#Fitness #Vegan

Vegan Vitamins: Hoe zit dat nou met omega-3, -6 en -9?

Aangezien ik deze vraag best vaak krijg en merk dat er nogal wat verwarring is over deze vetzuren dacht ik: tijd om het een en ander op te helderen. Ik bedoel, er zijn nog steeds mensen die visolie capsules slikken en denken goed bezig te zijn, terwijl ze in plaats daarvan beter voor algenolie kunnen kiezen, bijvoorbeeld. Hoe dan ook: de omega’tjes zorgen voor een hoop onrust en vraagtekens, zeker in combinatie met een vegan lifestyle. Hoe zit dat nou met omega-3, -6 en -9? Dát lees je in dit artikel!

Als mensen horen dat je vegan bent, veranderen de meesten spontaan in een arts, voedingsdeskundige of diëtist. Natuurlijk is het goed om na te denken of je alle vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen binnenkrijgt, maar dat geldt niet alleen voor vegans.

Dat gezegd hebbende, kijken we allereerst even naar de basis. Er zijn essentiële en niet-essentiele vetzuren, met allemaal andere eigenschappen en functies. Essentiële vetzuren, zoals omega-3 en -6, moet je uit voeding zien te halen. Niet-essentiële vetzuren daarentegen worden door het lichaam zelf aangemaakt. Handig om te weten 🙂

Omega-3

Laten we beginnen met de meest bekende (en misschien wel de meest belangrijke): omega-3. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en zijn van groot belang voor de hersenfuncties. Daarnaast verlagen ze de kans op kanker, depressie, hart- en vaatziekten, reuma en dementie.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, er zit omega-3 in vette vis, dat klopt. Maar niet omdat die dieren daar nu eenmaal uit bestaan. Vissen eten onder andere zeewier en algen, waardoor ze omega-3 aanmaken. Newsflash, jij kunt als mens dus die vis achterwege laten en gewoon algenolie capsules slikken. Meteen vanuit de bron, BAM! Niet alleen fijner voor die vis, maar ook voor het milieu en voor je eigen gezondheid (aangezien er geen shitload aan kwik en andere toxines in zit). Daarnaast bevatten walnoten, lijnzaad en chiazaad omega-3, maar ook een portie spruitjes van 150 gram bevat al snel 15% van de ADH. Niets om je als vegan zorgen over te maken, dus.

De vetzuren in omega-3 zijn ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). ALA is een essentieel vetzuur, dat DHA en EPA kan aanmaken. Maar! Dit gebeurt onder optimale omstandigheden (gezonde voeding en levensstijl!) en soms is de aanmaak onvoldoende. Dat betekent dat het verstandig kan zijn om een omega-3 supplement te nemen, zoals ik eerder in dit artikel ook vertelde. Mijn favoriete merk is nog steeds Testa, aangezien je dan meteen de juiste dosering DHA en EPA voor die dag te pakken hebt.

Omega-6

Ook omega-6 is essentieel, en moet daarom binnenkomen via de voeding. In de volksmond wordt het vaak linolzuur genoemd, maar ook gamma-linoleenzuur, dihomo-gamma linoleenzuur en arachidonzuur vallen onder omega-6. Het is onder andere belangrijk voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen die de bloedstolling en het immuunsysteem op orde houden. Daarnaast is linolzuur ook goed om het LDL (‘slecht’ cholesterol) onder controle te houden.

Als bron van omega-6 worden vaak verschillende oliën genoemd, maar dit is eigenlijk helemaal niet nodig (en zeker niet gezond). Veel beter is om het direct uit je voeding te halen. Eet dus voldoende pindakaas, amandelen, walnoten, paranoten, sesamzaad, pompoenpitten en pijnboompitten. Zo hark je met gemak je dagelijkse dosis omega-6 binnen!

Omega-9

En last but not least: het niet-essentiele vetzuur omega-9. Dit zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren die je lichaam zelf kan aanmaken uit oliezuur. Olijven, noten en avocado’s zijn bijvoorbeeld uitstekende bronnen voor je lichaam om mee aan de slag te gaan. Ook omega-9 reguleert, net zoals omega-6, de cholesterolhuishouding.

In balans?

Om gezond te blijven is het belangrijk dat omega-3, -6 en -9 lekker in balans zijn. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 is essentieel. Maar omdat omega-6 de laatste jaren aan heel veel producten is toegevoegd (denk aan bak- en braadproducten, snoep, koekjes, frituurvet, gebak en margarine), krijgen mensen al snel een overload binnen. Het resultaat? Allerlei rare klachten, ontstekingen en zelfs reumatoïde artritis. Eet daarom liever niets waaraan linolzuur is toegevoegd. Je kunt het prima uit je dagelijkse voeding halen.

