#Foodporn #Vegan

Vegan Food: kaasplankje? Kan gewoon!

Kaas. Het is een big issue. Persoonlijk was ik als vegetariër echt lijp van ALLE soorten en ik voegde dagelijks mozzarella, brie, cheddar, rookkaas, geitenkaas of whatever toe aan mijn maaltijd. Ik weet nog goed toen ik vegan werd dat ik letterlijk een week of drie echt moest afkicken, omdat ik uit automatisme nog steeds overal parmezaan en feta op wilde knallen. Totdat ik de vegan kaas ontdekte, mijn reddende engel!

Yup, vegan kaas. Voor de (niet- of net-)vegans die het nog niet kennen; het is serieus een uitkomst. Althans, het ligt eraan welke je neemt. Want eerlijk is eerlijk, er zijn ook merken die niet te nassen zijn en/of smaken naar natte karton. Kwestie van ontdekken.

Mijn eerste echte cheese crush kwam pas bij het merk No-Muh. De ‘pittige’ variant smaakt echt naar oude kaas en op een dikke roggeboterham met tomaat, rucola en mosterd is het echt een feestje. Maar gelukkig zijn de vegan ‘kaasboeren’ ook constant in ontwikkeling en na de No-Muh ontdekking, volgde al snel de kaasjes van Charly’s All Is Fair; voor de échte cheese madness.

Kaasjes proeven

Ik leerde Charlotte Züm Vorde Sive Vörding, de bedenker van het merk, afgelopen jaar kennen tijdens een bloggersevent bij Mastino Pizza in Amsterdam. Tijdens dit event werden haar kaasjes op de pizza’s gedaan en ik kan me nog herinneren dat ik daar even van moest bijkomen. Sjeusus, wat een smaak! Ik had dit niet meer geproefd sinds ik vegan werd. Toen zij mij afgelopen zaterdag uitnodigde haar nieuwste ontwikkeling te komen proeven bij Foam in Den Haag, hoefde ik daar geen twee keer over na te denken. Ik was héél benieuwd (en ik wilde een primeur, ofcourse 🙂 )

vegen-kaas-kaasplankje-lekker

Vers, biologisch én absurd lekker

Samen met haar broer maakt Charlotte elke dag verse kazen die ze vervolgens invriest om de versheid te bewaren en de kwaliteit te garanderen. Ze gebruikt verschillende plantaardige, biologische ingrediënten in haar producten, zoals cashewnoten, kokosolie, amandelen, citroen en zeezout. Het is mij serieus een raadsel hoe ze die kaassmaak erin tovert, maar ze flikt het.

Met creatieve namen zoals Boerse’zin, Mozzanada, Geheitkaas, Parm á Zaan en Rock Voort geeft ze een idee wat je qua smaak kunt verwachten. En ze zijn stuk voor stuk absurd lekker! De Charly’s, zoals Charlotte de kaasjes noemt, zijn niet alleen een uitkomst voor doorgewinterde vegans, maar ook ideaal voor mensen die bang zijn hun vertrouwde kaasplankje op zaterdagavond met vrienden te moeten missen als ze vegan worden.

En… twee nieuwe kaasjes!

Zoals ik al zei had ik ook nog eens een dikke primeur: twee nieuwe smaken die wij als eerste mochten proeven. En echt, als je van kaas houdt wil jij dit. Weten welke het zijn? Check dan het vlog dat Tom en ik hebben opgenomen tijdens het event!

De kaasjes van Charly’s All Is Fair zijn o.a. te koop bij Veggie4U, Organic Food for You, Vegansuper, Foam en Quinta Verde. Kende jij dit mooie Nederlandse merk al? Eet je überhaupt vegan kaas en zo ja, welke? Laat het me weten in de comments hieronder of via Facebook en Instagram

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marieke
    7 maart 2017 at 10:53

    Ik heb deze kaasjes vorig jaar op veggieworld geproefd! Inderdaad erg lekker, ben benieuwd naar de nieuwe smaken. En super leuke vlog trouwens, jullie zijn zo leuk samen 🙂

  • Leave a Reply