#Foodporn

Vegan of niet: deze 5 ‘echte’ superfoods heb je nodig in jouw leven!

Superfoods; sommige mensen vinden het griezelig klinken, maar toch zijn er een aantal foods die écht de kroon spannen als het gaat om gezondheid. Zo kunnen ze je eetpatroon niet alleen voedzamer en gevarieerder maken, maar ook nog eens lekkerder! Vandaag deel ik 5 ‘echte’ superfoods met jullie, die een extra voedingsstoffen- en variatieboost geven aan jouw leven. Of je nu vegan bent of niet!

Maar, first things first, wat zijn superfoods nu eigenlijk? Superfoods zijn eetbare planten en vruchten die in verhouding tot andere voeding extra rijk zijn aan voedingsstoffen. Denk dan bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen, maar ook bijvoorbeeld aan plantaardige eiwitten. Wanneer een superfood nou precies zo genoemd wordt – en welke producten daar wel en niet bij horen – is nogal vaag en subjectief.

Super- whut?!

Voor mij houdt het in dat een voedingsmiddel een bijzonder grote hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof (of een combinatie daarvan) bevat óf als het bewezen is dat het voedingsmiddel een voordelig effect heeft op je gezondheid. Superfoods zijn niet essentieel; je kunt dus prima gezond en oud worden zónder. Maar ze kunnen het je echter wel makkelijker maken om aan al je voedingsstoffen te komen. Als veganist is het bijvoorbeeld belangrijk dat je oplet of je voldoende omega-3 vetzuren, vitamine D, calcium en ijzer binnenkrijgt (wat overigens als niet-vegen ook belangrijk is, waar mensen zich nogal eens op verkijken…).

De 5 superfoods die ik hieronder met jullie deel zijn rijk aan een of meerdere van deze belangrijke voedingsstoffen. Zorg er dus voor dat je ze (het liefst) elke dag eet!

1. Lijnzaad

Laten we beginnen met lijnzaad; een uitstekende bron van plantaardige omega-3. Omega-3 is een van de twee essentiële onverzadigde vetten die je nodig hebt in je lichaam. De gemiddelde Nederlander krijgt vrij weinig van deze vetzuren binnen, terwijl het juist zo veel gezondheidsvoordelen heeft als je er wel voldoende van consumeert. De meeste mensen krijgen deze vetzuren binnen via vette vis of visolie capsules, terwijl algenolie capsules, chiazaad, walnoten of lijnzaad een veel gezondere en diervriendelijke manier is. Met één eetlepel lijnzaad per dag kom je al aan je dagelijkse behoefte aan omega 3. En laat deze eetlepel lijnzaad heel makkelijk aan je maaltijden toe te voegen zijn! Ik doe mijn lijnzaad altijd door mijn havermout of mijn smoothie, maar het kan ook door bijvoorbeeld een saus of over een salade. Lijnzaad heeft niet heel veel smaak dus je merkt hier verder niets aan.

Maar flaxseed heeft nog veel meer voordelen voor de gezondheid! Volgens Dr. Greger (van het boek: How Not To Die / Hoe Overleef Je?) heeft lijnzaad namelijk ook een positieve invloed op een te hoge bloeddruk, borstkanker en prostaatkanker. Een echte powerhouse dus, dat zaadje! Het meeste effect haal je uit lijnzaad wanneer het gebroken is, dan neemt je lichaam het namelijk het beste op. Je kunt lijnzaad gebroken kopen in de supermarkt, of je koopt ‘m heel en crusht ‘m zelf in de blender (wat eigenlijk de gezondste keuze is). 

2. Kaneel

In Nederland doen we het vaak door onze appeltaart en appelflappen. YUM! Zelf strooi ik het altijd graag over mijn warme havermout. In China wordt het echter al jaren als geneesmiddel gebruikt. Niet zo gek ook, want kaneel is een krachtige antioxidant en zit boordevol vitamines en mineralen. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel veel ijzer en calcium bevat? 

Daarnaast helpt het volgens diverse onderzoeken tegen misselijkheid, warmt het je op, helpt het tegen ontregelde darmen en verlaagt het je cholesterol.  

Wel is het belangrijk om op te letten welke soort kaneel je gebruikt. Je hebt namelijk twee verschillende soorten kaneel: kaneel die uit China komt (cassia kaneel) en kaneel die uit Sri Lanka komt (ceylon kaneel). Qua voedingswaarden lijken beide soorten kaneel erg op elkaar, maar er is 1 groot verschil. Cassia bevat namelijk veel meer coumarine: een stofje dat schadelijk kan zijn voor je lever op het moment dat je er teveel van binnenkrijgt. Van cassia (wat je meestal in de supermarkt vindt) mag je daarom maar 1 theelepel per dag. Als je meer kaneel gebruikt, kun je het beste ceylon gebruiken. 

