#Foodporn #Vegan

Vegan gourmetten met Kerst

Whaaaahhhh, het is nu écht bijna Kerst. Nog maar 7 nachtjes slapen. Op de een of andere manier heb ik er nóg meer zin in dan voorgaande jaren want… mijn hele familie eet dit jaar namelijk vegan met ons mee! Dat betekent: plant based gourmetten. ‘Vegan gourmet? Maar wat leg je dan op die grill?’ Serieus… je kan alle kanten op!

Bij Kerst en gourmetten denken de meeste mensen meteen aan kilo’s vlees en vis, maar wat nou als je heerlijk kan eten zónder dierlijke ingrediënten? Dan is niet alleen jouw Christmas ‘merry’ (omdat je daarna niet uit elkaar klapt van alle vette, volle, zware dingen die je gegeten hebt), maar ook de dieren worden er blij van! En uiteindelijk is lief zijn voor elkaar wel waar Kerst om draait, right?

Easy does it

Welke dingen leggen wij allemaal op de grill? Nou, veel! Sowieso zijn er tegenwoordig bij Ekoplaza, Albert Heijn, Jumbo en diverse biowinkels allemaal heerlijke kant-en-klaar vlees-, vis- en kaasvervangers te vinden. Zelf ga ik in ieder geval de seitan medaillons van Wheaty inslaan bij Ekoplaza, de SoFish burgers bij Jumbo en de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager.

Maar je kan ook heel makkelijk zelf zalige dingen in elkaar knutselen. Bijna alles is vandaag de dag plant based verkrijgbaar! Je kan bijvoorbeeld heerlijke kaasjes bestellen bij Charly All is Fair, of bij EkoPlaza langs gaan voor vegan creamcheese. Serveer er warm stokbrood of toastjes bij et voilà! Ga je grillen? Maak er dan kraakverse patatjes, aardappelwaaiers en een frisse salade bij en jouw vegan Kerst is een feit.

 En Cilla zou Cilla niet zijn als ze je niet een beetje op weg zou helpen met wat easy recepten! #zobenik

Grillen maar!

Gooi die grill vol met groenten en varieer AF! Het internet staat echt bomvol met heerlijke hapjes en kleine gerechtjes voor op de grill. Reepjes paprika die je van tevoren hebt gekruid, kastanjechampignons, tomaat, courgette, artisjokharten, uienringen, geroosterde spruitjes met rozemarijn, bloemkool, of deze aubergine uit de oven met tomatensalsa en gefermenteerde tofu! You name it 🙂

Aubergine met paprikasalsa

– Snijd twee aubergines in plakken van ongeveer 2 cm breed. Leg ze op een ovenplaat met bakpapier. Bestrijk ze aan beide kanten met wat groentebouillon en bestrooi met peper en zout. Bak ze in een voorverwarmde oven op 190 graden ongeveer 30 tot 35 minuten. Laat ze daarna afkoelen.

– Snijd voor de tomatensalsa ongeveer 10 cherrytomaatjes in kleine stukjes. Meng dit met 30 gram kappertjes, 1 eetlepel kappertjesvocht, 1 eetlepel rode wijnazijn,  1 eetlepel groentebouillon en wat gedroogde bosui. Strooi er koriander over.

– Bak de aubergineplakken kort op de gourmetplaat en top daarna af met de salsa. Doe er eventueel wat sojayoghurt op. YUM!

Gemarineerde tempé

Dit is zó lekker!

Maak eerst de marinade: Meng 5 el. tomatenketchup, 3 tl. ahornsiroop, 2 el. miso pasta, 5 el. sojasaus en 3 tl. sambal door elkaar. Leg 200 gram in reepjes gesneden tempé in een schaal en giet de marinade eroverheen. Laat een nacht (of in ieder geval 4 uur) staan. Bak in een gourmetpannetje met een scheutje sojamelk aan alle kanten gaar.

Kleine fluffy pannenkoekjes

Dit recept voor fluffy pannenkoekjes is ook heel leuk en lekker tijdens het gourmetten. Schenk de mix in een aantal kommetjes, zodat iedereen zijn of haar eigen pancakes kan fabriceren. Beleg zoet met verse suikervrije kersenjam, of besmeer met zelfgemaakte hummus of plantaardige creamcheese. Zooooo simpel en heerlijk anders-dan-anders.

