie van zuivel aan het verminderen is. Ik doe dit met name vanwege het milieu, maar dierenleed speelt ook wel een rol. Ik vind je website hartstikke interessant en waardeer je moeite, maar ik vind je presentatie van informatie toch vaak niet helemaal eerlijk. Wat me opvalt is een enorm gebrek aan informatie over biologische honing, zuivel en eieren. Waarschijnlijk omdat dan een aanzienlijk deel van je argumentatie wegvalt? Ik eet zelf al nauwelijks eieren, weinig zuivel en honing. Wat ik nog wel eet is allemaal biologisch. Voor mij ontbreekt nu de motivatie om volledig veganistisch te gaan, omdat ik nauwelijks complete, objectieve informatie (met bronnen) kan vinden over waarom ik van mijn laatste biologische zuivel- en honingconsumptie af zou moeten. Ik wil graag de stap zetten, maar wordt door niets overgehaald om er voor te gaan, omdat ik weinig eerlijkheid tegenkom. Misschien kun jij me helpen? Dan heb je er een veganistische fan bij 🙂 Ik hoor graag van je, of anderen die dit lezen en me willen helpen.

 • Reply
  Ellen
  11 juni 2017 at 16:46

  Hoi ik heb een aanvullende vraag over honing, en ik vroeg me af of jiij me daar misschien bij kunt helpen. Je legt goed uit waarom het niet nodig is om honing te eten vanuit gezondheids- en dierenwelzijn perspectief, maar heb je een idee over het milieu aspect van bijen? Voor zover ik weet zijn bijen, en dus ook het houden van bijen, essentieel voor het in stand houden van de flora en fauna hier. Daarbij komt ook nog dat veel soorten bijen een uitstervende diersoort is en niet zou overleven in het wild (niet dat het dan nodig is ze in leven te houden, zo is natoer).

 • Leave a Reply