De ideale verhouding van omega-3- en -6 vetzuren ligt tussen de 1:2 en 1:5 maximaal, terwijl ons Westers voedingspatroon een verhouding heeft van 1:10 tot een bizarre 1:30! Disbalans met hoofdletter D, inderdaad.

Oh, damn. En nu?

Jawohl, het is inderdaad héél belangrijk voor je gezondheid om voldoende omega-3 binnen te krijgen. Maar het is nóg belangrijker dat je geen omega-6 overload creëert en de balans van je vetzuren opfokt. Als je een eetpatroon aanhoudt met genoeg noten, zaden, groenten en bessen in je dagelijkse menu, dan creëer je zelf de ideale verhouding omega-3 en omega-6. En als je wilt suppleren, zoals ik, slik dan omega-3 in de vorm van algenolie. Deze is niet alleen het gezondst voor jezelf, maar ook het beste voor de dieren en het milieu.

VIA SQUATCILLA 10% KORTING OP TESTA OMEGA-3!

Als SquatCilla volger krijg je in de webshop van Testa Algen Omega-3 een korting van 10% op je bestelling. Altijd! Voer de code SQUATCILLA in voor je afrekent, of klik op de Testa banner aan de rechterkant op mijn homepage. Dan zit de code er automatisch in 🙂

 

Neem jij omega-3 supplementen? Zo ja, welk merk? En zo niet, wat is dan je favoriete voedingsbron hiervoor? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments, of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 Headerfoto: Tom Zwarts

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Ilse
  15 januari 2018 at 13:17

  Goeie uitleg!
  Ik haal mijn omega 3 uit lijnzaad.

  • Reply
   Cilla
   16 januari 2018 at 15:17

   Dank je wel! Als je dat elke dag trouw doet, is dat inderdaad helemaal goed 🙂

 • Reply
  Yvonne
  15 januari 2018 at 18:39

  Ik doe iedere ochtend 1 eetlepel gebroken lijnzaad door mijn ontbijt, geen idee of dat goed genoeg is eigenlijk…

  • Reply
   Cilla
   16 januari 2018 at 15:16

   Hi Yvonne,

   Ja, dat is hartstikke goed 🙂 Wel elke dag doen, maar als dat het geval is, zit je safe!

   Liefs, Cilla

 • Reply
  Mariëlle
  15 januari 2018 at 21:53

  Volgens mij zit ik met mijn voeding wel goed 🙂 Maar heel fijn artikel weer! Lekker to the point!

  • Reply
   Cilla
   16 januari 2018 at 15:16

   Thank youuuu! En fijn dat je qua voeding goed zit. Ik neem zelf wel Testa, maar dat komt vooral omdat ik heel goed weet dat een omega-3 tekort écht heel ruk is. Dat wil ik nooit meer meemaken 😉 Welke omega-3 bronnen uit voeding neem jij?

   • Reply
    Mariëlle
    16 januari 2018 at 21:36

    Oh no :O Ehm, onder andere met wat je noemt : walnoten, lijnzaad en chiazaad 🙂

 • Reply
  Sidney biesmans
  4 februari 2018 at 14:14

  Omega 3 vetzuur Ala krijg je dus binnen uit je voeding. Maar de andere twee, dha en epa, hoe kom je erachter of je deze te weinig binnenkrijgt of niet goed wordt aangemaakt? Ik heb namelijk geen idee of ik omega 3 moet bijslikken. Ben soms wel een snoeper dus omega 6 krijg ik naar mijn mening genoeg binnen.

  • Reply
   Cilla
   5 februari 2018 at 11:27

   Hi Sidney, als je elke dag een eetlepel lijnzaad eet is dat bijvoorbeeld voldoende.
   Of een aantal keer per week een handje walnoten. Doe je dat niet, of niet voldoende? Dan zou je dus een omega-3 supplement kunnen nemen.

   Liefs, Cilla

   • Reply
    Sidney
    5 februari 2018 at 12:49

    Hey, ja ik eet 3 of 4x per week 10 gram lijnzaad en 5 gram chiazaad bij mn ontbijt, maar toch hoor ik vaak om me heen dat dha en epa niet zo heel goed wordt aangemaakt uit ala. Walnoten heb ik nog nooit geprobeerd, straks de eerste keer proberen.

    Groetjessss

  Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: