Vegan Facts

Vegan vs. Plant-Based: wat is het verschil?

Flexitariërs, pescotariërs, vegetariërs, veganisten… de keuze is eindeloos reuze. Omdat er blijkbaar ook steeds meer varianten uit de lucht komen vallen, kan ik me voorstellen dat mensen soms in paniek raken. Vooral als ik zeg dat ik veganistisch leef, én het liefst ook alleen plant-based whole foods eet, is het drama. Want wat is het verschil? ‘Wat éét je dan in hemelsnaam, kind?’

Het is natuurlijk ontzettend lief dat mensen goedbedoeld allemaal Oreo’s, Dr. Grunschnabels en Heartbreakers in mijn gezicht gooien als ze horen dat ik vegan ben, maar heel eerlijk gezegd maak je me blijer met gedroogde mango’s of een met pindakaas gevulde medjool dadel. Yes, ik ben ‘zo’n gekkie’ die niet alleen veganistisch leeft, maar ook zoveel mogelijk gezond. Celebrities noemen het plant-based diet, waardoor sommigen denken dat dit een hipperdepip woord is voor vegan, maar nee. Het is iets heel anders en ik zal uitleggen waarom dat zo is.

Veganisten

Vegans zijn mensen die geen dierlijke producten eten en gebruiken. Volgens The Vegan Society is veganisme een manier van leven die alle vormen van exploitatie en het misbruiken en gebruiken van dieren uitsluit. Dit betekent dus dat je geen dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, melk, kaas, kwark, eieren, boter, roomijs en honing neemt, maar ook cosmetica met dierlijke grondstoffen, het dragen van wol, leer en zijde en het bezoeken van dierentuinen en circussen passen niet binnen een vegan lifestyle.

Dit betekent echter niet per se dat vegans ook bezig zijn met gezonde voeding of dat ze veel plant-based voer eten. Vaak zijn ze vegan geworden omdat ze niet bij willen dragen aan dierenleed, dus tegen het eten van chips, snoep, ijs, koek, junk-food en ‘kaas’ zeggen ze meestal geen nee. #veganfortheanimals

Plant-based

Een whole food plant-based voedingspatroon is gebaseerd op het eten van veel fruit, groenten, volkoren granen, zaden, ongebrande noten en peulvruchten. Om gezondheidsredenen eten ze echter ook geen (of een héle minimale hoeveelheid) aan dierlijke producten, geraffineerde suikers, geconcentreerde olie of bewerkte producten uit pakjes en zakjes.

Een plant-based dieet is dus qua voeding voor sommigen wat flexibeler als het om dierlijke producten gaat dan bij veganisten het geval is, maar dat komt omdat de focus ligt op gezondheid, en niet per se op dierenwelzijn. Moet ik van mezelf dan nog wel even achteraan roepen dat zij de plank naar mijn idee misslaan, omdat dierlijke producten überhaupt nooit goed voor je zijn. Ook niet een klein beetje.

pizza-plantaardig-groenten-vegan-plantbased

Plant-based pizzaaaaaa!

‘Wait, whut? Maar jij bent toch vegan, Cilla?’

Ja, dat klopt. En best een gezellige, ook nog. Maar ik ben wél een combinatie van deze twee verschijnsels hierboven. Een soort van whole foods plant-based vegan, ofzo.

Naast dat ik niet wil dat dieren lijden voor mijn vraatzucht (ik was natuurlijk niet voor niets vegetariër vanaf mijn 12e!), is gezondheid ook een uitermate belangrijke reden waarom ik volledig plantaardig ben gaan eten. Dierlijke eiwitten zijn per definitie niet goed voor ons lichaam, maar teveel toegevoegde suikers en geconcentreerde en/of verzadigde vetten dragen ook nul bij aan mijn health.

‘Maar ga je dan nooit even -buiten je boekje- heerlijk liggen rollen in een bak met friet?’

