#Foodporn

Recept: healthy vegan gyros met pita’s

Jeeeejj, gisteren waren Tom en ik te gast bij ‘De Kookshow’ van het nieuwe social media kanaal Lekker Vega. Er werd ons gevraagd een makkelijk, lekker en voedzaam recept te maken zodat iedereen ermee aan de slag kan. Het resultaat? Healthy vegan gyros van gemarineerde oesterzwammen, met tomaat, komkommer, crunchy kikkererwten en een homemade knoflooksaus. Hatseflats!

Ik vond het een superleuk idee om samen met Tom aan de kook te gaan voor Lekker Vega! Dit initiatief van de Vegetariërsbond richt zich op meer plantaardige recepten en ik kan natuurlijk niets anders dan dit heel enthousiast toejuichen. Hoe meer stappen richting een plant based wereld, hoe beter. Binnenkort staat er ook een uitgebreid interview met ons in het magazine van de Vegetariërsbond, maar daar houden we je natuurlijk van op de hoogte.

Aight, genoeg geouwehoerd. Tijd om lekker aan de slag te gaan met deze epische broodjes!

Ingredienten (voor 2 broodjes per persoon):

  • 4 volkoren pita’s
  • 300 gram oesterzwammen, uit elkaar geplukt in reepjes
  • 200 gram kikkererwten uit blik, gespoeld en uitgelekt
  • Halve komkommer, in blokjes
  • 1 kleine rode ui, in ringen
  • 10 cherrytomaten, in partjes
  • Lekkere sla naar keuze (sla melange is altijd goed)

Voor de knoflooksaus:

  • 150 ml. ongezoete sojayoghurt
  • 3 tenen knoflook
  • Snuf peper naar smaak
  • Gedroogde dille, peterselie en bieslook naar smaak
  • 2 el citroensap

Voor de marinade:

  • 2 el. witte misopasta
  • 1 el. gyroskruiden
  • 1 tl. gerookte paprikapoeder
  • 1 el. sojasaus
  • 1 el. balsamico
  • Optioneel: 2 tl. vegan worchestersauce 

Zo maak je het:

  1. Marineer eerst de oesterzwammen. Doe alle ingredienten van de marinade in een kommetje en roer goed door. Smeer hiermee de oesterzwamreepjes in en kneed met je vingers door, zodat alle kruiden en smaken er lekker intrekken. Zet dit een half uurtje in de koelkast.
  2. Grill vervolgens de kikkererwten met kruiden naar smaak (wij gebruikten peper, paprika poeder en kaneel) voor 30 minuten op 200 graden en schep deze elke 10 minuten even om. Klaar? Zet de oven dan uit, maar laat de bakplaat in de oven zodat de kikkererwten warm blijven.
  3. Maak nu de knoflooksaus: pers de tenen knoflook uit in een kommetje en voeg de sojayoghurt, peper, dille en citroen toe. Roer goed door en zet in de koelkast.
  4. Na een half uurtje bak je de gemarineerde oesterzwammen, samen met de rode ui in een koekenpan met wat water. Let op: je hebt geen olie nodig! Blijf omscheppen tot de reepjes bruin worden.
  5. Zet het vuur uit en doe een deksel op de pan, zodat het warm blijft.
  6. Snij de pita’s open en grill even in de broodrooster tot ze goudbruin zijn.
  7. Vul de broodjes tot slot met de sla, vegan gyros, tomaat, crunchy kikkererwten en top af met een klodder knoflooksaus.

Enjoy!

Ga je dit recept maken? Laat me dan zeker even weten wat je ervan vond in de comments, of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! ? En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Danielle
    28 augustus 2016 at 14:23

    Oeh lekker met oesterzwammen! Ik maak het zelf altijd met nep kip en veel gyroskruiden en het sausje met sojayoghurt, ook heerlijk!

    • Reply
      Cilla
      28 augustus 2016 at 14:31

      Oeh, dat klinkt inderdaad ook super 🙂 Maak jij dan ook de broodjes zelf?

      • Reply
        Danielle
        29 augustus 2016 at 17:35

        Ik koop eigenlijk altijd kant en klaar maar ga zeker jouw recept binnenkort proberen!

  • Reply
    Djuli
    28 augustus 2016 at 15:02

    Wooow Cilla, dit ziet er zo goed uit!

  • Reply
    Jessica | Arty Farty Life
    10 oktober 2017 at 10:13

    Dat ziet er goed uit! Ik maak mijn knoflooksaus weer net even anders…
    Maar ik ga deze manier zeker proberen (ik krijg er trek van als ik het zie). Thanks voor de inspi!

  • Reply
    Linda
    27 februari 2018 at 16:00

    Ziet er heerlijk uit. Gaan we zeker proberen.

  • Reply
    Muriel
    27 februari 2018 at 20:50

    Klinkt goed! Vroeg me alleen af of je ook mugi miso (de bruine variant) kan gebruiken?

    • Reply
      Cilla
      27 februari 2018 at 21:01

      Hi Muriel! Yes, dat kan zeker.
      De smaak wordt dan ietsje anders, maar ik heb het geprobeerd en het is met bruine miso ook erg lekker 🙂

  • Reply
    Yolanda
    3 maart 2018 at 19:29

    Vanavond gegeten en heerlijk!!! Heb t met shiitakes gemaakt.

  • Reply
    Mariëlle
    12 maart 2018 at 20:36

    Dit ziet er zooooo gruwelijk lekker uit!!!

  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: