#Foodporn

Vegan snack: Gepofte spelt repen met homemade chocola

Whaaaahhhh… een collega van Tom (die na de Vegan Challenge ook vegan is gebleven, hoera!) kwam afgelopen maand op kantoor met deze heerlijke gepofte spelt repen met chocola. Tom had een stukje voor mij meegenomen naar huis en ik werd er zo vrolijk van dat ik het niet kon laten dit recept van haar te bietsen en met jullie te delen.

Ik heb het recept wel een klein beetje aangepast, maar hij blijft hoe dan ook té heerlijk, makkelijk te maken en kinda healthy. De repen zijn sowieso vrij van geraffineerde suikers en, ook gezellig, mensen met een glutenprobleem kunnen ‘m ook happen als ze in plaats van gepofte spelt, gepofte quinoa gebruiken. Wat een knalfuif. Thanks Merel!

De chocolade voor erop maakte ik lekker zelf. Niet alleen omdat het heel makkelijk is en je dan precies weet wat erin zit, maar ook omdat het gewoon heel leuk is om je eigen shizzle te maken! Mocht je daar om wat voor reden dan ook geen zin in hebben, kun je ook een reep vegan chocolade naar keuze in een pannetje knallen en au bain marie smelten (maar dan zit er hoogstwaarschijnlijk wel een shitload aan suiker in en worden de repen minder gezond).

Oké, there we go!

Ingrediënten –voor ongeveer 8 repen-

  • 70 gram gepofte spelt (ik nam die van Smaakt, bij AH) of gepofte quinoa
  • 14 verse medjool dadels, ontpit en 10 min. geweekt in warm water
  • 2 tot 3 el. rauwe cacaopoeder
  • 150 gram biologische cacaoboter
  • Vanille bourbon poeder naar smaak
  • 1,5 tl. kaneelpoeder
  • Een paar druppels stevia

Hoe maak je het?

  1. Doe de gepofte spelt samen met de geweekte dadels en kaneelpoeder in een keukenmachine en meng tot het een massa is. Doe het mengsel daarna in een kom en kneed met je handen nog even goed door. Heb je geen keukenmachine? Blenden kan in principe ook met een goede staafmixer!
  2. Bedek een snijplank met bakpapier, leg het mengsel in z’n geheel hierop en kneed er een vierkant van. De dikte mag je zelf bepalen, maar ik hou persoonlijk van lekkere chunky repen!
  3. Maak dan de homemade chocolade: Doe de cacaoboter in een pannetje, samen met de Stevia en vanille en laat dit al roerend smelten. Als het is gesmolten, de cacaopoeder toevoegen en flink roeren tot een glad mengsel.
  4. Giet de hete chocolade direct over het spelt-dadel mengsel tot alles bedekt is. Laat dit even op een koele plek (liefst buiten de koelkast) uitharden. Heb je chocolade over? Giet het dan in een (bonbon)vormpje… YUM!
  5. Zet na het afkoelen in de koelkast tot alles hard geworden is. Daarna kun je er repen van snijden.

Je kunt ze na het snijden het beste bewaren in een afgesloten boxje in de koelkast. Dan blijven ze het langst lekker. Of nou ja, het ligt er natuurlijk aan hoe lang je ervan af kunt blijven 🙂

Enjoy!


Ga je de repen maken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten in de comments, of tag me via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt Tom en mij ook elke week volgen in onze video’s via kanaal ‘VeganAnimal’ op YouTube.

Foto’s van: VeganAnimal

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    14 juli 2017 at 17:41

    Mmm dit ziet er ZO lekker uit, gaat op mijn lijstje hoor <3

  • Reply
    Sara
    22 augustus 2017 at 16:35

    Wat een top idee, bedankt.

  • Reply
    Jacoline
    4 oktober 2017 at 12:30

    Ik vraag me af waar jij cacaoboter koopt?

    • Reply
      Cilla
      4 oktober 2017 at 12:41

      Bij bio winkels, EkoPlaza, Albert Heijn of Holland & Barrett 🙂

    Leave a Reply