Zeker wel. Als ik zo af en toe trek heb in een lekkere vegan burger, een zak patat, een pizza of een taartje, dan doe ik dat. Maar ik beperk dat wel tot ‘buiten de deur’, om het simpele feit dat je nu eenmaal niet in de hand hebt hoe restaurants koken. Daarnaast bevatten sommige vleesvervangers ook wat olie en zijn mijn favoriete chippies ook niet olievrij. Dus ja, ook ik ga af en toe ‘buiten mijn boekje’. Maar omdat ik goed voor mijn lichaam zorg en er hard voor train, denk ik dat dit soort sporadische traktaties goed door mijn lichaam worden opgevangen 🙂

Vegan hokje

Omdat ik óók geen leer en wol draag, oplet of mijn cosmetica dierproefvrij is én tegen alle vormen van het misbruiken van dieren ben, schijnen mensen het toch prettig te vinden mij in het vegan hokje te parkeren. Ik ben daar helemaal content mee. Wat voor mij veel belangrijker is, is dat je dus best vegan kan zijn voor de dieren én voor jezelf (en het milieu!). Want het is natuurlijk allemaal heel leuk en aardig dat je veganist bent om dieren te helpen, maar als je dan vervolgens zelf met dichtgeslibde aderen of morbide obesitas in het ziekenhuis wordt geparkeerd omdat je schijt had aan je gezondheid, dan hebben de dieren daar ook bar weinig aan, toch?

Ik merk vaak, als ik zeg dat ik een gezond plant-based eetpatroon heb, dat mensen denken dat dit uit wortels, komkommers en spinazie bestaat. Wie mij op Instagram volgt had dit waarschijnlijk al in de gaten, maar dat is alles behálve het geval. En ondanks dat deze producten inderdaad vaak op mijn boodschappenlijstje staan, is een whole food plant-based lifestyle NIET gebaseerd op alleen groenten… Op wat dan wel? Dat vertel ik in een volgend artikel.

 

Ben jij vegan, plant-based foodie of ook, net als ik, een beetje van alles? Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

 

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Claire
  8 juni 2017 at 07:50

  Fijn artikel en bedankt voor de opheldering! Pfoe soms zijn al die hokjes best wel verwarrend haha. Ik kijk vaak de vlogs van je man en jullie eten ziet er altijd zo lekker uit! Ik merk zelf ook dat ik meer wholefoods eet dan alleen maar junkfood, voel ik me achteraf ook veel blijer door!

 • Reply
  Luna
  8 juni 2017 at 08:13

  Ik heb me al zo vaak de vraag gesteld at dat toch is op veel VEGAN sites…allerlei ongezonde shit komt voorbij…taart,burgers, mayolijn…
  Ik ga óók voor gezondheid … count me in!!!

 • Reply
  Mitu
  8 juni 2017 at 10:56

  Super fijn artikel met goede informatie, maar ook leuk hoe je over jezelf vertelt!

 • Reply
  Rowena
  8 juni 2017 at 11:43

  Goed uitgelegd, geeft stof om na te denken ?? ik merk zelf ook in de korte tijd dat wij vega en meer plantaardig zijn gaan eten vanaf begin dit jaar dat je vaak het gevoel hebt te moeten kiezen tussen ‘twee kwaden’. Vooral wanneer je buiten de deur eet. Oké we willen het liefst geen dierlijke producten eten, dan is het enige dat overblijft vaak patat of als we dan de teugels laten vieren vooral voor de kids een broodje ‘gezond’ (kaas blijft een moeilijk op te geven ding?). Het wordt dan vaak het patatje. Maar dat voelt dan ook inderdaad niet goed. Niet vanuit het oogpunt gezond te willen leven. Wat bij ons ook een drijfveer is. Lastig, maar accounts als de jouwe helpen dit te relativeren en zijn een inspiratie. Thanks & keep up the good work???

  Rowena (greenmomlife)

 • Reply
  Sabine
  8 juni 2017 at 15:11

  Leuk artikel! Na het kijken van de documentaire Food Choices werd mij het verschil tussen alles meteen heel duidelijk. Ikzelf eet veganistisch, maar ook zo veel mogelijk plant-based. Thuis hebben we geen koek en snoep bijvoorbeeld, ik kook altijd met natuurlijke gezonde ingrediënten, heel veel groente, fruit en peulvruchten. Soms eet ik buiten de deur wel eens iets anders, zoals een gebakje op een verjaardag ofzo. Dingen zoals vleesvervanger en andere producten voor veganisten bestaan hier (Colombia) niet, dus die kan ik ook niet eten haha.

 • Reply
  Emma
  8 juni 2017 at 15:57

  Leerzaam artikel. Het enigste wat ik ontwijk zijn koemelkeiwitten maar dan alleen omdat ik er allergisch voor ben. Ik ben bewust bezig met gezond eten, maar ik kan daar geen dierlijke producten voor laten staan haha.

  • Reply
   Cilla
   8 juni 2017 at 16:00

   Kan je het niet, of wil je het niet? Dat is een groot verschil 😉

   • Reply
    Rianne
    9 juni 2017 at 08:30

    Dat inderdaad ☝️. Het is een keuze, jouw keuze uiteraard! Maar “kan niet” zit er niet bij 😉

  • Reply
   Cindy
   5 april 2019 at 08:22

   Beste Emma, kom een keertje naar een vegan beurs. Bv in utrecht. Eet daar een gebakje van sharp sharp. Kies bv een lekker pizzabroodje uit en je zal erachter komen dat je op een gegeven moment heel graag die dierlijke vetten laat staan. 😁

   Daarnaast mocht je ooit in de problemen komen. Weet dan dat een dier zoveel voor je wil betekenen. Veel meer dan al die mensen die je alleen leuk vinden als je wat te showen hebt. Het is dus zeker de moeite waard het misschien eens wat vaker te proberen.

   Ps ik zag iets staan over l’oreal. (Dit merk test op dieren). Sinds ik dat weet ben ik overgestapt. Zie Naoki lijst.

   SquatCilla heeft heldere you tube filmpjes. Check die eens als je wilt.

   Je zal nog mooier worden! En je kwaliteit kunnen benutten. Dieren hebben types zoals jij nodig!

 • Reply
  Eline
  8 juni 2017 at 18:44

  Jouw artikel trok me onmiddellijk aan op Facebook! Ik had eerlijk gezegd nog nooit van plant-based gehoord. Zelf ben ik een alleseter, maar ik probeer me wel te verdiepen om bewuster te eten. Dat is helaas niet altijd gemakkelijk, maar met vallen en opstaan lukt het ons wel. En….alle beetjes helpen hé?!

 • Reply
  Mariëlle
  8 juni 2017 at 20:03

  Hihi yay, gelukkig wist ik dit 😀 Ik eet zeker nog wel dingen uit pakjes en zakjes (ben nu chips aan het eten XD), maar hee ik ben nu in ieder geval vegan en dat was even mijn eerste doel. Uiteraard wil ik nu ik écht bijna op mezelf woon zoveel mogelijk gezond eten, omdat je daar ook veel meer energie van krijgt! Ik kijk uit naar je volgende artikel 🙂

 • Reply
  Max
  9 juni 2017 at 03:20

  Ja precies dat dus. Ben er blij dat er ook iemand in het Nederlands eens over schrijft. Keep up the good work. En vergeet natuurlijk de kruiden niet 😉

  • Reply
   Cilla
   9 juni 2017 at 08:21

   Dank je wel Max! En uiteraard vergeet ik de kruiden niet, daar schreef ik eerder ook een artikel over 🙂

 • Reply
  Lysanne
  19 juni 2017 at 10:56

  Goed geschreven en heel duidelijk! Ik wist niet dat er verschil in zat! En je hebt groot gelijk dat je af en toe buiten je boekje gaat! Zo hou je het ook veel beter vol!

 • Leave a Reply