3. Zeewier

Zeewier wordt steeds hotter! Eerst kwam de sushi vanuit Azië overwaaien, maar nu wordt er ook voor steeds meer andere gerechten zeewier gebruikt. En logisch ook! Zeewier is ten eerste erg duurzaam. Het kan lokaal in de Nederlandse zee gekweekt worden en het is erg voedzaam. Wakame zeewier is bijvoorbeeld een bron van onder andere eiwitten, ijzer en calcium. Daarmee is het ook een uitermate geschikte vleesvervanger.

Maar zeewier heeft nog een voordeel, het is namelijk een natuurlijke bron van jodium. Jodium is een mineraal dat we in Nederland binnenkrijgen doordat het is toegevoegd aan bakkerszout. Om aan je dagelijkse behoefte van jodium te komen moet je elke dag minimaal 4 sneetjes brood eten. Maar veel Nederlanders redden dat niet meer omdat ze niet standaard ontbijten en lunchen met brood. Zeewier is daarom ook een handige en makkelijke manier om aan je jodium te komen.

Kom maar door met die zeewierrrr! Foto: Lisette Kreischer

4. Quinoa

Quinoa is een zaadje dat vaak als basis van een maaltijd wordt gebruikt op vergelijkbare wijze als bijvoorbeeld couscous. Het grote verschil is echter dat couscous een graan is, en quinoa niet. Hierdoor is quinoa glutenvrij en heeft het nog wat andere voordelen ten opzichte van een graan. Het is namelijk een super voedzaam product! Er zitten weinig calorieën in, maar wel veel eiwitten, vitamines en mineralen!

Vanwege het hoge eiwitgehalte is quinoa onder andere voor (kracht)sporters erg interessant. Maar ook als niet-sportende-vegan is zo’n makkelijke bron van eiwitten natuurlijk heel handig als je wat meer wilt variëren. Wanneer je een keer echt geen zin hebt in bonen of vleesvervangers, bijvoorbeeld. Ik gebruik quinoa zelf het liefste in salades, zoals een Marokkaanse salade met Ras el Hanout kruiden, of een simpele Italiaanse met pesto en pompoenpitjes.

5. Alfalfa

Begint er bij jou een belletje rinkelen als ik het heb over alfalfa? Vast wel! Maar tot ongeveer een half jaar geleden bleef het bij mij stil. Ik wist ergens wel vaag wat het was, maar niet wat het precies deed of toevoegde aan mijn voeding. Verder dan een plantje dat je in een gek doosje in de supermarkt kunt kopen kwam ik niet. Maar nu weet ik dat alfalfa veel meer is dan dat!

Alfalfa is een kiemplant, wat betekent dat het zaadje van de plant nog in de groei is. Kiemplanten bevatten over het algemeen veel voedingsstoffen en antioxidanten. Het bevat namelijk de voedingsstoffen van een hele plant, slechts in de kiem. Alfalfa bevat bijvoorbeeld veel vitamine C, calcium, magnesium en eiwitten. Alfalfa is dus heel rijk, maar daarnaast ook heel flexibel. Je kunt het namelijk heel makkelijk toevoegen aan gerechten, gewoon door het eroverheen te strooien. Ik vind alfalfa persoonlijk heel erg lekker over een broodje avocado of over een frisse salade.

 

Hoi, ik ben Ilse. 23 jaar oud, Toegepaste Psycholoog en binnenkort ook (vegan) gewichtsconsulent! Mijn passie is om mensen te inspireren voor een duurzaam, bewust, gezond en gelukkig leven. Dit zijn dan ook onderwerpen waar ik met liefde over schrijf! Je kunt mij volgen op mijn website www.feelthehealth.nl of via Instagram: @feelthehealth.nl

 

 

 

 


Dat waren ze dan, de favoriete superfoods van Ilse. Nu zijn wij natuurlijk heel benieuwd naar wat jullie vinden van superfoods. Eten jullie ze? En zo ja: welke zijn jouw favorieten? Laat het ons zeker even weten in de comments of via Facebook en Instagram. #vindenweleuk

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mariëlle
    8 november 2018 at 15:43

    Ik ben écht een kaneel addict haha 😛 En de rest heb ik ook allemaal in huis, love it!

  • Leave a Reply