Snacks

Vegan snack: Gepofte spelt repen met homemade chocola

Je wilt oh zo graag gezond eten maarrrr… soms heb je gewoon een heerlijke ordinaire snack attack. Begrijp ik, en kan ook gewoon. Het is ook lastig om forever nee te zeggen tegen vegan foods die er schandalig lekker uitzien. Maar wat nou als je snacken + lekker + kind of healthy een beetje kunt combineren? Dan wordt het ineens een stuk gezelliger, right?

Ik kreeg dit epische recept ooit van een ex-collega van Tom, maar heb het uiteraard wel een klein beetje aangepast. De repen zijn nu vrij van geraffineerde suikers en, ook gezellig, mensen met een glutenprobleem kunnen ‘m ook happen als ze in plaats van gepofte spelt, gepofte quinoa gebruiken. Wat een knalfuif.

De chocolade voor erop maakte ik lekker zelf. Niet alleen omdat het heel makkelijk is en je dan precies weet wat erin zit, maar ook omdat het gewoon heel leuk is om je eigen shizzle te maken! Mocht je daar om wat voor reden dan ook geen zin in hebben, kun je ook een reep vegan chocolade naar keuze in een pannetje knallen en au bain marie smelten (maar dan zit er hoogstwaarschijnlijk wel een shitload aan suiker in en worden de repen minder gezond).

Oké, there we go!

Ingrediënten –voor ongeveer 8 repen-

  • 70 gram gepofte spelt (ik nam die van Smaakt, bij AH) of gepofte quinoa
  • 12 verse medjool dadels, ontpit en 10 min. geweekt in warm water
  • 2 tot 3 el. rauwe cacaopoeder
  • 150 gram biologische cacaoboter
  • Vanille bourbon poeder naar smaak
  • 1,5 tl. kaneelpoeder
  • Als je echt van mierzoet houdt: eventueel een paar druppels stevia

Hoe maak je het?

  1. Doe de gepofte spelt samen met de geweekte dadels en kaneelpoeder in een keukenmachine en meng tot het een massa is. Doe het mengsel daarna in een kom en kneed met je handen nog even goed door. Heb je geen keukenmachine? Blenden kan in principe ook met een goede staafmixer!
  2. Bedek een snijplank met bakpapier, leg het mengsel in z’n geheel hierop en kneed er een vierkant van. De dikte mag je zelf bepalen, maar ik hou persoonlijk van lekkere chunky repen!
  3. Maak dan de homemade chocolade: Doe de cacaoboter in een pannetje, samen met de stevia en vanille en laat dit al roerend smelten. Als het is gesmolten, de cacaopoeder toevoegen en flink roeren tot een glad mengsel.
  4. Giet de hete chocolade direct over het spelt-dadel mengsel tot alles bedekt is. Laat dit even op een koele plek (liefst buiten de koelkast) uitharden. Heb je chocolade over? Giet het dan in een (bonbon)vormpje… YUM!
  5. Zet na het afkoelen in de koelkast tot alles hard geworden is. Daarna kun je er repen van snijden.

Je kunt ze na het snijden het beste bewaren in een afgesloten boxje in de koelkast. Dan blijven ze het langst lekker. Of nou ja, het ligt er natuurlijk aan hoe lang je ervan af kunt blijven 🙂

Enjoy!


Ga je de repen maken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten in de comments, of tag me via Facebook of Instagram. En oh jaaaaaa, de crowdfunding voor de Plantastic! Health Hub staat op 103%. Iedereen SUPER bedankt! We willen nog door naar de 130%, zodat we een mooi terras kunnen maken en meer tijd hebben om toffe workshops in te plannen! Help jij ons mee? Ga snel naar www.crowdaboutnow.nl/plantastic voor meer info!

Foto’s van: VeganAnimal

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    14 juli 2017 at 17:41

    Mmm dit ziet er ZO lekker uit, gaat op mijn lijstje hoor <3

  • Reply
    Sara
    22 augustus 2017 at 16:35

    Wat een top idee, bedankt.

  • Reply
    Jacoline
    4 oktober 2017 at 12:30

    Ik vraag me af waar jij cacaoboter koopt?

    • Reply
      Cilla
      4 oktober 2017 at 12:41

      Bij bio winkels, EkoPlaza, Albert Heijn of Holland & Barrett 🙂

    Leave a Reply