#Foodporn #Vegan

Vegan gourmetten met Kerst

Whaaaahhhh, het is nu écht bijna Kerst. Nog maar 11 nachtjes slapen. Op de een of andere manier heb ik er nóg meer zin in dan voorgaande jaren want… mijn hele familie eet dit jaar namelijk vegan met ons mee! Dat betekent: plant based gourmetten. ‘Vegan gourmet? Maar wat leg je dan op die grill?’ Serieus; je kan alle kanten op!

Bij Kerst en gourmetten denken de meeste mensen meteen aan vlees en vis, maar wat nou als je heerlijk kan eten zónder dierlijke ingrediënten? Dan is niet alleen jouw Christmas ‘merry’ (omdat je daarna niet uit elkaar klapt van alle vette, volle, zware dingen die je gegeten hebt), maar ook de dieren worden er blij van! En uiteindelijk is lief zijn voor elkaar wel waar Kerst om draait, right?

Easy does it

Welke dingen leggen wij allemaal op de grill? Nou, veel! Sowieso zijn er tegenwoordig bij Ekoplaza, Albert Heijn, Jumbo en biowinkels allemaal heerlijke kant-en-klaar vleesvervangers te vinden. Zelf ga ik in ieder geval de seitan medaillons van Wheaty inslaan bij Ekoplaza, de vegan worstjes van Dees bij Jumbo, de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager en diverse lekkere sausjes bij Vegabond. Maar je kan ook heel makkelijk zelf zalige dingen in elkaar knutselen.

En bijna alles is vandaag de dag plant based verkrijgbaar! Je kan bijvoorbeeld heerlijke kaasjes bestellen bij Charly All is Fair, of bij EkoPlaza langs gaan voor vegan creamcheese. Serveer er warm stokbrood of toastjes bij et voilà! Ga je grillen? Maak er dan kraakverse patatjes of aardappelwaaiers en een frisse salade bij en jouw vegan Kerst is een feit.

 En Cilla zou Cilla niet zijn als ze je niet een beetje op weg zou helpen met wat easy recepten! #zobenik

aubergine-grill-vegan-kerst

Grillen maar!

Gooi die grill vol met groenten en varieer daarin! Het internet staat echt bomvol met heerlijke hapjes en kleine gerechtjes voor op de grill. Reepjes paprika die je van tevoren hebt gekruid, kastanjechampignons, tomaat, courgette, artisjokharten, uienringen, geroosterde spruitjes met rozemarijn, bloemkool, of deze aubergine met paprikasalsa! You name it 🙂

Aubergine met paprikasalsa

– Snij twee aubergines in plakken van ongeveer 2 cm breed. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie en strooi er peper en zout overheen. Bak ze in een voorverwarmde over op 190 graden ongeveer 30 tot 35 minuten. Laat ze daarna afkoelen.

– Snij voor de paprikasalsa een gele of rode paprika en 10 cherrytomaatjes in kleine stukjes. Meng dit met 30 gram kappertjes, 1 eetlepel kappertjesvocht, 1 eetlepel rode wijnazijn,  2 eetlepels olijfolie en peper en zout. Strooi er koriander over.

– Bak de aubergineplakken kort op de bakplaat en eet ze met de paprikasalsa. Doe er eventueel wat sojayoghurt op.

Gemarineerde tempé

Dit is zo lekker!

Meng 5 el. tomatenketchup, 3 tl. ahornsiroop, 2 el. sesamolie, 5 el. sojasaus en 3 tl. sambal door elkaar. Leg 200 gr. In reepjes gesneden tempé in een schaal en giet de marinade eroverheen. Laat een nacht (of in ieder geval 4 uur) staan. Bak op het gourmetstel in een beetje olie aan alle kanten gaar.

falafel-vegan-kerst-gourmette

De easiest verse falafelburgertjes

Deze is het aller- allermakkelijkste: koop vers falafeldeeg bij de AH en maak hier miniburgertjes van. Wil je variatie? Doe er dan kerriekruiden door, of een beetje cayennepeper, of komijnpoeder… het is jouw feestje. Beetje olie in je pannetje en gaan met die banaan!

Voor erbij

Aardappelwaaiers

– Was een aantal aardappels onder de kraan en laat de schil zitten. Snijd ze in dunne plakjes, maar niet helemaal door. Mix alle droge kruiden die je wilt in een bakje (ik nam gerookte paprika, zout, peper, knoflook, cayenne en een beetje komijn) en zorg dat je genoeg hebt om de aardappels helemaal mee in te wrijven.

– Giet olijfolie over de bovenkant van de aardappel, zodat het tussen alle schijfjes druppelt. Verdeel de kruiden erover en let erop dat op ieder schijfje kruiden zit.

– Leg de aardappelen op een bakplaat en bak ze in de oven voor ongeveer 40 minuten op 220 graden C.

– Nog niet gaar maar al wel bruin aan de bovenkant? Zet de oven lager, houd ze goed in de gaten!

aardappel-waaiers-vegan-food-gourmetten

Toetjes!

Stoofpeertjes met kokosjogjurt

– Schil 8 Gieser Wildeman peertjes zonder het steeltje te verwijderen. Doe 2 kruidnagels, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, 2 dl. rode vegan wijn en wat zout in een pan en zet de peertjes er rechtop in.Voeg water toe totdat de peertjes net onderstaan.

– Kook de peertjes ruim een uur met het deksel op de pan.

– Serveer ze met een flinke lepel kokosjoghurt van Abbot Kinneys en top af met kaneelpoeder.

Vegan eggnog

JAAAA, dat bestaat!!!! Whoop whoop 🙂

– Week 1 cup rauwe cashews een nacht (of in ieder geval 4 uur) in water. Giet af en doe in een krachtige keukenmachine met 2 cups vers water. Blend tot het glad is.

– Voeg 400 ml volle kokosmelk (uit blik) toe, 1 el. maple syrup, 6 tot 8 dadels, 2 tl. nootmuskaatpoeder en ¼ tl. zeezout. Blend een tijdje tot het volledig zacht en smooth is.

– Doe je eggnog in een mooi glas en zet een paar uur in de koeling.

– Ga helemaal los met deze zalige eggnog!

eggnog-vegan-karst-food

Of wat dacht je van deze homemade vegan ijskoffie met een bol vanille-ijs van Dr. Grunschnabel (Albert Heijn)? Mijn vegan tiramisu of warme wafels?

Hoe dan ook: ik hoop dat ik je hiermee een beetje geïnspireerd heb. Niemand, maar dan ook niemand kan ooit nog zeggen dat gourmetten en vegan eten niet samen gaan 🙂 Geniet ervan!

 

Wat ga jij eten met Kerst en hoe vul jij je vegan feestdagen in? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Hailey
    15 december 2016 at 08:36

    Gegrilde tempeh! Dat ga ik ook maken! Super goed idee! Dank je!

    • Reply
      Cilla
      16 december 2016 at 11:19

      Leuk! ben benieuwd wat je ervan vindt! heb je dat nog niet eerder gemaakt/gegeten?

      • Reply
        Hailey
        19 december 2016 at 23:22

        Nee! Nog niet op deze manier en ik heb ook nog geen tempeh gehad op bij het gourmetten!

    Leave a Reply