Voor erbij

Aardappelwaaiers

– Was een aantal aardappels onder de kraan en laat de schil zitten. Snijd ze in dunne plakjes, maar niet helemaal door. Mix alle droge kruiden die je wilt in een bakje (ik nam gerookte paprika, zout, peper, knoflook, cayenne en een beetje komijn) en zorg dat je genoeg hebt om de aardappels helemaal mee in te wrijven.

– Besmeer de bovenkant van de aardappel héél dun met wat olijfolie en verdeel de kruiden erover. Let erop dat op ieder schijfje kruiden zit.

– Leg de aardappelen op een bakplaat en bak ze in de oven voor ongeveer 40 minuten op 220 graden.

– Nog niet gaar maar al wel bruin aan de bovenkant? Zet de oven lager, houd ze goed in de gaten!

aardappel-waaiers-vegan-food-gourmetten

Toetjes!

Stoofpeertjes met kokosjogjurt

– Schil 8 Gieser Wildeman peertjes zonder het steeltje te verwijderen. Doe 2 kruidnagels, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, 2 dl. rode vegan wijn en wat zout in een pan en zet de peertjes er rechtop in.Voeg water toe totdat de peertjes net onderstaan.

– Kook de peertjes ruim een uur met het deksel op de pan.

– Serveer ze met een flinke eetlepel kokosjoghurt en top af met kaneelpoeder.

Vegan eggnog

JAAAA, dat bestaat!

– Week 1 cup rauwe cashews een nacht (of in ieder geval 4 uur) in water. Giet af en doe in een krachtige keukenmachine met 2 cups water. Blend tot het glad is.

– Voeg 400 ml kokosmelk (uit blik) toe, 6 tot 8 geweekte, ontpitte dadels, 2 tl. nootmuskaatpoeder en ¼ tl. zeezout. Blend een tijdje tot het volledig zacht en smooth is.

– Doe het in een mooi glas en zet een paar uur in de koeling.

– Ga helemaal los met deze zaligheid 🙂

eggnog-vegan-karst-food

Of wat dacht je van deze homemade vegan ijskoffie met een bol vanille-ijs van Dr. Grunschnabel (Albert Heijn)? Of deze awesome vegan tiramisu?

Hoe dan ook: ik hoop dat ik je hiermee een beetje geïnspireerd heb. Niemand, maar dan ook niemand kan ooit nog zeggen dat gourmetten en vegan eten niet samengaan 🙂 Geniet van je feestdagen!

 

Wat ga jij eten met Kerst en hoe vul jij je vegan feestdagen in? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook elke week volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Hailey
    15 december 2016 at 08:36

    Gegrilde tempeh! Dat ga ik ook maken! Super goed idee! Dank je!

    • Reply
      Cilla
      16 december 2016 at 11:19

      Leuk! ben benieuwd wat je ervan vindt! heb je dat nog niet eerder gemaakt/gegeten?

      • Reply
        Hailey
        19 december 2016 at 23:22

        Nee! Nog niet op deze manier en ik heb ook nog geen tempeh gehad op bij het gourmetten!

  • Reply
    sylvia jansen
    17 december 2017 at 15:46

    thanks voor de tips erg bruikbaar yammie fijne feestdagen gr sylvia jansen

  • Reply
    Sherydah
    18 december 2017 at 12:49

    Ziet er weer heerlijk uit allemaal, dank je voor de inspiratie! Ik ga m delen😃😘😘

    • Reply
      Cilla
      18 december 2017 at 12:52

      Wat leuk, Sherydah! Dank je wel 🙂

  • Reply
    Belinda
    18 december 2017 at 14:28

    Nou drie keer raden wie er weer dichtgroeit met Kerst…. geintje hoor, maar ik zie heerlijke dingen die ik ga proberen. Voor, tijdens, na Kerst. Merry Christmas alvast voor jou en Tom <3

    • Reply
      Cilla
      18 december 2017 at 14:32

      Hahahaha, kerst is ook bedoeld om lekker een beetje dicht te groeien 😉
      Heerlijk genieten. Fijne feestdagen alvast, schat.

      Liefs!

  • Reply
    Sytse - Het Groene Broertje
    18 december 2017 at 21:28

    Ohh wat een fijn artikel! Ik ga 2e kerstdag dus gourmetten (op m’n eigen vegan plaat 😉) En sla dit artikel even op. Bedankt voor de inspiratie lieve Cilla.

    • Reply
      Cilla
      20 december 2017 at 09:07

      Graag gedaan lieverd 🙂 Fijne Kerst!

    Leave a Reply